tirsdag 21. oktober 2014

Ubåtjakten - Mot et klimaks


Du kan nå følge NS Concord på ais.no
Sjekk nyhetssending på NRK nå: http://tinyurl.com/lhlasyo

Putin driver bevisst desinformasjon om Sveriges ubåtjakt
Svensk forsker mener Putin bruker samme informasjonstaktikk i ubåtjakten som i Ukraina. Russiske medier bruker forsvarsdepartementet som kilde til elleville ubåthistorier.

Nærmest synkront rapporterte flere statlige russiske TV-kanaler, nyhetsbyråer og aviser at ubåten som Sverige jakter etter, er nederlandsk.
- Ubåten som man leter etter i Stockholm-skjærgården, tilhører etter all sannsynlighet den nederlandske marinen. En nederlandsk ubåt gjennomførte forrige uke en øvelse like ved Stockholm, og bildet som svenske medier har publisert, ble tatt midt under denne øvelsen, hevdet en talsmann fra russiske forsvarsdepartementet til TV-kanalen Rossija 24.
Svenske medier har rapportert at en ubåt muligens er i havsnød, og at svensk etterretning hadde plukket opp en samtale på et russiske nødnett.
Det russiske forsvarsdepartementet uttalte imidlertid til avisen Komsomolskaja Pravda at ingen russiske ubåter hadde noen problemer, men myndighetene ville ikke dementere at de har sendt en ubåt til den svenske skjærgården.
- For å dempe spenningen i Østersjøen og spare svenske skattebetalere anbefaler vi heller at man ber om en forklaring fra ledelsen i den nederlandske marinen, sier talsmannen til Komsomolskaja Pravda.

Putin driver med informasjonskrigføring

Flere svenske eksperter mener at Russland driver med bevisst desinformasjon. Kilden for de ulike påstandene i russiske medier er det russiske forsvarsdepartementet.
- Dette er en form for informasjonskrigføring der russiske myndigheter forsøker å gjøre folk urolige og destabilisere landet. På denne måten skaper de en usikkerhet om hva som egentlig skjer. Denne taktikken har russerne særlig brukt mye i Ukraina, sier Peter Mattsson, forsker ved Den svenske forsvarshøyskolen, til Aftenposten.




ÖB: Vi har inga egna indikationer

”Vi ska driva vad det nu är till ytan”

 Överbefälhavaren: Vi får mycket hjälp av civilbefolkningen. 
heltqvist_144102
Foto:Paul Hansen

Försvarsministern: Signal till världen

 Peter Hultqvist (S): Sverige värnar den territoriella integriteten. 

Försvaret: Har fått kontakt


Foto: Nicklas Thegerström





Strax efter lunch på tisdagen samlades tre fartyg på Ingaröfjärden. Enligt uppgift till DN hade de fått kontakt med något, oklart vad.





Strax efter lunch på tisdagen samlades tre fartyg på Ingaröfjärden. Enligt uppgift till DN hade de fått kontakt med något, oklart vad.
HMS Stockholm, Bevakningsbåt 91 och minsveparen A74 hade strax innan lunch på tisdagen positionerat sig relativt tätt vid ett område söder om Ingarö på Ingaröfjärden i Stockholms skärgård. Enligt DN:s team på plats låg fartygen stilla eller cirkulerade långsamt i området i nära två timmar.
Enligt uppgifter till DN berodde det på att fartygen fått kontakt med något. Vad, är oklart. Minsveparen M74 sjösatte bland annat sin fjärrstyrda undervattensfarkost.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.