lørdag 30. april 2016

Helikopterhavari på Jæren - Ingen skadd - ABC Nyheter

Helikopter gikk i bakken i Hå

De to personene om bord kunne gå vekk fra vraket.

               Hovedredningssentralen fikk melding om at et helikopter av typen AS350 styrtet på Høyland i Hå kommune klokken 12.23. Helikopteret begynte å brenne. Det var to personer om bord. Alle nødetatene var på plass.
De to om bord framsto som uskadde og kunne gå vekk fra vraket før det begynte å brenne. Begge to var uskadde, ifølge helsepersonell på stedet.
Helikopteret var i ferd med å utføre øvelser nær bakken i forbindelse med årlig kontroll, melder politiet på Twitter.
Brannvesenet fikk slukket brannen etter kort tid.Helikopter styrtet på Jæren

 

Helikopterhavariet - Forskjellige kilder - Oppdateres

Helikopterulykken: Recorderen er hentet opp 29.04.2016

Helikopterets kombinerte Flight Data Recorder og Cockpit Voice Recorder er hentet opp fra helikopteret. Havarikommisjonen planlegger å bringe recorderen til England for avlesning lørdag formiddag. Recorderen må deretter tørkes før uthenting av data kan finne sted.
FDR CVR
Foto: SHT

Fra BT:           

Helikopterselskapet er i økonomiske vansker

Selskapet CHC Helikopter Service, som eier helikopteret som styrtet utenfor Bergen fredag, ble nylig nedgradert av kredittratingbyrået Moody's.
                                                                                                                                                                                                    
Ifølge Bloomberg skyldes det at selskapet ikke overholdt fristen for betaling på obligasjonslån som forfaller i 2020, skriver Dagens Næringsliv.
Det canadiske firmaet klarte ikke å gjennomføre en rentebetaling for to uker siden. Det har fått 30 dagers frist til å betale eller å bli erklært misligholdt. Selskapet kan ende opp med å begjære oppbud dersom det ikke klarer å betale innen den nye fristen.

Moody's anbefaler selskapet å be kreditorene om hjelp eller å restrukturere gjelden i 2016. Talskvinne Susan Gordon i CHC ønsket ikke å bidra til ytterligere spekulasjoner overfor Bloomberg, skriver avisa.
Helikoptermodellen EC225 Super Puma har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Luftfartstilsynet har inntil videre innført flyforbud for helikoptertypen. Det dreier seg om et 20-talls helikoptre.
Britiske luftfartsmyndigheter og produsenten Airbus har også innført flyforbud.



Det var dette helikopteret, et EC225 Super Puma med serienummer LN-OJF, som havarerte.
Det var dette helikopteret, et EC225 Super Puma med serienummer LN-OJF, som havarerte. (Foto: CHC.)

I 2012 ble Super Puma satt på bakken og utbedret. Norsk turbindesigner advarte mot løsningen

Nå er han opprørt.

Fredag ettermiddag bekreftet politiet at de har funnet omkomne etter at en EC225 Super Puma havarerte på vei fra Gullfaks B til Flesland.
Modellen har vært involvert i fem ulykker på britisk sektor i perioden 2009-2013.


Den alvorligste skjedde i 2009. Alle 16 omkom da et AS332 L2 - en tidligere versjon av helikopteret som havarerte i dag - styrtet i sjøen utenfor Peterhead i Skottland. 
Ulykken skyldtes materialtretthet i et av planetgirene i hovedgirkassa.
Ifølge havarirapporten gikk kun 20 sekunder fra flygerne ble varslet om oljetrykkfall i hovedgirkassa til hovedrotoren løsnet og kappet halebommen av skroget. Da befant helikopteret seg i 2 000 fots høyde.
Samme år nødlandet et Super Puma på britisk side, uten at det gikk liv tapt.
Den siste ulykken skjedde i 2013 med et AS332L2 utenfor Shetland og kostet fire liv. Denne ulykken tilskrives imidlertid menneskelig faktorer, ikke teknisk feil.
Den nyeste Super Puma-versjonen, EC225, havarerte to ganger i løpet av fem måneder i 2012.
10. mai 2012 nødlandet et EC225 øst for Aberdeen. 22. oktober samme år nødlandet sør for Shetland.
Begge helikoptrene hadde havarert hovedgirboks (MGB) med sprekk på samme sted på akslingen.

