lørdag 28. februar 2015

Fra den kalde krigen

Et sted i Barentshavet - Foto: Per Gram

Norwegian - Kjos driver helt klart streikebryteri

Norwegian leier inn nye piloter som følge av pilot-streiken:

Ekspert om Norwegian: - Midt i hjertet av hva som er streikebryteri

Bjørn Kjos avviser kritikken og sier han forsøker å gjøre streiken minst mulig turbulent for passasjerene.
Lørdag morgen gikk 70 Norwegian-piloter ut i streik etter brudd i forhandlingene mellom arbeidstagerorganisasjonen Parat og NHO Luftfart.
Ifølge selskapet vil få eller ingen avganger bli berørt i helgen, men allerede onsdag trappes streiken kraftig opp. Da går 650 piloter vekk fra spakene.
For at passasjerene i minst mulig grad skal rammes, vil moderselskapet Norwegian Air Shuttle hente inn utenlandske piloter til å gjennomføre flyvningene.

- Moralsk forkastelig

Både de streikende pilotene i Norwegian Air Norway (NAN) og eksperter på arbeidsrett mener dette er et klart streikebrudd.

- Helt klart streikebryteri, sier Knut-Marius Sture, ekspert på arbeidsrett.
- Norwegian Air Shuttle må regnes som part i denne konflikten. Dersom de leier inn andre til å gjøre jobben til de streikende, mener jeg det er midt i hjertet av hva som er streikebryteri, sier Knut-Marius Sture, ekspert på arbeidsrett og partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche.
Streikebryteri forstås som når en utenforstående arbeidstager overtar arbeidet til en som er i lovlig streik.
- Man kan hjelpe seg selv så lenge det ikke fremstår som bistand til en part i konflikten. La oss si at Aftenposten har inngått en avtale med et eksternt trykkeri om å trykke avisen. Dersom trykkeriet går ut i streik mot sin arbeidstager, vil ikke Aftenposten være part i konflikten, men en kunde som rammes. Aftenposten kan da sysselsette et annet trykkeri uten at det er streikebrudd, forklarer Sture.
- Ja, Norwegian hjelper seg selv, men som en rammet part i konflikten. Da er det streikebryteri. Det er ikke ulovlig, men anses for å være moralsk forkastelig.
Sture mener å overføre passasjerene til et annet flyselskap er det tryggeste Norwegian kan gjøre.
- Hvis en rute mellom Oslo og Bergen er streikerammet, kan Norwegian flytte passasjerene til en av SAS sine flyvninger. Det vil være til hjelp for passasjerene og ikke å regne som streikebryteri.

Norwegian avviser kritikken

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener derimot han har sitt på det tørre. Han argumenterer med at selskapet der pilotene er ansatt, Norwegian Air Norway, er en underleverandør.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.
FOTO: Charlotte Sverdrup
Når de ikke kan levere sine tjenester på grunn av arbeidskonflikten, mener Kjos han står fritt til å få andre til å gjøre arbeidet de streikende pilotene egentlig skulle ha gjort.
- Norwegian har mange underleverandører, og vi står fritt til å velge blant dem, sier Kjos til NTB.
Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier Norwegian er sikre på at de er på trygg juridisk grunn.
- Det er Norwegian Air Shuttle som er moderselskapet og kjøper pilottjenester fra datterselskapene i Norwegian-familien. Det ene datterselskapet er nå i streik, mens de andre flyr som normalt. Det er primært fra disse selskapene vi nå henter inn piloter, sier han til Aftenposten.
- Når pilotene i NAN ikke er i stand til å levere tjenester til Norwegian Air Shuttle, må vi hente inn andre. Det viktigste for oss er at passasjerene kommer frem.

Norwegian streiken - Alle flygerne tas ut onsdag - video



Alle Norwegian-piloter ut i streik fra onsdag

70 piloter er tatt ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene i natt. Dersom partene ikke blir enige innen onsdag, varsler Parat at alle Norwegian-pilotene blir tatt ut i streik onsdag.



VARSLER OPPTRAPPING: Parat og pilot-foreningen i Norwegian sa under en pressekonferanse lørdag morgen at streiken kan bli trappet opp fra onsdag dersom de ikke kommer til enighet med Norwegian.


Det kom frem under pressekonferansen som Parat og pilot-foreningen i flyselskapet holdt lørdag morgen.
Der varsler YS-forbundet at de vil trappe opp streiken fra og med onsdag dersom partene ikke kommer til enighet innen den tid.
– Vi tar fortløpende ut resten av de skandinaviske pilotene og 650 piloter vil være i streik i løpet av kort tid, sier Halvor Vatnar, leder for pilotene i Norwegian, i en pressemelding.

Stor avstand

Meklingen mellom Norwegian og flygerne førte ikke frem, og kort tid etter midnatt bekreftet Parat at streiken var et faktum. Dermed er 70 piloter allerede tatt ut i streik.
En langvarig og stor streik vil ramme Norwegian hardt. Under fjorårets streik tapte flyselskapet 1,2 milliarder kroner, ifølge Thorbjørn Lote, direktør i NHO Luftfart.
– Dersom arbeidstakerne tar ut ytterligere 600 så vil jo selvfølgeig virksomheten rammes veldig sterkt, sier Lote til NRK.
Han sier avstanden mellom partene er stor.
– Pilotene ønsker at norske lønns- og arbeidsvilkår ikke bare skal gjelde Norge, men skal gjelde i Skandinavia, og da ønsker de å eksportere norske arbeidsvilkår ut i verden. På sikt gjør det at selskapet ikke blir konkurransedyktig og det er selvfølgelig helt uakseptabelt, sier Lote.
For de som skal reise denne helgen, ser det imidlertid ikke bekmørkt ut. Norwegian opplyser på sine nettsider at flygningene vil gå som normalt, også langdistanseturene til USA og Thailand.

