fredag 6. november 2015

Egypt havariet - Aftenposten


France 2: Eksplosjon kan høres på opptaket fra ulykkesflyet

NTB OG TOR ARNE ANDREASSEN

OPPDATERT: 06.NOV. 2015 20:17

  •  

Det russiske flyet ble spredt over et stort område på Sinaihalvøya. 224 mennesker mistet livet.FOTO: Uncredited

En eksplosjon er det siste som høres på opptaket fra flyet som sist lørdag styrtet på Sinaihalvøya, opplyser en etterforsker med kjennskap til de svarte boksene til TV-stasjonen France 2.

I følge nyhetsbyrået AFP tyder analysen av de svarte boksene som var om bord i flyet, på at det ble utsatt for et angrep. De viser til en anonym kilde nær etterforskningen. Ferdskriveren og taleregistratoren viste at alt var normalt før begge sluttet å virke samtidig 24 minutter etter at flyet tok av fra Sharm e-Sheikh. Dette tyder ifølge kilden på en plutselig og eksplosiv dekompresjon av flykroppen.

- Dataene peker sterkt i retning av teorien om at det var en bombe om bord, sier kilden til det franske nyhetsbyrået.

Avventende russere bestemte seg for å stoppe flyvninger til Egypt

Egyptiske og russiske etterforskere jobber nå med å analyse de svarte boksene, som inneholder flyets ferdsskriver og taleregistrator.

De første dagene var russiske myndigheter svært avventende til spekulasjonene om at noen med vilje fikk flyet til å kræsje. Men nå vil også Russland stanse flyvninger til Egypt, inntil de vet årsaken.

- Inntil vi vet den egentlige årsaken til hva som skjedde, vurderer jeg det som nødvendig å stanse russiske flyvninger til Egypt, sa FBS-sjef Aleksandr Bortnikov fredag.

- Dette gjelder først og fremst turistruter, tilføyer han.

Putin har også beordret regjeringen til å skissere en «mekanisme» for å hente russiske statsborgere hjem fra Egypt, melder nyhetsbyrået Interfax.

Amerikansk og britisk etterretning sier de har fanget opp «prat» mellom mistenkte terrorister som underbygger teorien om at en bombe, antagelig gjemt i bagasjerommet, ble sprengt mens flyet var i 31.000 fots høyde.


45.000 russere

En talsmann for Putin legger til at stans i flyvningene ikke betyr at den russiske flystyrten forrige lørdag skyldtes et terrorangrep. Stansen vil vare inntil Russland har inngått en avtale med Egypt om styrkede flysikkerhetstiltak.

Akkurat nå er det rundt 45.000 russere på ferie i Egypt, opplyser det statlige turistbyrået Rostourisms leder Oleg Safonov til nyhetsbyrået Tass. Safonov opplyser at turistmyndighetene nå er i gang med å følge opp Putins ordre. På en pressekonferanse fredag ettermiddag legger sjefen for Russlands sivile luftfartstilsyn, Aleksander Neradko, at tilsynet nå er i ferd med å utarbeide konkrete planer for å stanse flyvningene.

Sist lørdag styrtet et russisk passasjerfly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg. Alle de 224 om bord omkom, de aller fleste av dem russiske turister.

- Kommer til å rasere Egypts turistnæring

Putins beslutning om å stanse flyvningene til Egypt ventes å være ødeleggende for den egyptiske turistnæringen, melder nyhetsbyrået AP fast fredag.

Normalt går det daglige turistflighter fra flere russiske byer. 14 fly var fredag på vei til Egypt fra flyplassen Sjeremetjevo ved Moskva alene, ifølge AP. I tillegg skulle det gå åtte andre fly til Sharm el-Sheikh til Domodedovo-flyplassen, som også ligger ved Moskva.

Det egyptiske næringslivet er avhengig av turistnæringen, og næringen slet allerede før Metrojet-kræsjen.

Den egyptiske turismeministeren sa i september at turismen ved Sharm el-Sheikh var i ferd med å ta seg opp igjen etter knekken den fikk på grunn uroen etter revolusjonen i 2011, mens det gikk dårlig i resten av landet. Nå kan egypterne se frem til en periode med svært få reisende til det populære reisemålet ved Rødehavet.

20.000 briter

Flystyrten og usikkerhet rundt årsaken har nemlig også ført til at Storbritannia og Irland stanset sine flyvninger til og fra Sharm el-Sheikh. Frankrike og Belgia utstedte reisevarsel og ba folk om å holde seg unna Sharm el-Sheikh med mindre de har svært god grunn til å være der.

Storbritannia varslet imidlertid torsdag kveld at landet gjenopptar flyvningene til og fra Sharm el-Sheikh. Kunngjøringen kom noen timer etter at statsminister David Cameron hadde møtt sin egyptiske kollega, president Abdel Fatah al-Sisi.

Storbritannia har for tiden rundt 20.000 av sine borgere på ferie i Egypt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.