lørdag 4. januar 2014

F-35 - Hva i huleste....?

Man er jo skeptisk til denne slags nyheter. Mon tro hvor mange deler i Gripen som ikke er svenskproduserte?

Kinesiska delar i amerikanskt jaktplan
Publicerad 2014-01-03 23:35 Dagens Nyheter   

Foto: US Navy/Reuters
 
Amerikanska tillverkare har fått specialtillstånd att använda delar konstruerade i Kina i sitt mest moderna flygplan. Detta trots att det råder ett förbud för sådan import, skriver Reuters.
Jaktplanet F-35 Lightning II – som tillverkas av Lockheed – är det amerikanska flygvapnets mest moderna plan och hela programmet att ta fram planet kostar 2.500 miljarder kronor.
Men några små magneter som kostar 13 kronor styck har plötsligt blivit ett stort problem eftersom de tillverkas i Kina. Ett land som amerikansk militär inte får göra affärer med.
Magneterna är monterade på 115 flygplan och skulle kosta 68 miljoner kronor att byta ut mot amerikanska motsvarigheter. Men vad som är mera problematiskt är att det skulle ta 25.000 mantimmar att göra det och att tillverkarna kunde ha drabbats av sanktioner. Därmed skulle ett program som redan har belastats med svåra förseningar komma att försenas ytterligare.
En utredning som beordrades av den amerikanska kongressen i mars förra året visade på den oro som finns bland politikerna när det gäller att binda upp sig för delar tillverkade i ett land som USA skulle kunna hamna i konflikt med, skriver Reuters.
Förbudet att köpa specialmetaller, som magneter, till vapen kom redan 1973 och har utökats med restriktioner 2006.
När det gäller de kinesiska magneterna har tillverkarna av de aktuella delarna till F-15-planet, Northrop Grumman och Honeywell International, lyckats få dispens. Något som aldrig tidigare hänt, skriver nyhetsbyrån.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.