Får utenlandsk støtte

Den europeiske transportarbeiderføderasjon gir sin fulle støtte til pilotene, og sier de vil gå til aksjon mot Norwegian om selskapet leier inn piloter fra andre land ved en eventuell streik.
– Vi kommer til å støtte våre kolleger som er organisert i Parat dersom det blir nødvendig. Nå er det jo fortsatt et håp om at partene blir enige til midnatt, sa politisk sekretær François Ballestero i Den europeiske transportarbeiderføderasjon (ETF), til NRK.
Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».

Sjekk video her: http://tinyurl.com/na4cf6g

Norwegian avviser streikebryteri - får refs fra pilotene

Bjørn Kjos benekter at det begås streikebryteri når Norwegian leier inn piloter fra underleverandører for å erstatte de streikende. – Forkastelig, sier pilotenes fagforeningen.


AVVISER STREIKEPÅSTANDER: Nowegian-sjef Bjørn Kjos (t.h) og resten av toppledelsen i flyselskapet synes det er beklagelig at forhandlingene ikke førte frem. De mener de er i sin fulle rett til å hente inn piloter fra en underleverandør for å erstatte piloter som nå er i streik.

– Vi beklager på det sterkeste at det ikke ble oppnådd enighet i går. Vårt hovedfokus er å ta hånd om passasjerene våre.
Slik innledet Norwegian-sjef Bjørn Kjos flyselskapets pressekonferanse lørdag ettermiddag.
Ved midnatt ble det klart at det var brudd i forhandlingene og 70 piloter i Norwegian er fra lørdag ute i streik. Dersom partene ikke kommer til enighet innen onsdag vil samtlige piloter bli satt på bakken og være ute i streik, varslet Parat på en pressekonferanse lørdag morgen.
Bjørn Kjos forklarte at forhandlingene ikke lyktes fordi det var ting selskapet ikke kunne gi fra seg, som den kommersielle styringen av selskapet.
– Det var visse ting som selskapet ikke kunne akseptere, sa Kjos.

Avviser påstander om streikebryteri

Pilotenes egen fagforening Parat har hevdet at Norwegian bryter med spillereglene når de leier inn piloter fra underleverandører til Norwegian Air Shuttle for å erstatte de streikende pilotene i Norge.
Påstanden avvises blankt av Kjos, som mener de ikke begår streikebryteri.
– Streiken er i Norwegian Air, mens det er Norwegian Air Shuttle som opererer rutene. Dermed har vi fått beskjed om at vi er i vår fulle rett til å leie inn det personellet vi trenger for å gjennomføre de rutene som er planlagt, sier Kjos til E24.
Det faller ikke i god jord hos pilotenes fagforening Parat.
– Vi merker oss at de prøver å lage en forklaring på at det er greit. Men hvis det hentes inn noen for å erstatte streikende piloter er det streikebryteri. Så enkelt er det. Det er uakseptabelt og forkastelig, sier Parat-leder Hans Erik Skjæggerud til NRK.
Han mener forklaringen fra Kjos er tullete.
– Det er veldig uheldig, og skaper bare en dypere kløft mellom oss, sier han.

Fra den kalde krigen

Et sted over Barentshavet - Foto: Per Gram
 

Fra den kalde krigen





November Class taking a dive - Foto: Per Gram

SAS Danmark i ulage - BT - Videoer

Kabinepersonalet i SAS har nedlagt arbejdet
Københavns Lufthavn i Kastrup, fredag den 27. februar 2015. Kabinepersonalet i SAS har nedlagt arbejdet, da et medlemsmøde fredag den 27. februar 2015 har udviklet sig til et fagligt møde, oplyser kabinepersonalets fagforening, CAU. Foto: Mathias Bojesen

Drama i lufthavnen: 60 SAS-fly aflyst, 20 medarbejdere suspenderet for trusler


SAS må aflyse 60 afgange på grund af arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet. Flyselskabet suspenderer samtidig 20 medarbejdere for at true kolleger til at udeblive fra tjeneste.

En arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet hos SAS betyder, at flyselskabet aflyser 60 flyafgange hen over weekenden. Kabinepersonalet nedlagde arbejdet fredag formiddag, fordi 12 fly og 147 medarbejdere fra søndag overflyttes til datterselskabet Cimber. Kabinepersonalet mener, det udelukkende sker for at omgå overneskomsten.
Ifølge pressechef i SAS Trine Kromann er man i fuld gang med at ombooke passagerer på de berørte afgange og vil refundere aflyste fly.
Kabinepersonalet har fredag holdt vagt flere steder i lufthavnen og forsøgt at overbevise kolleger på vej på job om, at de skal støtte op ved at nedlægge deres arbejde. SAS kontaktede politiet for at forhindre, at flere tilsluttede sig, og nu er i alt 20 medarbejdere blevet suspenderet.
»Vi har suspenderet nogle medarbejdere, som har truet kollegaer til at udeblive fra tjenesten,« siger Trine Kromann til dr.dk.

