tirsdag 16. august 2016

Olavsvern bør gjenåpnes - Amerikansk forsker - DN

Problemet er at denne basen vil ligge utenfor den nærforsvarssirkel Forsvarssjefen har konstruert hvor også Andøya faller utenfor (Red.)

– Norge bør gjenåpne marinebase utenfor Tromsø

Den gamle marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø må gjenåpnes for å kunne bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, mener amerikansk forsker.



Til tross for at NATO-toppmøtet vedtok å prioritere nordområdene, har verken Norge eller alliansen kapasitet til å bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, ifølge en ny rapport fra Center for International and Strategic Studies (CSIS) skriver Dagens Næringsliv.
– Det må gjøres mer for å rette opp i 20 år med forfall, da store deler av anti-ubåtsystemene er på god vei til å bli utdatert. Dette kan ikke fikses gjennom et toppmøte. NATO må sørge for at det er politisk vilje og investeringsvilje til å sikre at alliansen kan forsvare seg mot potensielle trusler, sier seniorforsker Lisa Samp ved CSIS til avisen.
Les også: F-35-kampfly er stridsklare
Tillitsvalgte bekymret for Forsvarets utdanningstilbud
Forsker frykter for forsvaret av kysten
Forsvaret får 165 milliarder kroner mer over 20 år
Et av argumentene for at Olavsvern bør gjenåpnes, er at Norge bør tilby et sikkert anlegg der NATO-landenes ubåtstyrker kan ligge når de ikke opererer i Nord-Atlanteren.
Den nordnorske marinebasen var NATOs viktigste marinebase i nord fram til den ble avviklet i 2009. I 2013 ble den solgt til en investor.
Foreløpig har ikke regjeringen mottatt signaler fra NATO om at basen bør åpnes igjen. Heller ikke forsvaret skal ha uttrykt ønske om å ta i bruk anlegget på nytt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.