mandag 31. mai 2010

Hangglider igjen

Denne gangen nær Korsvika ved Trondheim. Glideren traff et hus. Politiet fikk meldingen kl 1935 i kveld leser jeg på ABC Nyheter. En mann er sendt til sykehus.

Apropos guns....

USAF er på utkikk etter et lett angreps-og rekognoseringsfly. Landbruks/sprøyteflyet Air Tractor 802 er nå utstyrt med to 12,7-ere av typen Gatling, diverse sensorer og up-downloadingutstyr. Maskinen har en endurance på over ti timer. Sjekk http://802u.com/

V-22 kandidat som rednings- og presidenthelikopter

Sjekk hvordan dette kan ta seg ut på the lawn foran det hvite hus: http://www.dagbladet.no/2010/05/31/nyheter/utenriks/usa/new_york/11950657/
Klippet fra Dagbladet som skriver fra et stevne i New York. Legg merke til gutta med guns..... Han som filmet kom visstnok fra det med livet i gunslinger country.

Air India Express - Mangalore ulykken

Det fremkommer nå at styrmannen innstendig ba kapteinen foreta en go around. Som vi vet så ble ikke dette tatt til følge. Ser vi et eksempel på svak styrmann, sterk kaptein syndromet, også kalt cockpit inclination? Min venn Kapt. Neil Johnston som nå er tilknyttet Universitetet i Dublin, har spesialisert seg på emnet om hvordan kapteiner i enkelte land nærmest opptrer som eller blir sett på som guder. Tenerife ulykken er et eksempel.

News from upstairs - GPS

Den første av 12 GPS IIF satellitter ble skutt opp fra Cape Canaveral AFB den 27. og sendte i dag en melding om at den var i bane og at alt fungerer som det skal. GPS er i dag en integrert del av vårt daglige virke. Luftfart utgjør kun en brøkdel av den totale brukermassen hvor landverts ferdsel utgjør den største biten. Denne nye satellitten utgjør begynnelsen på den 4. generasjon GPS etter Block IIA fra 1990, Block IIR fra 1997 og Block IIR-M fra 2005.  Denne siste gir alt du får fra en Block IIR-M + et 3. sivilt signal som kalles L5. Det som ligger i kortene er en ny generasjon GPS som kommer i 2014. Den kalles GPS III, og vil være ekstra godt beskyttet mot jamming/spoofing samt at den sender det 4. sivile signalet og er kompatibel med Galileo.
Akkurat nå skjer en spennende forflytning av 3 statellitter i et prosjekt som kalles 24-plus-3. Som du vet er det 4 satellitter i 6 plan. I tre av disse planene vil det komme en 5. satellitt om ca. 2 år som vil bidra til mottak av minst 4 satellitter i dalfører og i gatene i skyskraperbyer. Prosessen har akkurat startet, men se ikke bort i fra at du etterhvert vil få bedre forhold downtown LA, i Rockefeller Center og i Kabul....

Emirates søker flygere

Sjekk www.emiratesgroupcareers.com

søndag 30. mai 2010

VG i dag: Droner er ubemannede, militære luftfartøyer.....

Tull og tøys VG! Ubemannede fly og helikoptre har også sivile oppgaver. Spør gutta i UAS Norway http://www.uasnorway.org/. I det seriøse månedsmagasinet til Aftenposten som heter Innsikt, var det for litt siden flere sider som kun hadde samme vinklingen som VG, nemlig bare på de militære sidene og bruken av disse særdeles anvendbare flyene. Sverige bruker slike i skogovervåking, Holland bruker dem i overvåking av hasjplantasjer samt at mange lands politimyndigheter bruker dem, også USA. Nå hører vi i dag at et russsisk fabrikkskip ble bordet av fiskerioppsynet etter angivelig ulovlig dumping av fisk. Slikt oppsyn et veldig godt egnet for UAV`er. Altså; ikke glem de sivile sidene ved UAV`er.

ILA Berlin fyller 100 år

Flyutstillingen er den mest tradisjonsrike i verden og fyller nå den anselige alder av 100 år. Dette foregår på Schonefeld i dagene 8. til den 13. juni. Sjekk detaljer for jubileet på www.ila-berlin.com

lørdag 29. mai 2010

Hanggliderflyger drept

Ulykken fant sted i Nedre Vats i Rogaland torsdag. Norges Luftsportforbunds egen havariseksjon er på stedet, rapporterer NLF`s hjemmesider.