Flyforbud

I etterkant ble flytypen tatt ut av tjeneste i hele ni måneder før den i juli 2013 igjen kunne frakte folk til og fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen.
Da hadde den europeiske luftfartsmyndigheten Easa og luftfartstilsynene i Norge og Storbritannia godkjent en midlertidig løsning som kort fortalt handlet om bedre rengjøring og smøring av akslingen samt mer omfattende sjekk og overvåking.
I 2014 ble den permanente løsningen godkjent av europeiske luftfartsmyndigheter, Easa, og alle maskiner har nå fått etterinstallert en nydesignet hovedaksling som er glattere, tykkere og har bedre smøring.
Den nye akslingen har økt veggtykkelse og en endret utforming som skal ha gjort den sterkere og eliminert muligheten for aktiv korrosjon.
Blant annet er det en ny plugg til sveisehullene og alle tidligere skarpe kanter er glattet ut. Det kommer dobbelt så mye olje inn i akslingen som før.
I begge 2012-havariene oppstod sprekken nær der tannhjulet er sveiset på akslingen. I dette området skal den nye komponenten tåle tre ganger så mye belastning som den gamle, ifølge Airbus Helicopters.

Norsk ekspert: – Ikke bra nok

Men det finnes eksperter som er kritiske til løsningen.
Da den ble presentert, fikk Teknisk Ukeblad Jan Erik Syljeset, tidligere sjefingeniør med lang erfaring fra utmattingspåkjente konstruksjoner i turbiner og i offshorestrukturer, til å gjøre sin vurdering.
Han var langt fra beroliget over det han så.
Han påpekte hvor uheldig det er å plassere en sveis i et område med store utmattingsbelastninger (torsjon- og aksialbelastninger).
En sveiseforbindelse har en materialstruktur forskjellig fra grunnmaterialene i de sammenføyde komponentene. En sveiseoperasjon vil alltid skape kornvekst i det varmepåvirkede grunnmaterialet rett utenfor sveisen (HAZ).
Selv om det er for tidlig å si noe sikkert om hva som forårsaket ulykken i Hordaland, er han opprørt i dag:
– Jeg kan ikke se at det nye designet har forbedret drivakslene i vesentlig grad. De lager akselen med samme sveiseskjøt i veldig utmattingsbelastet område i akselen, sier Syljeset som er pensjonert sivilingeniør og turbindesigner.
Han legger til at dette kun er klassisk kunnskap om problemer i roterende maskiner.

Norne-ulykken

Det har ikke vært dødsulykke med offshorehelikoptre i Norge på 19 år.
Norne-ulykken i 1997 krevde tolv liv.
Også dette var et helikopter av typen Super Puma, men en eldre versjon.
Et AS332 L1 fra daværende Helikopter Service havarerte på vei fra Brønnøysund lufthavn til oljeproduksjonsskipet «Norne».
Ifølge havarikommisjonen  var den direkte årsak til ulykken at det hadde oppstått flere utmattingssprekker i en akselhylse i hovedgirboksens høyre inngående akseltapp.
Dette førte til at en lås løsnet og kom inn i kraftoverføringsakselen til høyre motor. Akselen kom som en følge av dette ut av balanse slik at den feilet.
Kraftturbinens turtall steg ukontrollert til den desintegrerte. Fragmenter fra denne kuttet to kontrollstag til hovedrotoren, kontrollstaget til halerotoren og ødela kraftturbin-seksjonen på venstre motor.

NRK: 

Mars 2016: Fosset olje ut av samme helikoptertype

For en knapp måned siden opplevde ansatte at det fosset olje ut, og ned på vinduene, fra et helikopter av samme type som styrtet fredag.

EC225
STYRTET- Det var dette helikopteret som styrtet fredag. Et tilsvarende helikopter hadde problemer da det skulle ta av fra Sola 30. mars i år.
Foto: KRISTOFFER RIVEDAL


Hendelsen skjedde 30. mars da et helikopter av typen Eurocopter 225 skulle ta av fra Sola i Stavanger.
– Like før avgang, da rotoren var i gang, begynte det å sprute ut olje, forteller et vitne til NRK.
Mannen som ønsker å være anonym, forteller at det fosset ut olje på begge sider av helikopteret, og at motoren straks ble stanset.
– Vi ble fortalt at dette kunne skje. Det var en kjent feil, men at det ikke var noen fare. Oljen kom fra girkassen ved hovedrotoren. De skulle bare tørke opp oljen før vi lettet, men så skjedde det en gang til.