Hos kabinepersonalets fagforening, CAU, er man overbevist om, at SAS udelukkende flytter personalet til det nye datterselskab for at omgå overenskomsten. Personalet skal nemlig møde på arbejde samme sted og flyve i fly ejet af SAS, være iført samme uniformer, og det er stadig SAS, der håndteerer personalemapper og papirer.
”Derfor kan vi kun konkludere, at SAS udelukkende gør det her for at omgå vores overenskomst. Forestil jer, at det lykkedes for SAS at bruge loven om virksomhedsoverdragelse til at omgå vores overenskomst. Så vil vejen ligge åben for enhver arbejdsgiver til at gøre det samme: Køb et lille tomt selskab med en billig overenskomst og flyt alle dine medarbejdere over i det nye selskab – og vupti, så kan man med et trylleslag sænke medarbejdernes løn, vilkår og så videre,” siger Jean Pierre Schomburg, næstformand i Cabin Attendants Union, CAU.
 

Flyselskabet SAS har fra morgenstunden af lørdag været nødsaget til at aflyse flere fly på grund den verserende konflikt med kabinepersonalet. Det drejer sig om afgangene 8.15 til Bruxelles og Zürich og 8.20 til Birmingham, oplyser selskabet på sin hjemmeside.

Fly til Bologna og Las Palma, der begge skulle være lettet klokken 08.40, er ligeledes aflyst. Det ventes, at konflikten vil aflyse op mod 60 afgange henover weekenden.

Norwegian streiken - Streikende flygere får internasjonal støtte - NRK

Møt de streikende på pressekonferanse vgtv.no kl 0900
Vatnar: "Det finnes ikke tillit. Arbeidsgiveren ønsket bukten og begge endene".

– Det er viktig å stå samlet

Den europeiske transportarbeiderføderasjon sier de vil gå til aksjon mot Norwegian om selskapet leier inn piloter fra andre land ved en eventuell streik.


Francois Ballestero
Politisk sekretær François Ballestero i EFT, varsler sympatiaksjoner for Norwegian-ansatte.
Foto: European Economic and Social Committee



– Vi kommer til å støtte våre kolleger som er organisert i Parat dersom det blir nødvendig. Nå er det jo fortsatt et håp om at partene blir enige til midnatt, sier politisk sekretær François Ballestero i Den europeiske transportarbeiderføderasjon (ETF), til NRK.
Forbundet representerer både piloter, kabinansatte og lufthavnarbeidere over hele Europa. Nå mener de det er viktig å støtte de ansatte i Norwegian som kan gå ut i streik allerede i helgen.
– Kravene de ansatte kommer med er helt grunnleggende. Det bør ikke være vanskelig å tilby dem en ordentlig tariffavtale med hovedselskapet til Norwegian, mener Ballestero.
Norwegian er forberedt på å leie inn flygere fra Europa dersom 70 av deres piloter går ut i streik fra og med i morgen. Pilotenes fagforening, Parat mener dette er streikebryteri. Dersom Norwegian leier inn flygere fra andre land ved en eventuell streik varsler ETF at de vil sette i gang sympatiaksjoner.
– Vi kommer til å be våre medlemmer rundt i Europa om hjelp. Hva konkret det kommer til å være, er vanskelig å si, men vi vil prøve å ramme flyselskapets daglige drift i andre land. Det skal koste å være rammet av streik, sier Ballestero.

– Passasjerene viktigst

Norwegian er ikke bekymret. De mener at selskapet er på trygg juridisk grunn når de forbereder seg på å sette inn flygere fra sine datterselskaper i Finland og Spania. For dem er det viktigste at passasjerene kommer seg frem.
– Når datterselskapet vårt ikke kan levere de tjenestene som de gjør til vanlig er det helt naturlig for oss at vi ber om å få de tjenestene levert ifra andre selskaper i Norwegian-familien, sier Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.
Det er ikke første gang forbundet offisielt støtter Parat. Under streiken i fjor hvor én kabinansatt ble tatt ut i streik var EFT tydelige på at ville støtte sine europeiske kolleger.

– Norwegian bryter med spillereglene

Norwegian vil fly inn flygere fra andre land i Europa dersom det blir en streik blant de ansatte. Dette er streikebryteri mener pilotenes fagforening.




Fristen for meklingen er fredag ved midnatt. Dersom partene ikke blir enige, vil 70 flygere ta streikevestene på lørdag morgen.
Norwegian sier at ingen passasjerer vil bli berørt og ingen flyvninger vil bli kansellert i helgen.
Lasse Sandaker-Nielsen
Lasse Sandaker-Nielsen sier ingen flyvninger vil bli kansellert i helgen.
Foto: Norwegian

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier at selskapet vil sette inn piloter fra andre Norwegian-selskaper i Finland og Spania for å dekke opp for de som eventuelt går ut i streik.

– Bare 35 av de 70 som eventuelt blir tatt ut lørdag morgen, jobber i helgen. De andre 35 skal vi klare å dekke opp for ved å sette inn flygere fra våre datterselskaper i Finland og Spania, sier Sandaker-Nielsen til NRK.

–Streikebryteri

Men at Norwegian forbereder seg på å leie inn mannskap ifra andre land ser forbundet for flygerne på som problematisk.
Hans-Erik Skjæggerud
Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud liker dårlig Norwegians planer om å sette inn flygere fra utlandet under en eventuell streik.
Foto: Per Onsheim / NRK

– Dersom dette medfører riktighet, vil det etter Parats oppfatning være å anse som streikebryteri. I tillegg vil det rokke ved lojalitetsplikten og respekten for grunnleggende rettigheter og spilleregler som hovedavtalen mellom partene i arbeidslivet er basert på, sier Hans-Erik Skjæggerud, leder i YS-forbundet Parat i en uttalelse.

