mandag 15. oktober 2018

Biltemas Spit og P-51 får base på Sola - Solabladet

Spitfire og Mustang får base på Sola

Publisert: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FLY: Supermarine Spitfire og P-51 Mustang er som helligdommer å regne for flymiljøet, og de siste årene har de velkjente klenodiene vært å se på flystevner landet over.

Da Biltemas svenske pilot Pär Cederqvist gikk av med pensjon etter årets flydag, var det ukjent for de fleste hva som ville bli den nye hverdagen for Biltemas veteranfly. De er siden blitt observert over Nord-Jæren, og spekulasjonene har gått i hvorvidt flyene skal settes på bakken på utstilling i kjedens varehus.

Rykter om utstilling i butikk kan nå avkreftes. Biltema bekrefter overfor Solabladet at flyene får base på Sola, og at de vil delta på flystevner også i tiden som kommer.

«Etter ønske fra publikum vil Biltemas to fly, en Supermarine Spitfire og en P-51 Mustang være klar for nye oppvisninger i 2019. Sjefflyger i 2019 vil være Espen Tjetland, men også Rein Inge Hoff vil operere flyene. Begge er lokale og erfarne flygere i flymiljøet på Sola.» skriver Biltema i en e-post til Solabladet.

Det heter videre at det også i fremtiden vil være aktiviteter på bakkenivå med salg og utstilling av varer, og informasjon om hvilke flystevner flyene vil delta på i 2019 kommer senere.

– En stor ære

Espen Tjetland blir altså sjefflyger, og en av to lokale piloter som vil fly de klenodiske maskinene mens de er på Sola.

For ham er det naturlig nok en gledelig nyhet at veteranjagerne nå blir værende på Sola.

– Personlig er dette selvfølgelig en drøm som går i oppfyllelse og en stor ære, men det er også et stort ansvar. Det blir første gang vi skal fly denne typen fly for publikum, men vi jobber for at det skal skje på en trygg måte etter norske bestemmelser. Vi skal drive videre det som heter Biltema Airshows, som er en del av markedsføringen av Biltema sine aktiviteter, sier han når Solabladet slår på tråden mandag kveld.

Både Tjetland og Hoff har de siste fire årene fått utsjekk på de to flytypene, og således er det ikke første gang de setter seg i cockpit på flytypene.

– Både Rein Inge og jeg har utsjekk på begge to. Vi begynte i 2014 med utsjekk på Mustang i USA, så har vi fløyet Spitfire etter det, forklarer han.

At de tok utsjekk på flytypene understreker han skjedde etter eget initiativ og interesse. Oppdraget for Biltema er noe de har fått i senere tid.

Uvisst hvor lenge

Meldingen fra Biltema tilsier at flyene i hvert fall skal være på Sola ut 2019. Hva som skjer videre etter det er foreløpig uklart.

– Det er eieren som bestemmer dette. Vi har fått beskjed om å drifte disse flyene på en sikker måte, så er det opp til eier å ta avgjørelser om det som skjer videre, sier Tjetland.


Flyinteresserte på Sola og resten av Nord-Jæren kan derimot glede seg. At flyene får base på Sola, betyr at treningen foregår her. Og trening må det bli.

– Hovedoppgaven blir å fly på flystevner eller på oppfordring fra Biltema når de for eksempel markerer åpning av varehus eller andre anledninger. Til dette gjør vi den lovpålagte treningen som kreves for å utføre disse oppdragene, avslutter Tjetland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.