Han opplevde hendelsen som svært skremmende, og forteller at passasjerene, som jobber i oljeservicebransjen, vente noen timer på et nytt helikopter.
– Ingen av oss likte det, og ingen turte vel å si ifra at vi ikke ville fly. Folk foretrekker å heller fly med Sikorsky-en, for å si det sånn, forteller mannen.

Rapport inn

Forbundssekretær i HMS-avdelingen i Industri Energi, Henrik Fjeldsbø, fikk beskjed om hendelsen fra en ansatt. Han forteller at hendelsen ble rapportert videre til Luftfartstilsynet.
Helikopteret ble satt i drift neste dag.
Hvordan ble det oppfattet?
– Dette var skremmende. Du har kledd på deg og sitter i helikopteret også kommer det olje nedover sidene på helikopteret. Det er klart at det er svært ubehagelig. Passasjerene ble ført ut, helikopteret ble sjekket og de ansatte ble flydd ut med et annet helikopter, sier Fjeldsbø.
Hva tenker du om dette i lys av dagens hendelse?
– Det er klart det gjør noe med tilliten til helikoptertypen. Det har vært flere hendelser. Men nå vet vi ikke hva som har skjedd i dag. Jeg er ikke villig til å knytte sammen disse to hendelsene. Det viktigste for oss er at beslutningen at all passasjertransport med den aktuelle helikoptertypen er ute nå.
Helikopteret var av samme type, EC225, og eid av CHC Helikopter Service. Det er ikke kjent om det var samme helikopteret som styrtet i dag.
Foto fra hevingen - Stavanger Aftenblad
 
Fra Dagbladet:
 ULYKKESHELIKOPTERET: Dette er helikopteret som styrtet ved Turøy i Hordaland i går formiddag. Foto: Kristoffer Rivedal
ULYKKESHELIKOPTERET: Dette er helikopteret som styrtet ved Turøy i Hordaland i går formiddag. Foto: Kristoffer Rivedal

Helikopteret avbrøt flygning tre dager før ulykken

Fløy tilbake til Flesland.

                          
(Dagbladet): Ulykkeshelikopteret som styrtet ved Turøy fredag, avbrøt en tur til en plattform i Nordsjøen tre dager før ulykken, skriver VG.

Bare 16 minutter etter at ulykkeshelikopteret som styret tok av med mannskap på vei ut til plattformen, snudde det over Sotra og returnerte til Flesland lufthavn, viser blant annet data fra Flightradar24.

- Piloten fikk en indikasjonslampe, altså en varsellampe, og returnerte da til Flesland, slik han skulle. På Flesland ble helikopteret sjekket i henhold til prosedyren, og det ble skiftet en komponent, sier pressekontakt Klaus Sonberg ved CHC Helikopter Service AS.

Dagen etter ble det tatt en testtur, men også da fikk helikopteret opp feilmelding, og det ble skiftet enda en komponent, forteller Sonberg.

- På neste testtur gikk alt som det skulle. På torsdag ble det gjennomført seks kommersielle flights uten problemer, sier han.

Dermed skjedde den katastrofale ulykken fredag på den sjuende turen etter onsdagens reparasjon.

Solberg avventer nye tiltak

Helikoptermodellen EC225 Super Puma har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia.

Luftfartstilsynet har inntil videre innført flyforbud for helikoptertypen. Det dreier seg om et 20-talls helikoptre. Britiske luftfartsmyndigheter og produsenten Airbus har også innført flyforbud.

Granskningen av helikoptertragedien vil avgjøre om det er behov for nye sikkerhetstiltak, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Etter et halvannen time langt møte med de pårørende etter ulykken, fikk Solberg spørsmål om hun mener det er trygt å fly til Nordsjøen.

- Vi skal alltid lære av det som skjer. Har det skjedd en ulykke, skal vi komme til bunns i hvorfor og iverksette tiltak i den grad det er mulig å gjøre det, sa statsministeren til mediene.

Hun antar at svarene på Havarikommisjonen, Luftfartstilsynet og Statoils undersøkelser vil være med på å videreutvikle regelverk og eventuelt stille strengere krav for å unngå ulykker i framtida.

