søndag 13. mars 2016

F-5 på veien - Moss Avis

Kjørte jagerfly på E6 fra Kjeller til Rygge

Natt til fredag fikk bilister på E6 seg litt av syn. Da transporterte nemlig Forsvaret et F-5A Freedom Fighter fly fra Kjeller til Rygge.
Her svinger transporten inn på E6
Her svinger transporten inn på E6 (Foto: )
         
– Det gikk veldig greit, men det var noen smale passasjer vi måtte gjennom et par steder på veien, sier Jørn Nyborg – nestleder i Rygge Flyhistoriske Forening (RFF) til Moss Avis fredag morgen.
Rundt tre timer tok transporten av det nesten 7,5 meter brede flyet fra Romerike til Østfold, og hele veien sørget to politibetjenter på motorsykler for at alt gikk trygt for seg.
De ytterste delene av vingene – de såkalte tip tankene – var skrudd av før transporten, for i det hele tatt å kunne få gjennomført turen, og nå skal det skrues sammen igjen før publikum kan få se det historiske jagerflyet på Rygge.
– Du kan jo si at dette er den første delen av flyttelasset til AIM. Det er de opprinnelig fikk flyet i gave av Forsvaret. Vi har en foreløpig utlånsavtale med AIM på fem år, sier Nyborg og legger til at RFF allerede har ett F-5 stående på Rygge.
– Men det er en eldre utgave. Det vi har fått nå er en oppgradert versjon, supplerer han.
Nyborg mener at det i teorien er mulig å få flyet på vingene igjen, men at det vil koste for mye for RFF.
–  Vi skal ha det i samlingen vår, og planen er å ha én åpen dag i måneden for publikum så alle kan få se det vi har samlet av historiske ting fra flystasjonen. Både av fly, helikoptre og utstyr, forteller nestelederen av RFF. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.