onsdag 31. oktober 2018

Krise i Norskehavet - Russerne truer Norge - Klassekampen



POKERFJES: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier at det ikke er dramatikk i den varslede russiske missiløvelsen i Norskehavet. Internt har regjeringen satt krisestab.

Av Magnus Lysberg og Simen Tallaksen (tekst) og Frida Holsten Gullestad (foto)
• Stormaktsdrama i kulissene • Uklart om Russland skal gjennomføre skyteøvelse
Norge har satt krisestab

FAKTA
Russisk øvelse:
• Fredag sendte russiske luftfartsmyndigheter en melding til Avinor. Her kom det fram at den russiske marinen har satt av et område i Norskehavet utenfor Midt-Norge til en skyteøvelse.
• I meldingen skriver russerne at de skal skyte i tidsrommet 07.00 til 14.00 fra torsdag til fredag denne uka.
• Området overlapper med Nato-øvelsen Trident Juncture, som pågår samtidig.

KRISE: Nato og den norske regjeringen sier at den russiske øvelsen i Norske­havet ikke er dramatisk. Men i kulissene jobber norske myndigheter på spreng med krisehåndtering.

FORSVAR
– Det er ikke noe dramatisk i dette, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om den varslede russiske skyteøvelsen utenfor kysten av Midt-Norge.
De siste dagene har norske myndigheter og Nato konsekvent hevdet at det ikke er noe uvanlig eller dramatisk med den russiske øvelsen.
Men samtidig som dette har vært budskapet utad, kan Klassekampen avsløre at regjeringen har satt en krisestab for å håndtere situasjonen.
Det kommer fram i en e-post sendt fra Luftfartstilsynet til Avinor tirsdag.
«På et møte i går ettermiddag som var initiert av Krisestøtteenheten, på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet, så deltok representanter fra flere departementer», heter det i e-posten.
Krisestøtteenheten er en del av Justisdepartementet og skal yte støtte til regjeringen under kriser.
VARSLET FORSVARET
Klassekampen kan nå avdekke dramaet i kulissene, time for time.
Klokken 11.00 fredag formiddag mottar Avinor beskjed fra russiske luftfartsmyndigheter om at to russiske bombefly av typen Topolev Tu 95 skal på lufta rundt Norge. Den eksakte ruta ble ikke meldt inn, men minst ett av flyene er siden observert utenfor Norge.
Klokken 15.20 fredag sender det russiske luftfartstilsynet melding til Avinor om at den russiske marinen skal gjennomføre en skyteøvelse i Norskehavet, delvis overlappende med øvelsesområdet for Trident Juncture.

Den russiske skytingen skal skje i et område med flere norske olje- og gassinstallasjoner. I meldingen fra russiske myndigheter bes Norge om å stenge av luftrommet over øvelsesområdet.
Før klokken 18.00 fredag kveld var Nato-hovedkvarteret varslet om den russiske missiltestingen. Det samme var Forsvarets operative hovedkvarter og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen.
UKLAR BESKJED FRA RUSSLAND
Mandag formiddag meldte Klassekampen om planene for den russiske øvelsen. Samme dag holdt krisestøtte-enheten i Justis- og beredskapsdepartementet et møte med blant annet Forsvars­departementet.
I møtet kom det fram at norske myndigheter hadde mottatt blandede signaler fra Russland. Russiske ­myndigheter skal ha fortalt Norge at missiltestingen ikke var klarert på riktig nivå internt hos russiske myndigheter.
Tirsdag jobbet Utenriksdepartementet for å få klarhet i situasjonen og for å få bekreftelse fra russiske myndigheter på om missiltestingen skal finne sted eller ikke.
MØTER I OLJESEKTOREN
I meldingen fra russiske myndigheter bes Norge om å stenge av luftrommet over øvelsesområdet. Det er ennå ikke klart om området blir stengt av. Det er spesielt aktuelt for olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel.
Det var i går hektisk aktivitet i norsk offshore-sektor.
Etter det Klassekampen forstår var det møter i en rekke instanser for å håndtere situasjonen.
Dersom myndighetene i Russland gjennomfører øvelsen, vil all lufttrafikk stanse i området i perioden russerne skal skyte. Det berører minst tre plattformer og ett produksjonsskip, på feltene Kristin, Heidrun, Åsgård og Norne. Operasjonskomiteen i Norsk olje og gass holdt i går ettermiddag møter om situasjonen.
Det var i går ikke klart om produksjonen på plattformene skal stanse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.