- Det er et veldig høyt sikkerhetsfokus i norsk offshorenæring. Havarikommisjonen er det permanente granskningsorganet for luftfartsulykker. Når de kommer med sine svar, vil vi eventuelt vurdere oppfølging av dem, sier Solberg om regjeringens rolle.

Selskapet i økonomiske vansker

CHC Helikopter Service ble nylig nedgradert av kredittratingbyrået Moody's. Ifølge Bloomberg skyldes det at selskapet ikke overholdt fristen for betaling på obligasjonslån som forfaller i 2020, skriver Dagens Næringsliv.

Det kanadiske firmaet klarte ikke å gjennomføre en rentebetaling for to uker siden. Det har fått 30 dagers frist til å betale eller å bli erklært misligholdt. Selskapet kan ende opp med å begjære oppbud dersom det ikke klarer å betale innen den nye fristen.

Helikopteret skulle i utgangspunktet lande på Flesland lufthavn utenfor Bergen like etter det styrtet i 12-tida fredag. De 13 som var om bord kom aldri fram, og etter ulykka opprettet Statoil et pårørendesenter på hotellet Scandic Bergen Airport bare minutter unna flyplassen.


fredag 29. april 2016

Helicopter - Heli-One upgrades Malaysia`s S-61 Fleet - AIN

Heli-One Secures Upgrade of Malaysia’s S-61 Fleet
Airod, Malaysia’s government-owned maintenance, repair and overhaul group, announced signature of a contract with Heli-One (Norway) for the glass cockpit upgrade of the Royal Malaysian Air Force (RMAF) fleet of Sikorsky S-61A-4s. The medium-lift helicopters are now more than 40 years old, and Airod expects the work to extend their lifespan “for at least another 15 years.” Heli-One is a subsidiary of CHC Helicopters and claims to be the world’s largest independent helicopter MRO, with facilities in Canada, Poland and the U.S., as well as Norway.
According to Airod, the upgrade will add new tactical capabilities and enable the aircraft to fly day or night under all weather conditions, as well as addressing obsolescence issues. The company’s display at the LIMA airshow in Langkawi last year listed the following features for the proposed upgrade: engine indicating and crew alerting system (EICAS); electronic flight instrument system (EFIS); multifunction Display (MFD); AHRS; VOR/ILS; air data computer; moving map display; and weather radar. Read More

Forferdelig helikopterulykke NV av Flesland - 13 omkommet

Rotoren funnet 200-300 meter fra helikopterkroppen

Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at rotoren og helikopterkroppen er funnet med 200-300 meters avstand.

Dramatisk bilde - Ser ut som om hele rotoren er revet av - Bergens Tidende
 Sjekk video fra TV2 hvor rotoren flyr for seg selv: http://tinyurl.com/zoyqoam

Det fremkommer at helikopteret kom fra Gullfaks B. Det hadde 11 passasjerer og to flygere. Vitner filmet helikopteret og det fremkommer at et hovedrotorblad har løsnet. Da er øyeblikkelig havari et faktum. Overlevelsesmulighetene er veldig små. Maskinen traff strandkanten på Turøy i Øygarden. Hovedoppgaven nå blir å finne CVR/FDR og håpe at de er intakte.
Helikopteret, en EC225, tilhørte CHC Helikopter Service. CHC har som konsern særdeles anstrengt økonomi. Om dette havariet og den tragedie som har rammet selskapet vil forverre situasjonen er det ikke godt å si noe om. Jeg tenker uansett på de omkomne og deres etterlatte.


For bare en måned siden, 27. mars, ble rotorhodet på ulykkeshelikopteret skiftet. Super Puma-helikoptrene har en historikk med problemer knyttet til rotor og aksling.

Helikopterulykken: Havarikommisjonen har startet arbeidet på ulykkesstedet 29.04.2016

Flight Data Recorder og Cockpit Voice Recorder er lokalisert. Havarikommisjonen vil bringe recorderne til England for avlesning så snart det er mulig. 

Havarikommisjonen vil få bistand fra den franske og den engelske havarikommisjonen i videre undersøkelser på ulykkesstedet. I tillegg vil representanter for Luftfartstilsynet og EASA delta.
 

