tirsdag 8. november 2016

Andøysamfunnet får støttemidler sies det nå kl 17 - Avisa Nordland


Arbeiderpartiet snudde etter å ha fått graderte opplysninger fra Forsvaret. (Red.)

Enighet om langtidsplanen

Av




Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er enige om Forsvarets langtidsplan og møter pressen i vandrehallen på Stortinget klokken 17.
Pressekonferansen kan du se direkte her fra klokken 17.00!

Null GIL til Bodø

Etter det an.no har grunn til å tro, vil Generalinspektøren for Luftforsvaret ikke flyttes til Bodø.
Da det i  juni 2012 ble vedtatt at Ørland skulle bli enebase for kampfly i Norge, fikk Bodø et løfte om at Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) skulle flyttes fra Rygge til Reitan.
Les også: Lover 250 stillinger
I mars 2014 vedtok den nye regjeringen at flyttingen av GIL skulle utsettes. Samtidig ble Bodø videreført som operasjonsbase for F-16 QRA.
I fjor høst la forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen  fram sitt fagmilitære råd til den nye langtidsplanen. Der anbefalte han politikerne om ikke å flytte GIL fra Rygge til Bodø.
Da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide la fram regjeringens innstilling til langtidsplan for Forsvaret, var flyttevedtaket fra 2012 reversert.
Les også: Nå kommer pengene! 
Senere har det vært en politisk dragkamp om GIL. Men etter det an.no kjenner til, har regjeringen fått flertall i Stortinget for å beholde Luftforsvarets toppledelse på Rygge.

Andøya legges ned

Regjeringspartiene sikrer flertall for langtidsplanen for Forsvaret med Arbeiderpartiet og får budsjettstøtte fra KrF og Venstre. Sentrumspartiene skal legge fram en alternativ langtidsplan.
Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun er grunnleggende uenig i forsvarsavtalen som Stortingets tre største partier banker igjennom.
– Det handler om at vi står langt fra regjeringen og Ap i de strategiske valgene for fremtidens forsvar. Venstre mener Hæren og Heimevernet må spille en langt viktigere rolle enn regjeringen har lagt opp til, og Ap har sluttet seg til, sier hun.
Venstre-lederen sier sentrumspartiene vil legge fram en alternativ langtidsplan underveis i komitébehandlingen. At Andøya flystasjon legges ned og at det dermed ikke blir en delt løsning med Evenes, opprører Grande.
– Tallgrunnlaget fra regjeringen har vært altfor dårlig til å ta en potensielt kritisk avgjørelse om å legge ned basen på Andøya. Likevel går de tre største partiene sammen om å avvikle Andøya, sier Venstre-lederen.

Hun avviser at kampen om Andøya er tapt.
– Det engasjementet vi har sett på og rundt Andøya må for all del opprettholdes. Det er flere år til arbeidet med nedleggelse skal settes i gang, og det skal avholdes et valg i mellomtiden, poengterer hun.
Venstres stortingskandidat i Nordland, Ida Gudding Johnsen, er klar for å kjempe:
- Det er urimelig at de tre største partiene trumfer igjennom en nedleggelse av Andøya. Venstre har vært tydelig på at tallene er for dårlige for en slik avgjørelse, og vi står på vårt, sier Johnsen i en pressemelding.  
- Maktarrogansen til de tre største partiene er av verste sort i denne saken. Her overkjører man Andøy-samfunnet med en prematur avgjørelse, på sviktende grunnlag. Venstre har jobbet knallhardt for denne saken, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Nå starter kampen for å overbevise Høyre, Frp og Ap, sier Johnsen.

Styrker forsvarsbudsjettet med 390 millioner

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om å tilføre Forsvaret 300 millioner kroner i friske midler og gjøre interne omdisponeringer på 90 millioner i neste års forsvarsbudsjett.
Arbeiderpartiet er også enig i denne rammen, opplyser Høyre i en pressemelding.
De ekstra pengene går blant annet til å opprettholde Kystjegerkommandoen i Harstad og til å styrke Hæren og Heimevernet, særlig i Troms og Finnmark.

KrF glad for budsjettenighet

Enigheten mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene om forsvarsbudsjettet for 2017 innebærer at alle Forsvarets fem musikkorps består.
– Vi er godt fornøyd med gjennomslag for å styrke hær og heimevern, videreføre kystjegerkommandoen og alle forsvarets fem musikkorps, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
Avtalen om forsvarsbudsjettet innebærer påplussinger 300 millioner kroner og omdisponeringer på 90 millioner.

– Vi er godt fornøyd med gjennomslag for å styrke hær og heimevern, videreføre kystjeg
– Det har også vært viktig for KrF å sikre fortsatt drift av HV11 og Sjøheimevernet i Nord-Norge i 2017, sier Hareide.
– KrF har også fått gjennomslag for mer penger til å tilrettelegge for kvinner i forsvaret, økt støtte til veteranorganisasjoner og Det frivillige skyttervesenet, framholder han.

Senterpartiet skuffet

Senterpartiet står utenfor forsvarsavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet og er heller ikke tilfreds med neste års forsvarsbudsjett.
– Vi kunne ikke være med på avtalen om langtidsplanen for Forsvaret. Den mangler tydelige rammer for Hæren og Heimevernet i årene som kommer, og går dessuten inn for å legge ned Andøya, til tross for at konstadsberegningene ikke er godt nok kvalitetssikret, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.
Sp krevde at den forestående landmaktstudien skulle legge føringer for dimensjoneringen av Heimevernet, mekanisert brigadestruktur i Hæren og at Heimevernet opprettholdes som egen forsvarsgren.
Arnstad sier sentrumspartiene nå vil gå sammen om å skrive merknader til langtidsplanen som Stortingets tre største partier sikrer flertall for. Samtidig er hun kritisk til avtalen som KrF og Venstre har inngått med regjeringspartiene om forsvarsbudsjettet for neste år.
– Å styrke og omdisponere forsvarsbudsjettet med 390 millioner kroner er for lite. At beslutningen om å legge ned Setnesmoen og Sjøheimevernet skyves til neste høst, bidrar heller ikke til å fjerne usikkerheten som ligger der, sier hun.

SV: Mye støy for små endringer

Sosialistisk Venstreparti trakk seg tidlig fra forhandlingene om langtidsplanen forForsvaret. Partiet er kritisk til prosessen og protesterer mot nedleggelsen av flybasen på Andøya.
– Dette ble mye støy for ørsmå endringer. Forliket gir ikke et tilstrekkelig løft for vår nasjonale forsvarsevne, sier SVs Bård Vegar Solhjell.
Han savner en klarere satsing på Nord-Norge og Hæren.
– SV er kritisk til prosessen. Regjeringen la fram planen altfor sent. Høyre, Frp og Arbeiderpartiet viste liten vilje til nytenkning og endring. Det blir kaotisk med to parallelle forhandlinger med ulike deltakere, om plan og om budsjett. Forsvaret fortjente en ryddigere prosess med større endringer av regjeringens opplegg i Stortinget, sier Solhjell.
I likhet med de tre sentrumspartiene er SV kritisk til nedleggelsen av Andøya flystasjon.
– Vi mener det er tungtveiende grunner til å fortsette å ha flybase både på Andøya og Evenes, og støtter en delt løsning, sier han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.