Men Norwegian mener at å leie inn piloter fra andre land er helt naturlig og at er på trygg juridisk grunn.
–Når datterselskapet vårt ikke kan levere de tjenestene som de gjør til vanlig er det helt naturlig for oss at vi ber om å få de tjenestene levert ifra andre selskaper i Norwegian-familien, sier Sandaker-Nielsen til NRK.
Parat varsler støtteaksjoner ifra utlandet.
– Dersom det blir streik og ledelsen i Norwegian faktisk gjennomfører slik innleie, vil det bli iverksatt sympatiaksjoner med støtte fra en rekke luftfartsansatte. Pilotforeningen i Sverige har allerede varslet at de vil sympatisere og det samme vil kunne omfatte kabinansatte i Norge og Danmark, sier Skjæggerud.

Stridens kjerne

Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene. Dermed endte de opp på riksmekler Nils Dalseides kontor klokka 10 torsdag formiddag. Daleide har kalt meklingen vanskelig.
Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».
Blir ikke partene enige om en avtale, blir det streik fra lørdag morgen.
Ifølge NTB frykter både pilotforeningen og hovedorganisasjonen Parat at Norwegian-sjef Bjørn Kjos vil svare på en eventuell streik ved å la pilotenes formelle arbeidsgiver, Norwegian Air Norway, gå konkurs.
En eventuell streik er det siste Norwegian trenger. Norwegian gikk med mer enn 1 milliard kroner i underskudd i fjor. Til sammenligning hadde selskapet et overskudd på 322 millioner kroner året før.

Norwegian - 70 flygere tatt ut i streik - Urutinerte kontorflygere eller scabs tar jobben

Det blir streik i Norwegian

Meklingen mellom Norwegian og flygerne førte ikke frem. Dermed blir det streik fra og med lørdag, bekrefter kommunikasjonssjef i Parat, Arve Sigmundstad.
Det blir streik i Norwegian fra og med i morgen. Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene.


I første omgang går 70 piloter ut i streik men arbeidstakerorganisasjonen Parat varsler en kraftig opptrapping i midten av neste uke. Da tas blant annet piloter ved den danske basen ut i streik, mens det er varslet en sympatistreik blant svenske piloter.
Norwegian mener de skal klare å dekke opp for streiken ved å sette inn flygere fra sine datterselskaper i Finland og Spania. Dette er streikebryteri mener pilotenes fagforening Parat.
– Vi skal gjøre vårt beste for at ingen passasjerer vil bli berørt og ingen flyvninger vil bli kansellert i helgen sier Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til NRK.
Samtidig oppfordrer han alle kunder til å sjekke Norwegians nettsider for å holde seg oppdatert.

Konflikten

Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».
Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene. Dermed endte de opp på riksmekler Nils Dalseides kontor klokka 10, torsdag formiddag. Daleide har kalt meklingen vanskelig.

fredag 27. februar 2015

Fra den kalde krigen

Et sted i Barentshavet - Foto: Per Gram

Airbus - Går så det suuuuuser - Maks utebetaling til investorene

Confident Airbus juggles jet output and pays record dividend

MUNICH, Feb 27 (Reuters) - Airbus Group defied warnings of a slowdown in the jetliner market with a steep production boost for its top-selling A320 and announced its biggest ever dividend.

The firm's confidence about demand and a switch to the new A320 model lifted its shares and came despite a fresh charge of 551 million euros due to delays to the A400M military transporter.

The world's second-largest aerospace group after Boeing said it would increase production of the A320 jet family to a record 50 a month in early 2017.

Both the scale and accelerated timing for the move, confirmed details reported by Reuters earlier this week..

The confidence shown by the production boost overrode concerns about a simultaneous "temporary" drop in production of the wide-body A330 jet, which is enduring slow sales ahead of its own revamp in 2017.

Both models are seen as cash cows for the company.

The A330 production rate was cut to six a month from the first quarter of 2016, having already been cut to nine a month from the fourth quarter of this year.

"Airbus has bitten the bullet on the A330," said Edison Investment Research analyst Sash Tusa, adding that the move was widely expected.

The hike from 42 A320s a month to 50 by the first quarter of 2017, closely chasing Boeing's plans for its 737, "could to an extent offset the A330 effect in that year," he said in a note.

Airbus Group Chief Executive Tom Enders dismissed recent market concerns that the commercial aerospace cycle has peaked.

"We have heard that last year and the year before," he told a news conference. "We don't see it as long as the world doesn't come tumbling down. The demand is clearly there."

When your trusted authority fails totally - Australia

Pilot lashes out at air-safety watchdogs' crash report (Australia)

THE two government agencies responsible for policing aviation "publicly lied" about the full circumstances of a 2009 Pel-Air crash off Norfolk Island, the plane's pilot has claimed.

Dominic James, who had his pilot's licence temporarily suspended following the incident, said the Civil Aviation Safety Authority and the Australian Transport Safety Bureau had ­"significantly altered the findings" of an accident report. "Once this misconduct was disclosed, the (agencies) then lied quite publicly about what they knew and defended this unsound report," Mr James told The Australian.

Two people involved in the crash of the medevac flight, nurse Karen Casey and doctor David Helm, have sued Pel-Air - an arm of Regional Express, or Rex - with the case being heard in the NSW Supreme Court this week.