Ulykkeshelikopteret fikk nytt rotorhode så sent som for en måned siden.
Dette går frem av en redegjørelse om ulykkeshelikopteret som Luftfartstilsynet la ut på sine nettsider i kveld.
Tilsynet redegjør for hva som har skjedd med maskinen den senere tid:
- Ulykkesfartøyet ble registrert 13.08.2009. Det skiftet girboks den 17 januar 2016 og rotorhode den 27 mars 2016, heter det i redegjørelsen.
Dette er et forhold direktøren for ulykkesselskapet, Arne Roland, ikke vil bekrefte eller kommentere overfor Aftenposten.
- Dette er forhold den videre etterforskning må avklare, sier han.
Direktør William J. Bertheussen i Statens Havarikommisjon for Transport sier til Aftenposten fredag kveld at det vil være naturlig at kommisjonen, i dens etterforskning av tragedien, går inn i alle forhold rundt maskinen.

Fra Bergens Tidende:
TATT I GÅR: LN-OJF fløy i går inn til Bergen lufthavn Flesland fra Gullfaks C. Dermed er dette et av de siste bildene som er blitt tatt av helikopteret. Det styrtet i 12-tiden fredag, med 13 personer om bord. FOTO: 2211-tipser

Setter alle Super Puma-helikopter på bakken

Dette bildet fra en Gullfaks-tur i går, er trolig det siste av helikopteret som styrtet

Curt Lewis:
Helicopter carrying more than 12 crashes in Norway

COPENHAGEN, Denmark -- A helicopter carrying at least 14 crashed Friday near the western Norwegian city of Bergen, police said.

Police spokesman Morten Kronen says the helicopter "has crashed, it is totally smashed."

Kronen says there were "reports of an explosion and thick smoke" and that there were people in the sea.

The crash took place on the island of Turoey, near Bergen, Kronen said. He did not explain why people had ended up in the water. He could not say what kind of helicopter was involved.

Norwegian media posted photos of huge billows of smoke. Eyewitness Rebecca Andersen told the Norwegian newspaper Verdens Gang that the helicopter's "rotor blades came rushing toward us."

"Then we heard a violent explosion," Andersen was quoted as saying.

The Stavanger Aftenblad daily said the helicopter was on its way to an offshore oil field in the North Sea, some 74 miles northwest of Bergen.



****************


Date: 29-APR-2016
Time: 11.50
Type:
Eurocopter EC225 Super Puma
Owner/operator: CHC Helicopterservice
Registration: LN-OJF
C/n / msn:
Fatalities: Fatalities: 13 / Occupants: 13
Airplane damage: Written off (damaged beyond repair)
Location: Turøy just west of Sotra -    Norway
Phase: En route
Nature: Domestic Scheduled Passenger
Departure airport: Gullfaks B Oilrigg
Destination airport: Bergen - Flesland
Narrative:
It seems like the main rotor detached in midair and and helicopter fell immediately to the ground and hit a rock on the shore. A huge explosion was heard at impact. The wreck is completely shattered. Bodies are observed floating about in the water.

Chaos reigns in Chinese air travel - BBC

(Credit: Natalie Behring/Getty Images)
 

This is why China's airports are a nightmare

        
You've never truly been late until you've travelled China's unfriendly skies. And that's a problem for those doing business in the Middle Kingdom.
Danny Armstrong is used to dealing with flight delays and cancellations.
World’s Worst Airports
Ranked by 2015 on-time-departure ratings
1. Jakarta, Indonesia               35.22%
2. Hangzhou, China                 40.58%
3. Nanjing, China                     44.65%
4. Shanghai-Pudong, China    51.62%
5. Shenzhen, China                 53.93%
Source: FlightStats
As general manager of China Banking at National Australia Bank, he travels for business around China a couple of times a month. At the mercy of the nation’s notoriously unpredictable flight system, Armstrong has had to become adept at contingency planning: booking on a certain carrier he believes has better on-time performance and switching to the high-speed train during times of the year when delays are common.
On occasion, he’s taken even more drastic measures to be punctual, including the time when he hired a police escort from the airport to get the CEO of his company, on a visit from Australia, to a high-level meeting after flight delays from Shanghai to Beijing. “We just did it by the skin of our teeth,” he said. “It cost us a fair bit of money, as well.”
China’s airports are the worst in the world when it comes to punctuality.
Armstrong’s frustrations are common among business travellers in China as air travel has become increasingly chaotic and unreliable in recent years due to the country’s chronically — and well-chronicled — overcrowded skies. China’s airports are the worst in the world when it comes to punctuality. Airport statistics website FlightStats last year ranked 188 midsized and large airports around the world according to how many flights departed on time.
Of the bottom 20, 14 of them were in China, Hong Kong or Taiwan — all of which had on-time ratings of less than 60%. The least punctual Chinese airport was Hangzhou’s at an on-time rating of 41%, second only to Jakarta globally. Shanghai’s Pudong Airport (52%), Hong Kong (59%) and Beijing (64%) fared only marginally better. By comparison, Tokyo’s busiest airport, Haneda, which handles more flights annually than Shanghai-Pudong, had an on-time rating of 92% last year, among the best in the world.
 