Havari med en Cirrus i Sirdal

Ulykken ble meldt til HRS-S litt over kl 19 i går. Hendelsesforløpet er ukjent, men flyets fører utløste den såkalte anti spin chuten slik at det da ble hengende under en fallskjerm lik bildet. Teknisk, ising, what have you....Uansett så ble de fire ombordværende observert av Sea Kingen stående ved flyet. De var alle uskadde. Flyet var en Cirrus SR20  med registrering LN-BCD. Bildet er klippet fra Dagbladet. Sjekk denne linken vedr. hva en person mener om maskintypen: http://virginiabeach.injuryboard.com/miscellaneous/critic-raises-questions-over-crash-and-death-rates-of-cirrus-aircraft-in-dead-pilots-dont-liesurprising-fatality-analysis-of-cirrus-parachute-planes-vs-cessna-small-planes.aspx?googleid=262436 
Sjekk også Wikipedi om hvorfor flyet har en slik "ballistic recovery chute": http://en.wikipedia.org/wiki/Cirrus_Design#Cirrus_Parachute_System_.28CAPS.29

torsdag 27. mai 2010

Flydagen 2010

Flyinteresserte; sjekk http://www.flydagen.no/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=2
og du finner programmet for flystevnet på Kjeller søndag. Det er gratis! Stevnet altså! Jeg husker da jeg så en Vampire utstilt utenfor det som nå er UD, på Haakon den 7. plass. Tipper det var i 1957. Jeg ble helt betatt....

onsdag 26. mai 2010

Kom under huden på UAV`er

Bladet er på engelsk som så mange andre. Fra siste utgave klipper jeg http://viewer.zmags.com/publication/c458a1b9#/c458a1b9/35 Her kan du klikke deg frem og blåse opp skriften for å se tre typer UAS. Som du vil se så er dette tre helt forskjellige typer fly. Du må ikke underestimere det minste flyet, for payloads for små fly og helikoptre er også minatyrisert.

AF 447 - intet funnet

Søket etter flyets CVR/FDR er oppgitt, iallefall for en måned, rapporteres det i dag fra Paris.

Smolensk ulykken: Sjefen for luftforsvaret var i cockpit

Breaking news:
Det fremkommer i dag i polske media at sjefen for det polske luftforsvaret befant seg i cockpit under havariet. I følge foreløpige undersøkelser så befant flyet seg under airport elevation på deler av innflygingen.

S-92A og askeflyging

Jeg viser til innlegget mandag vedr. flygingen i britisk sektor i hva som synes å ha vært i aske. Via Aircontacgruppen har jeg fått svar fra Sikorsky vedr. spørsmål om effekt på motorene: All relevant inspections were carried out and found NO negative impact due to ash. The aircraft and engines were thoroughly washed and have continued uninterrupted service.

This was not the only event of a SAR S92 flying through ash for life and death mission. One was flown from Stornoway to Glasgow as well two days after the one mentioned in the article. Again, no adverse affects.

Dreamliner på Willy Field

Siden dette er flyets første tur til Arizona og den gamle Williams AFB hvor jeg hadde gleden av å lære å fly, så finner jeg grunn til å ta med begivenheten her. Willy ble lagt ned som Air Training Command base i 1993 og fikk navnet Williams Gateway Airport, senere endret til Phoenix-Mesa Gateway Airport. Den godeste Tor Kirkvaag bor like i nærheten..... I Scotsdale.

Predators for Texas

Det er nå noen få Predators som patruljerer grensen mellom USA og Canada, samt langs grensen til Mexico i Arizona. Nå kommer det et par langs Texas grensen også. I løpet av 5 år er planen at hele det det amerikanske landområde mot Canada og Mexico skal overvåkes av ubemannede fly.

Alvorlig cockpitbrann i B757

Hendelsen fant sted for en drøy uke siden med en United 757 på vei fre New York til LA. Det var åpen ild og ganske dramatisk. Flyet ble landet i Dallas uten at noen ble skadd. B747, 757, 767 og 777 typene har til sammen hatt 29 hendelser i løpet av de siste 8 årene som skyldes sprukne kabler til oppvarmingen av cockpit vinduene.

Jeg tar med at en GPS som lå løs oppå glareshield i en Mu2 tok fyr etter å ha vært utsatt for varme fra defroster, so be aware....

tirsdag 25. mai 2010

Sikorsky X2 passerte i dag 181 kts

På sin ferd mot 250 KIAS nådde maskinen den anselige hastighet av 181 kts. Verdensrekorden er på 216 kts og holdes av Westland Lynx. Programmet følger planen og maskinen oppfører seg særdeles godt, opplyses det. Den har Active Vibration Control.

