– I dag skal vi opp i et stykke flyhistorie, en Norseman, det eneste som er i landet, sier NRK-reporter Cecilie Berntsen Jåsund onsdag morgen.
I anledning Flydagen 2016 som arrangeres førstkommende lørdag har flere veteranfly allerede landet på Sola. Ett av disse er en Norseman bygget i Canada i 1944.


Norseman
Flyet er bygget i Cananda i 1944.
Foto: Cecilie Berntsen Jåsund
Flyet er grått med et norsk flagg. Det har vært i Luftforsvaret i mange år.

Nostalgi

– Vi skal fly formasjon innover i Lysefjorden i dag sammen med et Harvard skolefly som følgefly, også bygd i 1944. I dag skal vi kose oss, sier flyger Espen Tjetland.


Espen Tjetland
Flyger Espen Tjetland tar oss med på veteranflytur i dag.
Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK
Han er stolt over at de får bruke veteranflyene fra Norwegian Spitfire Foundation til å promotere flystevnet.
– Hva er det som er så spesielt med denne type fly?
– Det er masse nostalgi i disse flyene. Du kan kjenne at historien ligger i veggene og du lukter gammel historie, sier Tjetland.
Det er plass til åtte passasjerer og en pilot i flyet som også har en stjernemotor.
– Flyturen i dag blir veldig rolig og fin. Det er litt vind fra vest, men jeg tror det roer seg når vi kommer litt opp i høyden. Vi flyr østover inn mot Preikestolen, solen skinner. Det kan komme ett og annet hopp, men det tar vi etter hvert, sier flygeren.

– Hoster som en gammel mann

Ifølge NRK Rogaland sin svært flyinteresserte programleder, bør Berntsen Jåsund forberede seg på litt hosting og harking fra flyets stjernemotor.
– Stjernemotoren lager flott lyd, men kan være litt vanskelig å starte. Den er litt som en gammel mann, hoster og harker litt, sier han.
– Trenger jeg å bli bekymret når dette skjer, spør Berntsen Jåsund.
– Neida. Noen ganger er de så sure at de ikke vil starte med en gang. Men så prøver flygeren en gang til, og etter litt hosting så er det i gang, sier han.