torsdag 3. mai 2012

Katastrofetall for SAS

Sakset fra ABC Nyheter:

SAS med milliardtap

Samtidig kutter tyske Lufthansa 3500 stillinger, mens 600 mister jobben når det danske flyselskapet Cimber Sterling nå blir begjært konkurs.
Resultat før skatt i første kvartal ble et underskudd på 1.132 millioner svenske kroner, mot et underskudd på 558 millioner svenske kroner i samme kvartal i fjor, skriver SAS i en pressemelding torsdag.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde analytikere i snitt ventet et tap på 514 millioner kroner i første kvartal. Meldingen om at tapet var så stort, kom uventet på markedet, og SAS-aksjen stupte etter noen minutters handel med 9,6 prosent til 7,50 svenske kroner på børsen i Stockholm.
Selskapets omsetning lå på 9.591 millioner svenske kroner i første kvartal, opp fra 9.313 millioner svenske kroner i samme periode i fjor.
Antall passasjerer har økt med 323.000, tilsvarende 5,3 prosent.

Økte drivstoffpriser

SAS viser til at det svake resultatet skyldes at prisene på drivstoff har økt kraftig. Bare i 1. kvartal økte disse utgiftene med 350 millioner svenske kroner.
Videre fremhever selskapet at det er usikre økonomiske tider, og at resultatet fra den nye forretningsmodellen 4Excellence først slår ut senere i 2012.
På grunn av det negative resultatet fremskyndet konsernet 4Excellence i februar, og i løpet av inneværende og neste år vil det bli iverksatt tiltak som skal spare inn 5 milliarder svenske kroner.
SAS viser til at det er inngått avtaler for 2012 med de fleste av selskapets fagforeninger om kostnadskutt tilsvarende 1 milliard kroner, og at arbeidet med å krympe administrasjonen går etter planen. For 2012 representerer dette 2 milliarder i kostnadskutt.
SAS mener at de økonomiske utsiktene er så dårlige at selskapet velger å ikke legge ved noen lønnsomhetsprognose for hele året.

Giske på banen

Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann og andre nestleder i næringskomiteen, Harald T. Nesvik, krever at næringsminister Trond Giske (Ap) kommer på banen og orienterer Stortinget om situasjonen.
– Jeg forlanger at Trond Giske kommer til Stortinget og orienterer om situasjonen i SAS, og gir oss en garanti for at det ikke vil bli brukt én krone mer av skattebetalernes penger på selskapet, sier han i en kommentar.
Ifølge Nesvik ar Giske tidligere hevdet at det går mye bedre med SAS, og at spareprogrammet er på skinner.– Det er gitt noen lovnader og forventninger til selskapet som vi nå ser ikke har rot i virkeligheten. Nå jeg vil be Giske også orientere om hvilke tiltak han vil sette i gang for å finne nye eiere som kan overta statens aksjepost, uttaler han

Lufthansa kutter 3.500 stillinger

Det tyske flyselskapet Lufthansa går hardt til verks for å få ned kostnadene. I løpet av de kommende årene skal selskapet kutte 3500 administrative stillinger.
Målet med nedbemanningen er å redusere administrative kostnader med en firedel, skriver Lufthansa i en pressemelding torsdag. Nedbemanningen blir et av hovedtiltakene i et spareprogram som Lufthansa presenterte etter nyttår.

Cimber Sterling blir begjært konkurs

Det danske flyselskapet Cimber Sterling blir begjært konkurs. Om lag 600 ansatte mister arbeidet.
Det opplyser Cimber Sterling torsdag.
– Det er dypt beklagelig at selskapets styre har måttet ta den tunge beslutningen om å begjære selskapet konkurs. Styret og ledelsen har i flere måneder arbeidet intenst for å sikre realiseringen av en snuoperasjon i selskapet, men dessverre rant tiden ut før vi var i mål, sier administrerende direktør Jan Palmer. Cimber Sterling het tidligere Cimber Air, men skiftet navn etter oppkjøp av restene av det konkursrammede flyselskapet Sterling Airlines

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.