After the accident it was revealed an ATSB investigation had failed to mention 57 breaches or "serious deficiencies" at Pel-Air which had been identified by CASA. Those revelations sparked a parliamentary inquiry that reported in December, leading the federal government to call on the ATSB to launch a new probe.

An external investigation was also undertaken by the Canadian Transport Bureau, which also found major problems with the existing report.

Questions are being asked over Rex's government relationships after the small listed company donated almost $400,000 to the federal ALP and LNP between July and November 2012, while the ATSB and CASA investi­gations were ongoing.

Rex has repeatedly declined to comment when asked by The Australian why it made those ­political donations with shareholder funds.

The company has not made any donations since then and the only other political donations the company had ever made was $3486 to the ALP in the year to June 2004.

There were six people aboard the Pel-Air flight when it ditched into the ocean near Norfolk Island after running out of fuel, but no lives were lost.

Lawyers for Ms Casey, who was seriously injured in the crash, told judge Monika Schmidt she has suffered from severe physical and mental problems following the crash and will never be able to work again. Ms Casey and Dr Helm are seeking damages, while Rex is arguing it has no obligation to make any payments.

The case continues.

Crash - Know your hardware and its software

Float plane crashed, killing three, because pilot unfamiliar with modified airplane: TSB


Float plane crashed, killing three, because pilot unfamiliar with modified airplane: TSB

Wreckage and tree strike damage. The pilot of a commercial Air Cab float plane that crashed on West Cracroft Island was new to the company and unaware of how multiple modifications affected the airplane's performance and handling, the federal transportation safety board has determined.
Photograph by: Vancouver Sun , Transportation Safety Board
The pilot of a commercial Air Cab float plane that crashed on West Cracroft Island was new to the company and unaware of how multiple modifications affected the airplane's performance and handling, the federal transportation safety board has determined.

Pilot Kevin Williams and passengers Norm Slavik of Surrey and Fred Wiley of Merville died after the 1970 Cessna C-185E stalled shortly before landing and crashed onto a small island on Potts Lagoon east of Port McNeill at 11:40 a.m. on Oct. 24, 2013.

In a report released Wednesday, the board said the pilot had accumulated about 3,137 hours total flight time, 1,682 hours of those in seaplane operations.

The pilot had started working for the company 10 days before the accident. The accident occurred on the pilot's first day of unsupervised flying for Air Cab. The pilot had not flown to the Potts Lagoon area and had not flown the accident aircraft before the day of the crash.

The airplane had received multiple approved modifications over the years, and the pilot would not have known how all these would have changed the performance of the airplane.

"The aircraft's high bank angle, steep descent, short wreckage trail, and low airspeed were consistent with the occurrence of an accelerated aerodynamic stall at an altitude from which recovery was not possible," the board found.

The aircraft had been involved in three prior accidents, most recently in September 2012, when it was significantly damaged after it stalled in a low-level left turn and crashed into water.

At the time of repair, the aircraft received a wing-extension modification, which followed earlier installations of two takeoff-and-landing kits. The plane had also been fitted with larger floats.

Because the modifications resulted in performance and handling characteristics unique to the aircraft, the actual stall speed of the aircraft "remained unknown and could only be estimated" and may have compromised the ability of the stall warning system to indicate an impending stall.

An advanced stall warning system may have made a difference.

The board concluded that the "installation of multiple modifications without adequate guidance on how to evaluate and document the effects on aircraft handling" may result in pilots losing control due to unknown aircraft performance.

Drone har fått jobb - Hammerhead MALE

MALE: Medium Altitude Long Endurance


HammerHead Takes Flight, Gains First Order

 - February 26, 2015, 1:21 PM
The Piaggio P.1HH HammerHead takes off for its first flight. (Photo: Piaggio Aerospace)
The Piaggio P.1HH Hammerhead MALE UAV made its first flight late last year, and has been ordered by the Italian Air Force, the company announced this week during the IDEX exhibition in Abu Dhabi, UAE. Piaggio Aerospace is majority-owned by UAE company Mubadala.
The HammerHead is an unmanned derivative of the P.180 Avanti twin-turboprop business aircraft, with Selex ESproviding vehicle management, vehicle control, datalink and ground control systems. The maiden flight took place on December 22 from Trapani-Birgi air base in Sicily, during which aircraft systems and datalink were checked out at varying speeds and altitudes. The basic functions of the ground control segment were also proved. The first flight was preceded by approximately 50 flights with the HammerHead demo aircraft, a manned Avanti testbed fitted with the P.1HH’s systems. “You can run more risk with a manned flight; there is a pilot to take control if things go wrong,” remarked Piaggio CEO Carlo Logli. “With unmanned you need a greater level of maturity.”
We are very pleased with the result of the maiden flight,” reported project pilot Sergio Paloni. “The aerial vehicle was seamlessly operated remotely with no flaws experienced.” For the first flight the P.1HH was controlled manually via the datalink. Now the test campaign is moving toward providing an interim capability with automatic takeoff and landing (ATOL) and some sensor capabilities. This phase is expected to be complete by the summer and will encompass 150 hours of flight. Piaggio is building a second P.1HH prototype, which will begin flying later this year with full autonomous capability and mission systems.
Italian intentions to buy the P.1HH were first made public in June 2013 at the Paris airshow. The air force is to acquire an initial batch of three P.1HH systems, each comprising a ground station and two air vehicles. The first system is due for delivery in early 2016.
Meanwhile, Piaggio is forging ahead with another military Avanti derivative, the Multi-purpose Patrol Aircraft (MPA). This is being developed in conjunction with ADASI, which is part of the newly created Emirates Defence Industries Company that brings together defense-related elements of the Mubadala, Tawazun and EAIcompanies into a single organization. The MPA version has longer-span wings, foreplanes and tailplanes than the P.180 Avanti, to provide greater endurance for patrol missions. Saab is providing the mission suite. A prototype is set to fly in the third quarter of this year, with the aim of making its public debut at the Dubai airshow in November.

