onsdag 5. august 2015

Drone til mer enn sjenanse - Agderposten

BLE FILMET
BLE FILMET: Hanne Grotjord, her sammen med ektemannen Thorbjørn Jagland på terrassen i Risør ved en tidligere anledning, syntes det var svært ubehagelig da dronen svirret over hodet hennes. Foto: Sondre Steen Holvik

Fikk drone over terrassen i Risør

Hanne Grotjord ble bare ledd av da hun ba droneføreren slutte å filme over henne og ektemannen Thorbjørn Jaglands terrasse i Risør.
– Er det slik vi vil ha det i Risør, spør Grotjord på sin Facebook-side, hvor hun også har lagt ut bildet av dronen som for et par dager siden ødela sommeridyllen hjemme på Kamperhaug i Risør, der ekteparet Grotjord/Jagland har hatt hus de siste 13 årene.
Ubehagelig På Dagsnytt 18 mandag kveld, fortalte Grotjord om hvor ubehagelig det var å bli filmet av en drone på sin egen terrasse.– Jeg forsto ikke først hva den lyden var, men så oppdaget jeg dronen, og deretter noen som sto nede på veien og styrte den. Jeg sa de ikke hadde tillatelse til å filme og at de måtte holde opp. Da bare lo de og sa «vi skal ikke slippe noen bombe over dere», fortalte hun til Dagsnytt 18-programleder Anne Grosvold. 
Jaglands sikkerhet Hun la ikke skjul på at hun også tenker på sin manns sikkerhet. Den tidligere statsministeren og partilederen er inne i sin andre periode som generalsekretær i Europarådet og er bosatt i Strasbourg. – Jeg ønsker ikke konflikt med noen, men dette var veldig ubehagelig. Flere andre i nabolaget her har også hatt dronen over seg, fortalte hun, men understreket at hun ikke er imot dronefilming generelt.       – Jeg forstår at det er nyttig og nødvendig i noen sammenhenger, men ikke å bli filmet hjemme utenfor mitt eget hus, sa den tidligere journalisten og informasjonsmedarbeideren.– Ikke tilpasset regelverk Ifølge Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon, som deltok i programmet, er det trolig ulovlig å videreselge bildene som ble tatt av med dronen, men han mener at lovverket ikke har fulgt med på utviklingen. – Regelverket er nok ikke tilpasset droner, mener han. Han nevnte likevel at det finnes bestemmelser om privatlivets fred, og Luftfartstilsynet har også bestemmelser om føring av droner. Ikke mange henvendelser I følge Thon har Datatilsynet mottatt seks henvendelser vedrørende droner så langt i år. Han synes tross alt det ikke er mye i forhold til det høye antallet droner som selges. Agderposten har i løpet av sommeren skrevet flere saker om droner, blant annet om bryllupsfotografen som styrte dronen sin inn vinduet til politistasjonen i Arendal.

DRONEN: Grotjord la ut bilde av dronen som gikk over terrassen hennes.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.