Sverige kjøper Shadow UAS


Det kjøpes inn to systemer som skal benyttes av Hæren. Maskinen fløy første gang i 1991 og benyttes i dag i Afghanistan av US Army. Den har et par meters vingespenn og drives av en 38 hp wankel motor. Den produseres av AAI Corp. som er et datterselskap i Textron gruppen.

The Future of Aviation Advisory Committee

Nå har også DoT og FAA skjønt tegninga og opprettet i mars denne komiteen som skal  provide information, advice, and recommendations to the U.S. Secretary of Transportation on challenges facing the aviation industry. Akkurat når dette skrives avholdes det første møtet. Som du skjønner fra tidligere blogg så har også NTSB interessert seg for preventivt arbeide. Det er å anta at et slikt initiativ blir koordinert med  FAAC. USA følger da etter UK og Australia.

mandag 24. mai 2010

NASA og fatigue

EasyJet stiller sine flygere til disposisjon for NASA for å finne ut mer om flygernes belastninger i tre forskjellige studier som starter om litt. Vel, jeg må si at det har vært utført en mengde slike studier gjennom årene, og jeg har selv vært del av en slik. Jeg ser fremdeles at arbeids- og flygetidsbestemmelser er gjenstand for forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I Norge ser jeg f.eks. at flygernes egen organisasjon IFALPA`s retningslinjer ikke blir fulgt av norske flygere som ønsker å være mer liberale. Vel, vi får se hva som kommer utav dette........

Helikoptersikkerhet

En S-92A stasjonert på Shetland, fløy i aske for å redde livet til en pasient, skriver Sikorsky. Det er av stor interesse for andre operatører av CT7 serien motorer å høre hvordan motorene taklet dette.

AgustaWestland har fått sin AW139 sertifisert for å fly i kjent ising. Maskinen finnes som kjent i norsk register.

NTSB har skjønt det

Nationalt Transportation Safety Board, tilsvarende vårt Statens Havarikommisjon for Transport, har påtatt seg arbeidet med preventiv flysikkerhet. Det er nytt og en har valgt å starte med flygertrening, erfaringsbygging og seleksjon. Colganulykken spøker i bakgrunnen her også ser det ut til. Som du muligens vet så har undertegnede mast i mange år for at vi her til lands også skal få et statlig organ som tar på seg preventivt flysikkerhetsarbeide.

søndag 23. mai 2010

Eyafjellajøkul død?

Vel, meldingen fra NTB i kveld tyder iallefall på at vulkanutbruddet nå er en liten fis av vanndamp. Etter den ligger en enighet om at andre virkemidler enn det som ble demonstrert, og forståelse av effekt og målemetoder må implementeres.

Bf 109 "Gul 3" heves nå utenfor Risvær

Hevingen skulle være ferdig nå, men jeg finner ikke noen bekreftelse på http://luftfart.museum.no/Nyheter/2010/messerschmitt/messerschmitt.htm
Uansett, en begivenhet av de sjeldne. Jeg gratulerer alle involverte!

Feel Air, noen som har hørt noe?

Tingene synes ikke å gå som planlagt med Feel Airs planer. Neppe noen flyginger på denne siden av nyttår, men jeg er mottakelig for oppdateringer.

Airbus vs. Boeing i single aisle krigen

Ja, begge ser for seg et nytt fly som erstatter for A320 og B737 serien. Samtidig ser Airbus muligheter for å komme seg inn på det omfattende B757 markedet med en modifisert A321. Alt er bare planer, men både AW&ST og Flt. Intl. kommer med artikler i sine siste utgaver hvor det spekuleres heftig. Akkurat nå ser det ut til at markedet ikke får nok 737`er.

Heavy stuff for Paris - London

Air France setter inn en A380 med 538 seter mellom Paris og London fra den 12. juni. Prisen blir €80 tur-retur. Uten sammenlikning forøvrig så legger Norwegian ned sin Paris - Stavanger rute omtrent fra samme dato. Denne ruten er ganske intenst reklamert for i Metroen i Paris så jeg nylig.

lørdag 22. mai 2010

Boeings Phantom Works slår tilbake

De slår naturligvis tilbake mot LM`s Skunk Works ved å lansere fremtidens jagerfly som er ubemannet. Det er snakk om å erstatte F-18 serien med http://www.boeing.com/Features/2010/05/bds_feat_phantomRay_05_10_10.html

Unmanned Vehicles Systems

Avinor har meldt seg inn i denne organisasjonen som du finner på http://www.uvs-international.org/ Som du muligens vet så har Flyoperativt Forum i samarbeid med UAS Norway fått presentert UVS Intl. på UAV konferansen sist november. Som du skjønner så er aktiviteten innen det ubemannede feltet særdeles stor. Det har gått opp for Avinor som også er med i Euro CAE WG73, en arbeidsgruppe.