Under radaren

Forsvarskilder: – Dårlig radardekning svekker evnen til å avverge terror

Fire år etter at regjeringen ble varslet om at den militære radardekningen over Sør-Norge har alvorlige mangler, kommer nye advarsler.
Kontrollrom ved kontroll og varslingsstasjonen på Mågerø
MANGELFULL: Inne i fjellet, på luftforsvarets stasjon Mågerø, overvåkes det norske luftrommet døgnet rundt. Ifølge Vi Menns kilder er informasjonen de får fra radarene for dårlig.
Foto: Torgeir Haugaard / FORSVARET
– Faktum er at det er veldig dårlig radardekning for den type flytrafikk som ikke vil at den skal bli oppdaget, sier tidligere luftkontrollinspektør og generalmajor i Luftforsvaret, Lars Myraune, til NRK.
Lars Myraune
BEKYMRET: Tidligere Frosta-ordfører og Høyre-representant på Stortinget, Lars Myraune, har en lang karriere i Luftforsvaret bak seg. Han mener det haster å få på plass bedre radardekning i sør.
Foto: Privat
Forsvarets fellesoperative doktrine slår fast at «Forsvaret har et selvstendig ansvar for å hindre terroranslag ført frem gjennom luftrommet. Håndteringen av en slik situasjon er svært tidskritisk og krever kontinuerlig luftovervåkning, kampfly- og /eller luftvernberedskap for å kunne engasjere luftmål».
Men både Myraune og en rekke forsvarskilder Vi Menn har snakket med sår tvil om Forsvaret er i stand til å oppfylle dette kravet.
– Den mangelfulle radardekningen representerer en alvorlig risikofaktor som gjør oss langt mer sårbare mot trusler mot rikets sikkerhet, sier en anonym forsvarskilde til magasinet fredag.

Går under radaren

Kilder bekrefter overfor Vi Menn at situasjonen i dag er den samme som da utviklingsavdelingen i Luftforsvarsstaben i 2011 sendte et brev til Forsvarsdepartementet. Ett år senere fikk Tønsbergs blad tak i dokumentet som slo alarm om at Norge ikke har en «tilfredsstillende militær luftromsovervåkning over det sentrale Østlandet»:
Denne mangelen fører til at det ikke er mulig å gi fullgod evne til å etablere en situasjonsoversikt i luften. Dette er kritisk i forhold til luftmaktens evne til suverenitetshevdelse, bekjempelse av luftframførte terroraksjoner, krisehåndtering, ledelse av egne luftstyrker i konflikt og styrkeproduksjon mot disse oppgavene.
Utviklingsavdelingen i Luftforsvarsstaben / Tønsbergs blad 30.03.2012
Ifølge brevet skyldes problemene at det ikke ble etablert en god nok erstatning da radaren på Mågerø ble avviklet i 2003.
I dag er fjellanlegget på Mågerø i Vestfold avhengig av signaler som kommer fra en gammel radar i Kongsvinger. Men måten radaren er plassert på gjør at den ikke gir en tilfredsstillende dekning i middels og lav høyde av luftrommet over Oslo og videre sørover.
Vi Menn skriver at selv om sivile radarer kan fange opp mange flybevegelser, så vil de ikke oppdage fly som har slått av transponderen.
Det vil alltid være radarskygger, men Forsvaret vurderer dekningen som tilfredsstillende så langt.
Morten Haga Lunde, FOH-sjef
En kilde, som ifølge magasinet har detaljert innsikt i Luftforsvarets operative virksomhet, mener at offentlig tilgjengelig kunnskap gjør det mulig for en fremmed stat å sende spesialstyrker til Norge, la dem utføre oppdrag, og deretter hente dem ut luftveien uten at Norge verken ser hva som skjer eller får muligheten til å stanse dem.

– Vil ikke avdekke 11. september-angrep

Ifølge Myraune svekker svakhetene i radardekningen også Norges evne til å avverge terrorangrep fra luften, likt det New York ble utsatt for i 2001.
– Det er begrenset med muligheter for å oppdage det, spesielt i Sør-Norge fordi vi ikke ser i lavdekningen. Hvis noen flyr inn lavt for å gjøre skade, kan det bli vanskelig for oss. Derfor er det så viktig at det jobbes med å få inn nye radarer, sier han til NRK.
9.03: Litt over et kvarter etter det første flyet traff det nordlige tårnet, flyr et annet inn i World Trade Centers sørlige tårn.
Norge er ikke i stand til å avdekke og stanse angrep a la det som skjedde da to fly krasjet inn i skyskraperne i World Trade Center på Manhattan i 2001, hevder kilder i Luftforsvaret.
Myraune forteller at det allerede i 1999, da han gikk av som luftkontrollinspektør i Kongsvinger, var planer om å bedre radardekningen i sør.
– Det ble til en viss grad gjort i vest, men i øst ble det aldri noe mer, sier han.
– Er du overrasket over at det har tatt så lang tid?
– Ja, jeg er det. Jeg synes det har tatt usedvanlig langt tid, det er nok en prioritering jeg ikke ville stilt meg bak om jeg var fortsatt var aktiv.
– Hva tenker du om dagens situasjon?
– Den er ikke særlig bra. Å sørge for at vi har dekning over luftrommet rundt hovedstadsområdet burde få en av de absolutt høyeste prioriteringene i Forsvaret, sier Myraune.

