søndag 26. september 2021

330 Skvadron hedres i dag

Avdelingen ble opprettet på Island den 25. april 1941. Av praktiske årsaker feires 80-års jubileet først i dag. En av grunnene, foruten koronaen, er at Forsvaret ikke lenger bryr seg om slike feiringer som har vært viktige for mannskapene i alle år. Luftmilitært Samfund måtte selv stå for det som i dag skjer på Sola.

Mandag den 20, foredro avdelingssjef 330 skv Sola. maj. Pål Kullerud,  på Solakonferansen. Hans oppgave var ikke å snakke om historien, men om avdelingens forholdsvis nyervervede helikopter, AgustaWestland 101 som er døpt SAR Queen. Veien frem fra Fostervollutvalgets innstilling i 1997 vedr. Sea Kingens erstatter, til det nye helikopteret ankom Sola i juni 2017, har vært lang og kronglete. Kullerud ble spurt på konferansen om hvorfor det tok så lang tid å få det nye helikopteret i tjeneste etter Sea King. Det kunne han ikke svare på, men undertegnede var med på størstedelen av denne prosessen og har historien nedtegnet som jeg kan sende til deg.

Første gang jeg så Sea King i norske farger var under en overflyging med P-3B på Bjørnøya i 1973, da helikopteret var nytt i Norge. Mon tro om ikke dette var brudd på Svalbardtraktaten som ikke tillater militær virksomhet på Svalbard arkipelet, som innbefatter Hopen og Bjørnøya. Her er et par bilder:



Undertegnede fikk anledning til å fly AW101 hele tre ganger med testflyger Tim Noble på Sola i 2002. Først i 2007 bestemte Stoltenbergregjeringen at nytt redningshelikopter skulle settes ut på anbud.
(Red.)

Det er åpenbart for undertegnede at valget av AW101 var et skikkelig kvantumsprang fra Sea King som ennå er i tjeneste på noen baser. Egentlig, først når typen var bestilt, skulle den være operativ på alle baser i 2018, men tekniske problemer med radaren samt et havari, bidro til den siste av en lang rekke forsinkelser. Illustrasjonene under taler for seg, men Kullerud ga flere ganger uttrykk for hvor førnøyde de er med valget, gjeldende spesielt for avansert utstyr og avising.


Maj. Pål Kullerud


Skal være 8 Sea Kings......












 


















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.