BBC Click anbefaler.....

webområdet http://www.planefinder.net/ hvor du kan se flytrafikken og askeskyens utbredelse.

En Air India Express 737-8 har havarert

... og 158 passasjerer og besetningsmedlemmer har omkommet, rapporterer Yahoo News i dag. Ulykken skjedde under en flyging fra Dubai til Mangalore. Flyet havarerte i en overshoot, angivelig etter å ha gjort et landingsforsøk i kraftig regn og redusert sikt. 8 personer overlevde. Flyet var tre år gammelt og fløy i hovedsak personer som arbeidet i Dubai og som skulle hjem på ferie.

fredag 21. mai 2010

Holland går imot kjøp av F-35

Dette melder AW&ST i dag. Sjekk artikkel http://www.aviationweek.com/aw/blogs/defense/index.jsp?plckController=Blog&plckScript=blogScript&plckElementId=blogDest&plckBlogPage=BlogViewPost&plckPostId=Blog%3A27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7Post%3A126f6b53-45ed-4603-b333-56e5e9a80e20

Avstemningen fant sted i Underhuset, men les mer om det på linken over.

Norge kan igjen bli rammet i løpet av pinsen

Sjekk http://www.yr.no/ og følg med på den animerte fremstillingen hvor du kan se at mot den 23. så kan asken komme inn over Norge nok en gang.

Asken: Nye regler vedr. time limited fly zones

Etter sterkt press fra industrien, så har en øket mengden aske en kan fly i fra 0,002 g/kubikkcm til 0,004g/cc. Dette opplyser BBC. Jeg finner dette, uansett mengde, til å være særdeles vanskelig å forholde seg til. Spørsmålet blir nemlig hvordan dette skal måles. Det er noen få fly i verden som er utrustet for å sjekke aerosolkonsentrasjoner. Målinger er nødvendig dersom en skal forsikre seg om at en ikke kommer inn i konsentrasjoner som overstiger ovennevnte begrensninger. Dette kan kun utføres fra fly/UAS i de angjeldende høyder. Akkurat som for innretninger som måler iskonsentrasjonen, så må fly utrustes for å sjekke askekonsentrasjonen. Dette er et must og må bli en standard.

Her følger en tilfeldig valgt brukerprosedyre; i dette tilfellet fra Bombardier:

1. If altitude permits,
engine thrust should be reduced to idle to maximise the engine stall margin and lower the ITT. This action would also reduce the build up of volcanic material on the turbine vanes.

2 Engine and wing anti ice Activate

This action will increase bleed air extraction from the engines and further improve the engine stall margin.

3 ITT Monitor

Closely monitor the ITT and ensure that the limits are not exceeded

If the ITT should still increase even though the engine thrust is at idle:

4 Affected engine Shutdown

If it becomes necessary to shutdown an engine to prevent exceeding ITT limits. Restart engine once it has cooled down.

If the engine fails to start, repeated attempts should be made immediately. (Adhere to starter cranking limits as per

LIMITATIONS, POWER PLANT – Starter Cranking Limits (Ground and Air)).

Note: A successful start may not be possible until the aeroplane is clear of the volcanic ash/dust, and the airspeed and altitude is within the air start envelope. Take note that engines can be very slow to accelerate to idle at high altitude and this could be interpreted as a failure to start or as an engine malfunction.

After exiting the area of volcanic ash/dust cloud and the engine(s) restarted restore systems to normal operation. Inform ATC of encounter.

søndag 16. mai 2010

Lørdag - just a normal day for aviation

Saturday May 15th 2010

Delta Airlines B763 near Halifax on May 13th 2010, engine shut down in flight
American B762 near Chicago on Apr 29th 2010, turbulence injures four flight attendants
US Airways B733 near Albuquerque on May 15th 2010, medical emergency
Saudi MD90 near Sharurah on May 15th 2010, smoke in cockpit
Aerosur B722 near Cochabamba on May 12th 2010, mechanical problems
Aerosur B722 near Cochabamba on May 13th 2010, hydraulics leak
Mount Cook AT72 at Wellington on May 15th 2010, fuel leak causes engine fire alert

Askeskyen

På kartet oppdatert nå kl 10 så ser det ut til at hele UK blir stengt i dag. Det er ingen fly i luften over Skotland og Irland. Sjekk http://www.nats.co.uk/ hvor du får oppdatering om situasjonen i UK. For å se på flytrafikken så kan du sjekke http://www.flightradar24.com/ I løpet av natten vil skyen komme inn over Belgia og Frankrike og den vil true bl.a. flyplassene rundt Paris. Jeg skal til Paris i morgen, og den turen henger i en tynn tråd. Jeg møter opp som om turen skulle gå som planlagt.
Askekartet finner du på http://www.yr.no/verkart/1.7103434

Flyr du med Ryanair?



