onsdag 16. mars 2016

Trusselen i nord - Politikerne bryr seg ikke - Aftenposten

E-sjefen: Russland ser Arktis som sin redningsplanke

Oppdatert: 15.mar. 2016 15:23
Publisert: 15.mar. 2016 15:23
FOTO: Mats Grimseth/ Forsvaret

Effekten av Russlands militære opptrapping i nord. Faren for terrorister som følger flyktningestrømmen. Det er to hovedpoenger under E-sjefens tale i Oslo mandag kveld.
Drøyt to uker etter at han presenterte E-tjenestens åpne vurdering av trusselbildet mot Norge holder generalløytnant Morten Haga Lunde mandag kveld foredrag i Oslo Militære Samfund.
Om Russland, Arktis og Norge sier generalløytnant Morten Haga Lunde:
- Den russiske regjeringen ser Arktis som Russlands redningsplanke ut av den økonomiske krisen, med Nordøstpassasjen som fremtidig eksportrute for arktisk energi.
Tre grunner til at Arktis er viktig for Russland
Arktis spiller i dag derfor en viktig rolle for Russland på tre ulike nivåer, mener E-sjefen:
  • Som et område med avgjørende militærstrategisk betydning.
  • Som en potensiell økonomisk redningsplanke.
  • Som en region med høy symbolverdi.
- På alle tre nivåer er nasjonal kontroll gjennom militær tilstedeværelse en nøkkelfaktor, sier Haga Lunde.
- Russland mer truende i nord
E-sjefen sier også:
- I løpet av det siste halvannet året har vi sett en dreining mot et mer trusselorientert perspektiv fra Russland i Arktis … Vi ser gjentatte uttalelser om at russiske interesser i Arktis må forsvares militært.
Med reetablering og nyetablering av en rekke avdelinger, baser og moderne våpensystemer i Arktis har Russland økt sin evne til tidlig varsling av innkommende trusler, sin evne til å forsvare seg mot fly og fartøyer, og sin evne til å hindre andre stater i å operere i Norges nærområder, konstaterer E-tjenesten.
Det er egenskaper som også kan brukes offensivt.
- Russland øker evnen til å planlegge, koordinere og gjennomføre operasjoner i og ut av Nordflåtens ansvarsområde de kommende årene, sier Haga Lunde.
Kan true NATO-skip på havet og hele Europa fra Russland
Blant de helt nye militære virkemidlene de kommende ti år ramser E-sjefen opp langtrekkende presisjonsvåpen som kan bære enten konvensjonelle ladninger eller kjernevåpen. Russland kan dermed true overflatefartøyer på havet, og beskyte landmål i hele Europa fra internasjonalt farvann eller fra russisk luftrom.
- Denne kapasiteten ble for første gang demonstrert både fra overflatefartøyer, ubåter og fly mot mål i Syria i 2015.

- Sett fra Moskva er Nato, og i senere tid EU, de fremste drivkreftene for den vestlige politikken. Russlands nye sikkerhetsstrategi, som ble publisert ved nyttår, omtaler Nato som en trussel, sier Haga Lunde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.