mandag 15. juli 2013

Væskeforbudet

Statsråd Liv signe Navarsete lovte på Solakonferansen i 2009 at snart er væskeforbudet slutt.......



Første fase i arbeidet med å fjerne væskeforbud starter 31. januar neste år og betyr at flyplassene må installere spesialskannere som skjelner mellom farlig og ufarlig væske. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Gradvis fjerning av væskeforbudet fra neste år

Med nye EU-direktiver på plass i EØS-avtalen kan norske passasjerer håpe på en gradvis fjerning av væskeforbudet på flyreiser fra neste år.

Blant mandagens vedtak i EØS-komiteen i Brussel er to direktiver som handler om sikkerhetskontroll av væske på flyplasser.
Første fase i arbeidet med å fjerne begrensningene starter 31. januar neste år og betyr at flyplassene må installere spesialskannere som skjelner mellom farlig og ufarlig væske.
Etter dette er det foreslått en gradvis oppheving av restriksjonene, ifølge regjeringen. Håpet er at væskeforbudet skal være helt borte fra 1. januar 2016, melder EFTA.
I dag er det strenge begrensninger på hvor mye man kan ha med i håndbagasjen av alt fra sjampo og parfyme til mineralvann, spraybokser og gelé. Kun beholdere på under 100 milliliter er lov.
Restriksjonene ble innført etter at britisk politi i 2006 avslørte terrorplaner som involverte flytende sprengstoff. EUs opprinnelige plan var å få bort væskeforbudet fra mai i år, men det gikk ikke som planlagt.
EØS-samarbeidet omfatter de 28 EU-landene og de tre EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.
Det siste møtet i EØS-komiteen før sommeren gjorde 34 nye EU-regler til en del av EØS-avtalen. Til nå i år er 258 rettsakter innlemmet i avtalen etter at EU krevde fortgang i arbeidet.
Neste møte i EØS-komiteen finner sted 4. oktober.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.