Ryanair er ilagt millionbot av italienske myndigheter fordi flyselskapet ikke oppfylte sine forpliktelser for å hjelpe askefaste passasjerer.
Ryanair sørget ikke for at passasjerene på Roma-flyplassen Ciampino fikk drikke, mat og hotellrom da askeskyen fra Island lammet flytrafikken i Europa.
ENAC påpeker at de fleste andre flyselskaper bisto passasjerene slik EUs regelverk sier de skal gjøre, til tross for den ekstraordinære situasjonen.
Dette er sakset fra NRK i går.

fredag 14. mai 2010

Atlantis har gjort jobben

Romfergen ble skutt opp i dag på sin 32. romferd. Den første gikk i 1985. Som beskrevet tidligere så er romfergeprosjektet i ferd med å ebbe ut. De to siste ferdene går senere i år med andre romferger.

Jan Tore Sanner om OCAS: "Ligger et mistenkelighetens lys over saken"

Som kjent så har OCAS vært omtalt i flere omganger, senest i dag i Dagens Næringsliv. Det er ikke fordelaktig det som fremkommer nå, men det føyer seg inn i en lang rekke anklager mot OCAS og det som av mange oppfattes som kameraderi i Forsvaret. Det har funnet sted store utbetalinger til Tyra Invest som eies av de samme som står bak OCAS. Det er snakk om mine penger, og dine. Konkurrenten til OCAS; Protura, er konkurs. LT har behandlet Protura utilbørlig etter min mening. EFTA`s kontrollorgan ESA ser på saken og Forsvaret er ikke ferdig med den. Vi mangler fremdeles et skikkelig varslingssystem..........

torsdag 13. mai 2010

Varsling av hindringer og spenn

Norsk Navigasjon heter et Trøndelagbasert firma som får presse i VG i dag. GPS står i fokus og betegnes som en forkortelse for Gjør Piloten Sikrere. Vel, det er en del å si om dette systemet som baserer seg på et amerikansk, militært satellittsystem. Mulighetene for å få gitt dette systemet såkalt adgang til markedet, er tvilsom. Selskapet Protura har blitt nektet slik adgang av Luftfartstilsynet (LT) av årsaker jeg synes er særdeles vanskelig å forstå. Norsk Navigasjons innspill er neppe bedre egnet for markedet enn Proturas OWS 360 som er transponderbasert. For det første må en ha garantier for at kartbasen og hinderbasen i systemet som til enhver tid benyttes, er oppdatert. Derav følger en NOTAM tjeneste. Systemet må inngå som et såkalt MEL item for helikopter- eller flytypen som benyttes. Jeg tror at systemet er et "nice to have" system som kan nyttiggjøres av General Aviation akkurat som GPS. Protura er historie, men jeg holder en knapp på transponderbaserte systemer allikevel. OCAS, det radarbaserte systemet, vil bli gått nærmere etter i sømmene etter Kåfjordulykken hvor et småfly fløy inn i en kabel som var innenfor dekningsområdet til OCAS.

Tripoli ulykken

Innflygingen var basert på VOR og således en non precision innflyging. Det som renner en i hu umiddelbart er Smolensk ulykken som var en NDB basert innflyging, kanskje enda mer utfordrende enn en VOR approach. Ingen ting har kommet ut vedr. hendelsesforløpet, og FDR/CVR er nå til analyse. Norsk Flygerforbund utførte en øvelse en gang hvor en tok alle landets flyplasser og rangerte dem etter et skåringsskjema som var utarbeidet av Flight Safety Foundation. Det viste seg at norske kortbaneplasser var særdeles utfordrende siden de fleste på det tidspunkt hadde non precision innflyginger basert på VOR, ADF eller Localizer. Som vi vet så har våre kolleger i Widerøe taklet dette aldeles utmerket selv om noen av oss fremdeles husker Namsos- og Brønnøysund ulykkene godt. Uansett så er ikke-presisjonsinnflyginger fremdeles en utfordring.