(Credit: ChinaFotoPress/Getty Images)
Air travel has become increasingly chaotic and unreliable in recent years due to the China's chronically overcrowded skies. (Credit: ChinaFotoPress/Getty Images)

 The rankings were even worse in 2014. Just more than a third of flights took off on time at the four biggest airports in the Yangtze Delta region (Shanghai-Pudong, Shanghai-Hongqiao, Hangzhou and Nanjing) — making them the most delayed in the world by far.
 Airspace in short supply
Aviation experts agree that one of the main problems in China is the fact the country’s airspace is largely controlled by the military, leaving little room for civilian aircraft even as the domestic airline industry booms. According to the state-run China Daily newspaper, less than 30% of China’s airspace can be used by commercial airlines, compared to about 80% of the airspace in the United States.
(Credit: ChinaFotoPress/GettyImages)
China’s airports are the worst in the world when it comes to punctuality. (Credit: ChinaFotoPress/GettyImages)

Not only does this create a daily bottleneck for passenger planes, it can occasionally result in mass flight cancellations when the military wants to conduct drills, such as in the summer of 2014 when 12 airports, including the two in Shanghai, were ordered to reduce traffic by 25% for a three-week period for military training.
China is projected to overtake the US as the number-one business travel market in the world by 2017.
And yet the airline industry continues to grow in China, with airlines buying more planes, selling more tickets and putting considerably more strain on an already beleaguered system. Chinese airlines were estimated to have carried 440 million passengers last year, an 11% increase over the year before. According to the International Air Transport Association, they’re expected to add another 758 million new passengers over the next two decades, bringing the total number of annual passengers to 1.2 billion by 2034.
Increased leisure travel is fuelling much of this demand, but according to the Global Business Travel Association, business travel is also booming. The group estimates that business travellers in China spent $261bn in 2014 — an increase of 16.6% over the previous year — and, despite the slowing economy, it projects that China will overtake the US as the No. 1 business travel market in the world sometime this year.
(Credit: Christian Petersen-Clausen/ Getty Images)
The Global Business Travel Association projects that China will overtake the US as the No. 1 business-travel market this year. (Credit: Christian Petersen-Clausen/ Getty Images)

To accommodate all these new flyers, the Chinese government is starting to make more room in the skies. Last October, authorities opened a third of the country’s low-altitude airspace (below 1,000m) to civilian aircraft, a move that will benefit mostly emergency services and helicopter tours. The plan is to eventually expand this to 3,000m.
China is developing very, very quickly, far faster than any other country around the world has ever developed that capability.
“The government realises there’s an airspace constraint issue,” said David Yu, the executive director in Asia for the International Bureau of Aviation, a UK-based consultancy. “The question: ‘Is air space opening up and is it going in that direction?’ The answer is yes. The question: ‘How fast?’ That’s a hard one to answer.”
China is also aggressively building more airports and striving to improve the efficiency of its existing facilities by increasing the number of flights that can safely land and take off every hour, said Steven Brown, the chief operating officer of the Washington-based National Business Aviation Association, who has flown in China for 30 years.
(Credit: Alamy)

