mandag 6. mai 2013

Avinor og fugleplagen


Jager fugl med laser

Både app og «laservåpen» tas i bruk for å forhindre treff mellom fugl og fly ved Avinors lufthavner.
I 2012 ble det registrert 227 treff - eller «birdstrikes» mellom fugl og fly ved Avinors 46 lufthavner - og 316 i Norge. Ved Stavanger lufthavn Sola var det i fjor 39 mindre treff mellom fugl og fly, men gjennom god registrering av fuglebevegelser og bruk av laser, hyppig patruljering - og løsskudd, reduserer lufthavnen konflikter mellom fugl og fly på en skånsom måte.

Registreres på app Fugle-app (ingress)-Om sommeren, når rullebanen er varm, kan det være flokker med 100-200 fugler som setter seg på rullebanen, forteller lufthavnbetjent Haakon Geleta Høgaas.

Hver dag registrerer han og kollegene fuglebevegelsene og omfanget av fugl i en Avinor-utviklet app - noe som gjør kartleggingsarbeidet stadig mer effektivt. Det elektroniske materialet brukes både statistisk og for å analysere seg fram til de riktige tiltakene.

Store laserkanoner Laserkanon (galleri)

Ved Stavanger lufthavn Sola er det blant annet montert tre store laserkanoner som overlapper hverandre og dekker alle områder av kritisk betydning.

-Erfaringene med disse er svært gode. Når laserstrålen beveger seg inn i flokken, kommer reaksjonen umiddelbart. Fuglene fjerner seg, sier Høgaas.

Det brukes også håndholdte lasere, med en rekkevidde på halvannen kilometer, som er enkle å ta med i patruljebilene. Etter at Stavanger lufthavn har gjort seg gode erfaringer med denne teknologien i flere år, har også andre lufthavner skaffet seg håndholdte lasere. Store stasjonære laserkanoner vurderes også av andre Avinor-lufthavner.

-Måker er den største utfordringen -Det er måker som utgjør den største utfordringen. De veier opp mot halvannet kilo og opptrer i flokker. Alle lufthavnene langs kysten møter denne utfordringen. I tillegg opplever vi en økende bestand av gjess, men uten at de er involvert i mange hendelser, opplyser seniorrådgiver i Avinor, Pål Ranestad.

Han legger til at treff med mindre fugler, med vekt mindre enn 100 gram, utgjør majoriteten av treff mellom fly og fugl.

-Det dreier seg ofte om svaler, snøspurv og sandlo. Lav vekt medfører at disse ikke utgjør en alvorlig trussel, så lenge de ikke opptrer i store og tett flokker, sier Ranestad.

Mange gode tiltak
Ranestad peker på at det er mange tiltak som har effekt.

-Utfordringen er å variere virkemiddelbruken. Fugler venner seg ofte til de ulike tiltakene, slik at de etter hvert mister noe av effekten, forklarer Ranestad.

Han sier at lasere, faste som på Sola - eller den håndholdte versjonen, gir effekt når lysforholdene er slik at fuglene ser lysstrålen. Det grønne lyset oppfattes antakelig som en fysisk gjenstand, og fuglene trekker unna. Skremmeskudd med lyspratoner - med og uten smell er også effektive.

-Og en sjelden gang felles det fugl for å «understreke» at flyplassene ikke er et trygt sted å være, avrunder Ranestad. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.