onsdag 12. mai 2010

Kenya Airways - The Pride of Africa

Vel, det står det i brosjyren. For tre år siden havarerte en Boeing 737-800 like etter avgang fra Douala i Kamerun. Havarirapporten foreligger nå og det er skremmende lesning. "Shortcomings identified in training showed up during the accident sequence", betyr at noe er hårreisende galt når marginale flygere får lov til å fly kommersielt. Jeg tror at flygerne selv må ta ansvar i den forstand at et konfidensielt rapporteringssystem må kunne bidra til å luke ut elementer som åpenbart ikke hører hjemme i cockpit. Yes, mange skumle ingredienser i et slikt system, men noe må gjøres og flygerne må ta mer ansvar. Jeg tenker også på Turkish ulykken på Shciphol hvor flygerne i den tyrkiske flygerforeningen fant på alt mulig rart for å bidra til at konklusjonen ikke skulle bli som den ble; flygerne i havarimaskinen var skurken!

CAA løfter askebegrensninger

Det gjelder buffersonen på 60 NM til tett aske. Sjekk artikkelen i The Guardian: http://www.guardian.co.uk/business/2010/may/11/ryanair-emergency-landing-ash-fears
På BBC fremkommer kun at en kan fly nærmere enn 60NM, uten å angi hvilken løsning CAA har på dette.

Afriqiyah Airways - 115 drept i Tripoli

Selskapet ble opprettet som et statlig Libysk foretak i 2001. De har en moderne flåte, i hovedsak med Airbus utstyr. Ruten som det involverte flyet fløy var fra Johannesburg til Tripoli som betjenes med A330. Ingen detaljer om hendelsesforløpet foreløpig.

AgustaWestland Will Bid on New Marine One

Som vi husker så ble presidentens nye helikopter kansellert. AgustaWestland fikk jo kontrakten, og det verserer en del spekulasjoner om at "not made in America" syndromet slo til for fullt. Nå er AW tilbake med et prosjekt sammen med L3 og Boeing som går ut på å gjenvinne kontrakten.

tirsdag 11. mai 2010

Streikedatoer i BA

Følgende datoer ligger nå på bordet: "May 18-22 inclusive, May 24-28 inclusive, May 30-June 3 inclusive and June 5-9 inclusive”. Tjenesten forventes å bli forstyrret vesentlig i disse tidsrommene.

UVS Intl. Annual Conference

Konferansen i Paris varer i 5 dager i juni. Sjekk agendaen http://www.uvs-forum.org/UAS-2010_Conference-Programme&Registration_A4_100503.pdf Som du vil se så inneholder denne alle de elementer undertegnede og andre har vektlagt overfor norske myndigheter, ikke minst i askesammenheng. Her inngår også maritim overvåking, bruk av UAV`er i anti-pirat virksomhet, forurensingsovervåking, ja alt du vet vanlige fly- og helikoptre kan. Foreløpig kan de ikke heise overlevende fra sjøen, men det er på tegnebrettet, så følg med!

fredag 7. mai 2010

AF 447

Basert på data fra en fransk undervannsbåt som var i området før signalene fra FDR/CVR avtok og til slutt stoppet opp, så etableres det i dag et nytt søksområde som bare er på noen få kvkm, rapporterer Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la sécurité de l’aviation civile (BEA)

torsdag 6. mai 2010

39 kapteiner og styrmenn tatt i alkotest

Dette gjelder India, og antallet for 2009 er mildest talt oppsiktsvekkende. Mildeste reaksjon er 4 uker på bakken.

Miracle on the Hudson

NTSB er nå ute med rapporten etter ditchingen på Hudson River. Her er den: http://ntsb.gov/Publictn/2010/AAR1003.htm

Siste nytt om AF 447:

Klippet fra BBC News i dag:
The flight recorders from an Air France plane which crashed in the Atlantic last year have been located to within a 5km zone, a French official has said.