Forsvaret: Dekningen er tilfredsstillende

Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier til NRK at topografien gjør at man aldri kan garantere full radardekning av hele landet til enhver tid.
– Det vil alltid være radarskygger, men Forsvaret vurderer dekningen som tilfredsstillende så langt.
 Morten Haga Lunde
GODT NOK: FHO-sjef Morten Haga Lunde mener radardekningen er tilfredsstillende, men sier samtidig at de ønsker å erstatte aldrende radarutstyr.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
På spørsmål om Norge er rustet til å avverge et eventuelt terroranslag mot Oslo fra luften, svarer Lunde:
– Radardekningen over Sør-Norge, i tillegg til det sikringsarbeidet som skjer på flyplassene i landet, er god nok til å forebygge så langt det er menneskelig mulig.
Lunde medgir samtidig at «teknologien begynner å bli gammel».
– Det er tatt initiativ til, og det er prosjekter i utviklingsfasen, for å erstatte aldrende radarutstyr som vi har i dag, sier han.
– Betyr det at radaren i Kongsvinger blir erstattet?
– Akkurat hva som skjer etter 2020 skal jeg ikke spekulere i, men at det blir en radardekning over Sør-Norge som vil dekke de behov vi har, det kommer til å skje, sier Lunde.

Advarer mot å legge ned Mågerø

Myraune er glad for at Forsvaret jobber med saken. Men han er svært bekymret over planene om å legge ned luftforsvarets stasjon på Mågerø i løpet av 2016. Tanken er at all radarovervåkning for hele landet skal samles hos Forsvarets kontroll- og varslingssenter på Sørreisa i Troms. Men ifølge Vi Menns kilder har Forsvaret i dag en svært sårbar infrastruktur for videreformidling av radarbilder mellom Sør- og Nord-Norge.
– Det gjør oss veldig sårbare. Det hjelper ikke med en ny radar hvis du mister forbindelsen med kontrollsentralen i Nord-Norge, sier Myraune.
Som luftkontrollinspektør tok han initiativ til og gjennomførte en rekke nedleggelser av flere mindre kontrollstasjoner i Norge.
– Vi gjennomførte en ganske drastisk nedleggelse på 1990-tallet. Tanken på at noen i ettertid skulle komme på å legge ned den ene av de to som ble igjen, slo meg ikke en gang, sier Myraune i dag.
NRK har tidligere snakket med kapteiner på luftforsvarets stasjon på Mågerø som mener en nedleggelse fører til hull i overvåkningen av Norges luftrom. Økt russisk aktivitet i Nordområdene bekymrer spesielt.
RUSSISK FLY:Da det nyeste og mest avanserte våpenet i det russiske forsvaret, jagerflyet SU-34 Fullback, dukket opp på norskekysten 29. oktober, var det stasjonen på Mågerø som oppdaget det.
Foto: Wikipedia
Pressetalsmann for Forsvarssjefen, Eystein Kvarving, skriver i en e-post til NRK at planene om å legge ned Luftforsvarets stasjon på Mågerø innen 2016 ligger fast.
Han viser til at det også er bestemt at det skal etableres et Luftoperasjonssenter på Reitan, som skal kan stå for kontroll og varsling dersom det oppstår problemer ved Sørreisa.
– Fordi det ikke er tilgjengelig plass på Reitan i 2016 har Forsvarsstaben (FST) sendt frem et forslag om å etablere denne funksjonaliteten på Ørland, opplyser Kvarving.
Han henviser til Lunde når det kommer til påstanden om at sikkerheten knyttet til videreformidling av radarbilder mellom Sør- og Nord-Norge ikke er god nok.
– Det ønsker jeg ikke å gå inn i, for det er ting vi vurderer i forbindelse med Forsvarssjefens fagmilitære råd (kommer i oktober, journ. anm.), sier FOH-sjefen.
Lunde viser også til at Stortinget har konkludert med at Forsvarets planer for dette er tilfredsstillende.

SAS - Uro der og - Danskene igjen

Både SAS og Norwegian kjemper mot fagforeninger. Foto: Gunnar Blöndal
Både SAS og Norwegian kjemper mot fagforeninger. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Kan bli turbulent helg for både SAS og Norwegian

Mens Norwegian og pilotene megler her hjemme, ulmer det mellom SAS og den danske kabinforeningen.
Men det er ikke bare Norwegian som kan gå en turbulent helg i møte. Også i SAS brygger det opp til strid, skriver Check-in.dk.
Den danske kabinforeningen (CAU) aksepterer ikke dårligere vilkår for de 120 kabinansatte som etter planen skal overføres til Cimber.
Dermed kan starten på helgen by på trafikkforstyrrelser på flere skandinaviske flyplasser.
Styret i CAU har innkalt kabinpersonalet hos SAS til et medlemsmøte fredag morgen på Hilton-hotellet ved Københavns Lufthavn.

