lørdag 3. oktober 2015

Drone - Bruk eller misbruk? NRK

Utdrag av dronereglene:

2.2 I henhold til forskrift 6. januar 1997 nr. 4 om fotografering mv fra luften og kontroll av luftfotografier og opptaksmateriale fra luftbårne sensorsystemer, kreves tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet for fotografering og opptak med sensorsystemer fra luften. Nasjonal sikkerhetsmyndighet opplyser om at normal saksbehandlingstid er 2-6 måneder.
 2.3 RPAS-operatører plikter å gjøre seg kjent med hvilke regler som gjelder for motorferdsel og flyging i det området der flygningen ønskes gjennomført, og rette seg etter disse. Det kan blant annet være nødvendig å søke om tillatelse fra grunneier samt tillatelse fra kommunen i tilknytning til lov om motorferdsel i utmark og vassdrag eller dispensasjon fra særskilt verneforskrift hvis området er underlagt dette.

Kolbjørn filmet leken elg – nå går videoen verden rundt

– Elgen var ikke var redd i det hele tatt. Tvert imot ville den leke med dronen,
forteller fotograf Kolbjørn Hoseth Larssen.
Elg leker med drone på Stokmarknes
– Hva i all verden er dette for noe, tenkte nok den unge elgkua da dronen dukket opp.
Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen


Kolbjørn Hoseth Larssen jobber til daglig som medielærer i Vesterålen, og har filmet en del med kameradroner. Akkurat denne dagen var han på vei til søppelfyllingen i Stokmarknes da han hørte på NRK Trafikk at det var observert elg i veibanen.
  • Se videoen litt lenger ned i saken
Kolbjørn Hoseth Larssen
Kolbjørn Hoseth Larssen.
Foto: Privat

– Jeg hadde tilfeldigvis dronen i bilen, men manglet minnekort. Så jeg tok en avstikker innom Elkjøp og fikk skaffet et minnekort før jeg dro tilbake. Der var elgen, og da var det bare å droppe søppeltømmingen, forteller han til NRK.

Ble ikke redd

Lyden av en drone kan forveksles med en biesverm, og tidligere forsøk på å filme elg har ikke lykkes.
– Elgen stikker av når de hører denne lyden. Men denne elgen var ikke redd. Tvert imot ble den veldig nysgjerrig og kom nærmere for å finne ut hva dette kunne være, forteller fotografen.
På videoen ser vi en tydelig leken og nysgjerrig elg som følger etter dronen og strekker hodet opp for å få nærkontakt.

Fikk mail fra Reuters

– Den snuste opp mot dronen og beveget hodet etter dronen, som om det ville leke. Men etter hvert mister den interessen, og legger i vei innover skogen.
Hoseth Larssen la ut videoen på Youtube, og det tar ikke lang tid før den begynner å bli delt og kommentert.
– Fredag kom det en mail fra Reuters, som ville benytte videoen, noe som betyr at møtet med elgen nå er å se fjernsyn og nett-TV verden rundt. Jeg har sett den på The Guardian, Sky News og CBS. Veldig morsomt, sier han til NRK.
 
Filmet elg med drone på Stokmarknes
Her er elgen i ferd med å miste interessen, og labber inn i skogen.
Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.