But Gen Christian Baptiste told AFP that retrieving the boxes from the ocean floor might be impossible.
Sjekk også NY Times: http://www.nytimes.com/2010/05/07/world/europe/07crash.html

onsdag 5. mai 2010

UAV nytt

Engelskmennene holder på med sitt prosjekt som skal muliggjøre bruken av UAS i såkalt non-segregated airspace. Det betyr at ubemannede fly skal kunne integreres blant annen kommersiell trafikk. Prosjektet har gått i fire år og har fått nye Nok 270 millioner for å få disse maskinene integrert i 2012. Sjekk
http://www.flightglobal.com/articles/2010/04/21/340792/uk-starts-47-million-astraea-ii-uav-project.html

Felles reaksjonsmøster på vulkansk aske

Under møtet mellom samferdselsministrene i EU i går sa en representant for EU kommisjonen at det nå vil bli lagt ut et felles utkast til forholdsregler som vil bli presenter ICAO om ikke lenge. Det betyr en omforenet holdning til askeproblematikken. I ettertid viser det seg at reaksjonsmønstrene blant EU`s medlemsland varierte. Det vises bl.a. til "testflyginger" basert på flyvninger i VMC som kan vise seg å være lite gjennomtenkt.

AF 447

Air France og Airbus spleiser på søket som nå er bestemt vil fortsette til den 25. mai. Søksområdet utvides også.

tirsdag 4. mai 2010

Manglende luftstøtte i Afghanistan

Det er naturligvis noe rav ruskende galt når en bakkeenhet som faller i bakhold, ikke får luftstøtte når de ber om det. Dette kunne gått fryktelig galt. Tillat meg nok en gang å anbefale Forsvaret å ta i bruk ubemannede fly for å a) spane i operasjonsområdet, og/eller b)  angripe fienden med våpen. Forsvarsstudien av 2007 må nå settes til side for kunne evaluere hvilke muligheter som finnes, og de er mange.

Viktig melding fra Avinor:


Avinor skal teste væskeskanner på Stavanger lufthavn, Sola

1. juli vil Avinor starte uttesting av en væskeskanner ved på Stavanger lufthavn, Sola. Væskeskannerne vil fra 2013 erstatte dagens regelverk, der det er strenge restriksjoner på hvor mye væske passasjerene får lov å ta med seg som håndbagasje.
Væskeskanneren er basert på teknologi som kan detektere sprengstoff i væskeform eller væske som sammen med andre komponenter kan brukes til å lage sprengstoff. I henhold til en EU-regulering, vil væskeskannerne fra og med 29. april 2013 erstatter dagens regime som du kan lese mer om på Avinor hjemmeside http://www.avinor.no/avinor/bagasjeoginnsjekking

Starter i det små
I tilknytning til testen er det bare ankomne passasjerer fra land utenfor EU som skal levere fra seg væske til skanning. Forutsetningen for dette, er at det også kan dokumenteres at væsken er kjøpt på den lufthavnen der du reiser fra – eller om bord på flyet - og at den er forseglet i posen.
-Vi starter i det små ved Stavanger lufthavn, Sola, fordi vi ønsker å høste noen erfaringer med hvordan en slik væskeskanner vil påvirke gjennomstrømmingen av passasjerer, opplyser seniorrådgiver innenfor security i Avinor, Ole Folkestad.
Han sier videre at prosedyren er enkel: Passasjerene leverer fra seg all væske som følger med håndbagasjen, væsken skannes, og du tar med deg væsken videre inn i terminalen.
I 2012 skal Avinor teste teknologien ved avgang fra noen utvalgte lufthavner, og da skal væsken kunne ligge i håndbagasjen i motsetning til hva som gjelder i dag.

NASA skal legge Space Shuttle i møllposer

Ja, i løpet av året skal den siste ferden med dette fantastiske arbeidsredskapet være utført. Vel, jeg ser at i budsjettet for NASA så er det faktisk lagt inn $600 til shuttle finansiering, slik at de fleste nå synes å tro at den siste ferden blir neste år. Bildet viser Atlantis fra 1988, kanskje akkurat den som blir den siste i 2011?

Styggfort til hvorsomhelst....

Med referanse til meldingen om WaveRider  fra søndag, så leser jeg at Mach 10 er småtteri. En dings som kalles HTV-2 Falcon ble skutt opp den 22. april fra Vandenburg AFB. Formålet er å nå et hvilket som helst punkt på kloden på under 2 timer. Det betyr Mach 20 det. DARPA (Defence Advanced Research Agency) og USAF står bak denne saken. Men, alt går ikke alltid som planlagt; og ca 9 minutter uti flygingen feilet dingsen.

mandag 3. mai 2010

Webinar om ADS-B i USA

Mye interessant her, iallefall om det en håper blir en suksess. Sjekk linken og meld deg på! http://www.aviationtoday.com/webinars/2010-0609.html

Amerikansk luftrom mot NextGen - Check it out!