Frustrasjon

Et medlemsmøte tirsdag utviklet seg til et faglig møte der de kabinansatte i et par timer la ned arbeidet i frustrasjon over det utspillet SAS har kommet med i forbindelse med overføringen av SAS-personale til Cimber, som skal være et nytt produksjonsselskap for SAS.
Medlemsmøtet i dag kommer som en reaksjon på at forhandlingene mellom CAU og SAS brøt sammen onsdag kveld.
- Vi anerkjenner ikke situasjonen som en virksomhetsoverdragelse. Vi betrakter det som et forsøk på å omgå overenskomsten vår, sa formann Merete Scheel i CAU tidligere denne uken.
Og mens kabinpersonalet og SAS kjemper en kamp i Danmark, er det også uro i Norge. Meglingen mellom Norwegian og pilotene fortsetter i dag i et forsøk på å unngå pilotstreik.
Partene har siden oktober ifjor hatt en rekke møter for å arbeide frem en felles plattform som tar hensyn til konkurransesituasjonen, arbeidsplassene og et felles mål om å sikre selskapet .

Drone av det spesielle slaget - Uclass for USN

Opinion: Looking For Answers To The Navy’s Uclass Mystery

Secret clues to the Navy’s tangled drone story
Spot the Spook

What’s going on with the Pentagon’s longest-running drama, the Navy’s Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike (Uclass) program? After years of factional intrigue that made Borgia politics look like a Dick & Jane reader, the debate about Uclass specifications has been declared not over, but deferred. (How can there not be enough data to make a decision?) But instead of redoubling their lobbying,Lockheed Martin and Northrop Grumman appear to have walked away.
In January, market analysts grilled Boeing CEO Jim McNerney about the future of the company’s St. Louis operations, which were facing the shutdown of their fighter programs. He seemed unworried—and whatever you think of Boeing/Lockheed Martin’s chances in the Long-Range Strike Bomber (LRSB) contest, neither side has a contract in hand.
Then the U.S. Naval Institute’s Proceedings website reported that Uclass had been designated RAQ-25. Under Pentagon rules, programs don’t get designators; only vehicles do.

U.S. Rep. Randy Forbes (R-Va.), a member of the cabal that has been pushing for a high-end Uclass, was discreet in an early-February discussion. “I’m pretty comfortable with the direction that the program is taking,” he said. “I’m not trying to be vague. I just don’t want to go to jail.”
Deputy Defense Secretary Robert O. Work (a supporter of unmanned combat air systems in his previous jobs) explained the Uclass delay in February comments: “In addition to looking at capabilities that we already have and using them differently, we’re going to make sure . . . that when we go after a new platform, it’s the platform that we need from a joint perspective.”
A joint platform is a U.S. Air Force/Navy program—the term can have no other meaning—but if Work is arranging a marriage for Uclass, where’s the bridegroom? When orbital patterns are so disturbed, it’s time to look for a dark planet somewhere in the system.
In October 2010, Maj. Gen. Dave Scott, head of the Air Force’s operational requirements directorate, gave a briefing that disclosed the service’s plans for a long-range strike family of systems (LRS-FoS)—plans that then-Defense Secretary Robert Gates approved a few months later.
Three family members are real today: LRSB, the Long-Range Standoff cruise missile and a “penetrating intelligence, surveillance and reconnaissance” (P-ISR) vehicle, which is Northrop Grumman’s secret RQ-180. (A fourth, Conventional Prompt Global Strike, was dropped like a bad habit as soon as the Pentagon’s exit door closed behind its leading advocate, and was replaced by the Minuteman follow-on.)
That leaves one: Penetrating Airborne Electronic Attack (P-AEA). In the LRS-FoS plan, RQ-180 would find targets for LRSB and the P-AEA would suppress defenses. Together, they fill the capabilities gap between the cost-constrained LRSB and the Battlestar-Galactica Next-Generation Bomber (NGB) that Gates canceled in 2009.
Also, after P-AEA appeared in Scott’s briefing, the Air Force terminated its nascent MQ-X project, leaving itself with no visible solution to an obvious problem, which is a large force of MQ-9 Reapers that can be shot down with World War II weapons.
P-AEA appears in no known plan, but you need not dig very deep into the Air Force’s fiscal 2016 budget to find $7 billion in classified acquisition money that is neither part of the cash that the Pentagon launders for the intelligence community, nor the LRSB.
And between early 2007, when Boeing became Lockheed Martin’s partner on the NGB, and October 2013, when the companies re-partnered with Boeing in the front seat, St. Louis proved it had the chops to be publicly and unequivocally identified as the lead on that huge, critical and complex program. Boeing’s stealth expertise has been shown in the X-36, X-45, Bird of Prey and Phantom Ray, but that’s still not the same as delivering and sustaining a complete system.
What follows is a speculative scenario, an exercise in the risky art of connect-the-dots:
A classified P-AEA program started in 2011-12. It may have involved flight demonstrations. Quite recently, Boeing won it, hence McNerney’s confidence about St Louis’s future. It’s been designated RAQ-25, indicating it has a strike capability, and as well as pathfinding for the LRSB, it takes on the MQ-X role. RAQ-25 is somewhere in that $7 billion slush fund.
Work’s comments about “capabilities that we already have” indicate he and other leaders are pushing for a joint Air Force/Navy program based on the RAQ-25. The delay in Uclass allows time for a carrier variant to be demonstrated, and competitors have deemed the battle half over.
Returning to known facts: 
This would be exactly the same as the solution proposed in October by a Center for Strategic and Budgetary Assessments paper on the Pentagon’s Third Offset plan for a future U.S. military. You almost wonder if they knew something.