To achieve that, he said, the country is adopting the best practices in the aviation industry, from training crews to be more efficient as they manoeuvre the planes to improving its air-traffic control capabilities and the lighting on the runways. It’s only a matter of time, he added, before the country’s infrastructure and systems are on par with the West. “China is developing very, very quickly, far faster than any other country around the world has ever developed that capability.”
Dead time in airports
For companies that rely heavily on air travel to do business in China, all these improvements can’t happen fast enough. Lost productivity from chronic flight delays is perhaps the biggest complaint at the moment. “It’s had a big impact on us,” said Ray Chisnall, the Asia-Pacific director for Gleeds, a London-based construction consultancy that manages building projects for clients across China. “If our people are spending a lot of time travelling, they’re either not earning fees or they’re not doing work for clients. It’s just dead time.”
Chisnall estimates his senior managers waste between 10-15% of their time ‘hanging around in airports’.
With up to 30-35 employees travelling around the country to building sites each month, the company has been forced to rethink the way it operates. Daytrips to other cities for meetings are a thing of the past, for instance. “Well, you can do it if you accept you’re going to get home at 02:00 or 3:00 in the morning — if you get home,” Chisnall said. His staff usually spend the night in a hotel and have dinner with a client instead. Everyone on his team has 4G-equipped phones so they can reply to emails when stuck for hours in airports with spotty wi-fi.
Chisnall doesn’t keep track of the cost to the company in lost productivity. “We probably should to be honest,” he said, “it would probably scare us if we did.” He estimates his senior managers waste between 10-15% of their time “hanging around in airports.”
China’s airspace is largely controlled by the military, leaving little room for civilian aircraft even as the domestic airline industry booms.
The other cost to companies is in lost business or frayed relationships due to missed meetings. Armstrong said he’s been forced to make excuses in the past when a flight’s been cancelled or delayed, which he calls “dreadful,” particularly when he’s meeting with banking regulators in Beijing. “They have zero flexibility. They consider it an affront,” he said. “If you are late for a meeting … that can potentially impact on future licensing aspirations you might have or a variety of different things that aren’t immediately transparent to you.”
(Credit: Grant Faint/Getty Images)
A major problem for travellers is that China's airspace is largely controlled by the military, leaving little room for civilian aircraft. (Credit: Grant Faint/Getty Images)

It’s difficult to quantify the impact flight delays and cancellations have had on the overall economy, but Li Xiaojin, a professor at the Civil Aviation University of China, told China Daily in 2013 that if the military transferred just 10% of its airspace to passenger planes, it could boost China’s GDP by 200bn renminbi ($32.6bn).
Rage in the skies
It’s one thing if delays are a rare occurrence, but in China, every business traveller has a nightmarish story to tell. Peter Arkell, managing director for the Australian HR consulting firm Carrington Day, said he once had a 19:00 flight out of Shanghai that was delayed more than five hours due to “air-traffic control” issues, a frustratingly vague explanation often provided by airlines for delays. He boarded after midnight and the plane then sat on the tarmac for another three hours before the flight was cancelled without explanation and everyone was offloaded, bleary-eyed, and sent to a hotel. The plane finally took off at midday the next day.
To reduce the stress of travel, many businesspeople have stopped flying altogether on short routes and rely on the high-speed train network.
“When there are delays, there are big-time delays. The ones that annoy you are not the weather… It’s the ubiquitous air-traffic control excuse,” he said. “To be locked up in a small space like that and just not going anywhere and not having any information, that can drive you really crazy.” This is evident in the rash of embarrassing air-rage incidents in China in recent years, from passengers storming the runway to starting riots to opening the emergency doors during taxiing.
To reduce the stress of travel, many businesspeople have stopped flying altogether on short routes and rely on the high-speed train network, which is punctual, comfortable and expanding at a remarkable clip. The Shanghai-Beijing route, for instance, takes about five hours, with trains departing every 10-to-30 minutes throughout the day. “There was a really bad period a year ago where I just took to the train and caught it for about four months,” Armstrong said. “It’s a far more pleasant experience and you can actually work all the way.”
But as frustrating as air travel in China, it’s not going to stand in the way of companies continuing to invest in the country — at least not yet. “I think a lot of people just factor it in,” Chisnall said, “and accept it as one of those costs of doing business here.”

Flydagen Sola 2016 11. juni - Merk av i kalenderen ASAP


Foto: Flydagen Sola 2015


Russian Warbirds of Norway kommer til Flydagen med sin L-29 Viper. Denne maskinen er produsert ved den Tsjekkiske fabrikken Aero Vodochody i 1974 og ble bygget med tanke på å tjene som konverteringsjager for MIG 15/17/21 i det tidligere Sovjetiske luftforsvaret. I 2014 ble den ombygget til L-29 Viper med motoren Rolls Royce Viper MK.535 som sparker betydelig bedre fra enn den originale Motorlet motoren. Vi gleder oss til et flott display 11. juni. Fotos: Eirik Østensjø.