FAA Safety Briefing fokuserer på NextGen - Gå til "Current Issue" i linken under

The May/June 2010 issue of FAA Safety Briefing focuses on the wide range of safety benefits of FAA's Next Generation Air Transporation System (NextGen) and how NextGen will bring more efficient navigation, more effective communications, and greatly improved surveillance capabilities. Articles address ADS-B, performance-based navigation, the safe integration of unmanned aircraft systems, and more.
The link to the online edition is: http://www.faa.gov/news/safety_briefing/.

Forbereder Israel et angrep på Iran?

Vel, en kan iallefall spekulere all den tid Israel nå skal bygge et særdeles avansert treningssenter for F-16I Sufa. Dette er toseteren med konforme fuel tanker, lang rekkevidde og spesielt utrustet  for bakkeangrep. Hadde mitt land blitt truet med utryddelse av en som jobber med utvikling av fredelig kjernekraft, så hadde jeg tenkt tanken.....

Nyhet for taletrengte

En ny håndholdt satellittelefon er på markedet under navnet IsatPhone Pro. Det er Inmarsat som står bak den lille saken som har 8t taletid og opp til 100t stand by tid. Prisen? Den introduseres for $699. Samtalepris ca. 1$ minuttet. Sjekk http://www.inmarsat.com/Services/Land/IsatPhone/default.aspx

P8 Poseidon

Den første maskinen er nå over på Naval Air Test Centre på Pax River i Maryland for å starte på testprogrammet. Det er vel forhåpentligvis noen her hjemme som tenker samme tanken som meg, når skal Norge fornye sin Orion flåte? Jeg så den første P-3C`en på Andøya i 1971, naturligvis en fra USN. Etter å ha kikket meg litt rundt i den som 333 skv. var så elskverdig å stille til disp for Flyoperativt Forum den 26. april, så må jeg dessverre si at jeg hadde ventet en noe mer tidsriktig cockpit. Der har det ikke skjedd mye på 40 år. Foruten USN så er det kun India som har bestilt 8 Poseidon. Maskinen er bygget for å samarbeide med BAMS, Global Hawk.

Air Mule

Denne klumpen flyr nå i autohover, men fremdeles har den en streng festet til bakken. Israels Urban Aeronautics står bak denne innretningen som kan fly inn til et frontområde for å plukke opp sårede soldater, a la MASH. Vel, det er naturligvis et vell av muligheter for denne UAV`en.

søndag 2. mai 2010

Gåtta banen!

Kina seiler nå opp som det landet i verden som har de mest ekspansive planene når det gjelder utviklingen av høyhastighets jernbane. Dersom du har fulgt med, så har du fått med deg den nye turistattraksjonen i Kina, banen fra flyplassen ved Shanghai til byen. Bildet til venstre illustrerer hastigheten. Nå er det også åpnet en linje mellom byene Guangzhou og Wuhan som nærmest flyr av gårde i 350 km/t. Nå har særdeles ambisiøse baneplaner ført til kollisjon med flyselskapet China Southern. Det fremkommer at planene går ut på å betjene 90% av befolkningen med høyhastighetstog.

Det går så det griner.....

Ja, sogar hypersonisk, og det er fort det, over Mach 5. Missilet WaveRider flyr med mach 5-8 og kan ha en rekkevidde på ca. 1000NM.  First strike stand off er jo fine greier det bare en har etterretningen på stell. som kjent har USA fått allierte med seg på å angripe et land fordi de har weapons of mass destruction, og så hadde de ikke det.... Husker du XB 70? Den hadde vinger som var ment å kunne ri på sin egen sjokkbølge, akkurat som WaveRider.

Flyr du tungt helikopter med Mk XXII EGPWS?

Isåfall, look out ahead! NTSB ber Honeywell revidere softwaren fordi en feil i radio høydemålersystemet kunne føre til at look ahead feature ikke fungerer som den skal, og at denne feilen heller ikke varslet flygeren.

British Army kjøper 54 Watchkeeper UAS

Som kjent ligger Norge på linje med Burundi når det gjelder utvikling og bruk av UAV`er. Nå går engelskmennene til megakjøp av disse taktiske maskinene som har vel 10m vingespenn og som kan ta en payload på 150 kg.

Sikorsky på hogget


Sikorsky svarer på en US Army RFI (Request For Information) at de ønsker å tilby X2 som kandidat til Armed Aerial Scout etter Kiowa.  EADS tilbyr den militære versjonen av EC145 Lakota. Dette er interessant og betyr at X2 prosjektet går som det skal. Jeg venter på en oppfølger. Et nytt selskap kalt AVX  Aircraft tilbyr en veldig modifisert Kiowa som bl.a. har et koaxialt rotorsystem a la X2.