søndag 13. september 2015

Flybesetninger og arbeidstidsbestemmelser - NRK


Lønn på vei til jobb

I dette flyet er det sannsynigvis besetningsmedlemmer på vei til- eller fra jobb. Vil dommen i EU få betydning for disse?

Foto: Ukjent
Ny dom slår fast at arbeidstakere uten fast arbeidssted skal ha lønn fra det øyeblikket de går ut døra hjemme, helt til de kommer hjem igjen ved arbeidsdagens slutt.
En fersk dom fra EU-domstolen i Luxembourg konkluderer med at alle arbeidstakere uten kontor eller annet fast arbeidssted skal ha full lønn under reise til og fra jobb. At reisetiden også regnes som en del av arbeidstiden.
Dommen har store konsekvenser for yrker som håndverkere, selgere, it-konsulenter, renholdere og helsearbeidere som hjemmehjelper, som farter rundt til ulike arbeidssteder. Noe som særlig har tatt av med bruk av elektroniske hjelpemidler som smarttelefoner og nettbrett, der den ansatte hver dag får beskjed om hvor og når oppdragene er. Uten først å sjekke inn fysisk hos arbeidsgiver.
Arbeidstakerorganisasjonene jubler, mens arbeidsgiverne raser.
- Dette kan åpenbart få stor betydning også for norske arbeidstakere. Det får betydning for alle som i dag ikke har reise til første oppdragssted, eller fra siste oppdragssted, medregnet i sin arbeidstid. Det er nok slik at mange tariffavtaler regner dette som arbeidstid, og med dommen blir det nå ulovlig å operere med noe annet, sier Atle S. Johansen, leder i LOs juridiske avdeling.
Han sier dommen føyer seg inn i rekken av lovreguleringer og avgjørelser fra EU som bidrar til økt arbeidstakerbeskyttelse.
Saken ble bragt til retten av de ansatte i et spansk sikkerhetsselskap, som mente reisetiden hjemmefra til dagens første oppdrag skulle klassifiseres som en del av arbeidstiden, i samsvar med EUs arbeidstidsdirektiv. Dette direktivet knesetter en rekke prinsipper for arbeidstakere i EU, blant annet med hensyn til ferie, og det slår fast at 48 timer er maksimal arbeidstid per uke
Domstolen i Luxembourg avviste blant annet rasende innvendinger fra britiske myndigheter, som argumenterte at dette ville påføre næringslivet urimelig høye kostnader.
Institute of Directors (IoD), som organiserer britiske ledere, refser EU-domstolen, og mener dommen føyer seg inn i rekken av en serie næringslivsfientlige dommer de siste 10-15 årene som har gjort arbeidslivet mindre fleksibelt. Blant annet med hensyn til overtid, beredskapsvakter, hviletid og antall timer ansatte kan jobbe i strekk. IoD mener ifølge Financial Times at domstolen "piner næringslivet".
Både Det konservative partiet og britiske arbeidsgiverorganisasjoner varsler at dette er en sak som må tas opp i forbindelse med statsminister David Camerons reforhandling av britenes EU-tilknytning før folkeavstemningen om fortsatt medlemskap.
EU-kommisjonen, som er EUs regjering, startet tidligere i år en konsultasjons- og høringsrunde om det aktuelle direktivet tidligere i år, som svar på kritikken. Men enhver reform eller annulering av direktivet vil møte knallhard motstand fra arbeidstakerorganisasjonene og den europeiske venstresiden.
Den britiske arbeidstakerorganisasjonen Unison, som organiserer offentlig ansatte, blant annet hjemmehjelper og annet helsepersonell, jubler.
- Dommen er sunn fornuft og fair play. Regjeringen må nå legge frem en plan for hvordan dette skal finansieres, sier Dave Prentis, generalsekretær i Unison til Financial Times.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.