Manglende sjekk av flybesetninger - Kan sette flysikkerheten i fare - Parat - DN

Tilsyn dropper sjekk av flybesetninger fra Asia

Sikkerheten i luftfarten svekkes fordi flybesetninger fra Thailand ikke må gjennom den samme grundige bakgrunnssjekken som norsk og europeisk personale, mener Parat.

Luftfartstilsynet foretar ingen bakgrunnssjekk av personer fra land utenfor Europa som ansettes i norske flyselskap.
Til sammenligning må norske eller europeiske ansatte legge fram politiattest som dokumenterer fem års plettfri vandel.

Dokument-trøbbel

Luftfartsdirektør Stein Erik Nodeland beskriver det som «svært utfordrende» å vurdere politiattester for personer fra tredjeland.
– Det er vanskelig å få tilfredsstillende informasjon angående dokumentets ekthet og innhold. Prosessen med å undersøke de forskjellige politiattestene er ressurskrevende, og det er ofte tvil om dokumentets pålitelighet selv etter omfattende ressursbruk, skriver direktøren i et brev til Parat.
Derfor er det en generell regel om at personer uten fem års sammenhengende botid i Norge eller et annet EØS-land, ikke vil få adgang til såkalte sikkerhetsbegrensede områder, opplyser tilsynet.

Omfattende unntak

Men når det gjelder flyselskap med mange ansatte fra tredjeland, har Luftfartstilsynet kommet til at det kan gjøres et unntak.
Unntaket er langt på vei begrunnet i omfanget:
«Ettersom flyselskap har mange ansatte fra tredjeland, har vi sett at det er behov for unntak fra hovedregelen», heter det i Nodelands brev til Parat-nestlederen.
– Begrunnelsen er altså at det er vanskelig, utbryter Einan.

Tilgang til cockpit

Luftfartstilsynet skriver at formålet med bakgrunnsjekk er å hindre adgang til landingsplass, luftfartsanlegg eller sentrale posisjoner for personer som kan vær en risiko for sikkerheten i luftfarten.
Parat-nestlederen stusser over at tilsynet gjør et poeng ut av at de aktuelle ansatte kun har «begrenset adgang til sikkerhetsbegrenset område».
– Faktum er at de har tilgang til besetningenes oppholdsrom og hvor som helst i flyet, inkludert cockpit, sier Einan – som konkluderer med at unntaket medfører en betydelig sikkerhetssvikt i norsk og europeisk luftfart.

Advarer regjeringen

I forslaget til ny utlendingsforskrift som nå er på høring, legges det opp til at det skal bli enda enklere for ansatte fra tredjeland å fly inn og ut av Norge og på europeiske flygninger.
– Vi advarer regjeringen mot konsekvensene av et slikt frislipp av arbeidskraft i norsk og europeisk luftrom, på bekostning av eksisterende arbeidsplasser. Når vi i tillegg kjenner til det strenge sikkerhetsregimet vi må forholde oss til, er det vanskelig å forstå at man i praksis åpner opp for å ansette personell fra tredjeland, helt uten noen som helst form for sikkerhetskontroll, sier Einan.

torsdag 28. april 2016

C Series takes off - AIN

Thursday, April 28, 2016

Bombardier Scores Major C Series Order from Delta

Juliet Van Wagenen
Delta CS100 aircraft, rendering
Delta CS100 aircraft, rendering. Photo: Bombardier








[Avionics Today 04-28-2016] Delta Air Lines and Bombardier Commercial Aircraft have executed a firm agreement for the sale and purchase of 75 C Series CS100 aircraft with options for an additional 50 CS100 aircraft. The contract also specifies that Delta Air Lines may elect to convert a number of these aircraft into CS300 at a later date. Based on the list price of the CS100 aircraft, the firm order is valued at approximately $5.6 billion.

With this order, the largest in Bombardier Commercial Aircraft history, Delta becomes the C Series aircraft’s largest customer. Deliveries are scheduled to commence in spring 2018.