torsdag 9. august 2012

Luftfartsavgift - Ny vri

En maskin fra Wizz Air gjøres klar til avgang fra Sandefjord Lufthavn Torp. (Foto: FREDRIK LARSEN)En maskin fra Wizz Air gjøres klar til avgang fra Sandefjord Lufthavn Torp. ( Foto: FREDRIK LARSEN )

Sakset fra Aftenposten Reise i dag

Håndbagasje? 75 kroner, takk!

Hos Wizz Air må passasjerene betale for mat og drikke. (Foto: FREDRIK LARSEN)
Hos Wizz Air må passasjerene betale for mat og drikke. ( Foto: FREDRIK LARSEN )
  • Se opp for nytt gebyr.
F�rst publisert: 09.08.12
Oppdatert: 09.08.12 kl. 07:47
Lavprisselskapet Wizz Air tester nå ut et nytt gebyr - for håndbagasje.
Siden 1. august har selskapet tatt 10 euro (ca. 75 kroner) i avgift for kabinbagasje som måler mer enn 42 x 32 x 25 centimeter. Dette betyr at trillekofferter og andre større vesker, som normalt kan tas med om bord på flyet, blir ilagt et gebyr som må betales online.
I første omgang er dette en test som kun gjennomføres på selskapets flyvninger mellom London Luton og Katowice i Polen. Men:
- I lys av de positive tilbakemeldingene vi har mottatt i løpet av de første dagene av testen har vi allerede begynt å vurdere å rulle ut dette i hele vårt nettverk, sier Wizz Airs kommunikasjonssjef Daniel de Carvalho til reisenettstedet Travelmole.
Hit bør du ikke reise nå

Stor trafikk til Norge

Dermed kan det nye gebyret også komme til Norge.
Budapest-baserte Wizz Air flyr en rekke ruter fra de norske flyplassene Torp, Sola, Haugesund, Flesland og Værnes til steder i Polen, Litauen og Latvia. I sommer har selskapet 35 ukentlige flyvninger mellom Norge og Polen.
Wizz Air vil at passasjerene skal reise med mindre håndbagasje. Selskapets begrunnelse for å teste ut det nye gebyret er at det skaper problemer når de reisende tar med seg for mye håndbagasje om bord på flyene. Dette igjen fører ofte til forsinkelser når håndbagasjen ikke får plass i kabinen og må flyttes ned i bagasjerommet like før avgang.
- Norwegian bryter sine egne prinsipper

Først i Europa

Håndvesker, ryggsekker og PC-vesker som måler maksimalt 42 x 32 x 25 centimeter kan fremdeles tas med kostnadsfritt om bord. I alle tilfeller er maksimal størrelse på håndbagasjen 55 x 40 x 20 centimeter. Kofferter eller vesker som er større enn dette må sjekkes inn uansett - mot en avgift på 15-25 euro (ca. 110-180 kroner).
Ifølge The Daily Telegraph blir Wizz Air eventuelt det første flyselskapet i Europa som innfører gebyr for håndbagasje. I USA har flere aktører allerede begynt å ta betalt for kofferter som bringes inn i kabinen.
Ryanair har ikke ønsket å kommentere hvorvidt de også vurderer et tilsvarende grep. EasyJet sier de ikke har planer om å ta betalt for håndbagasje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.