onsdag 5. april 2017

Russisk Typhoon u-båt planlegger tur sørover - ABC Nyheter video

Russland vil sende atomubåt langs norskekysten

Russland planlegger å sende verdens største atomubåt langs norskekysten i sommer.

Typhoon Class - Photo: CNN

Ifølge The Independent Barents Observer skal den 172 meter lange ubåten delta på den russiske marinens parade utenfor St. Petersburg i juli. Den skal seile ut av Kvitsjøen, langs Norges kyst, inn mot Skagerrak og videre inn i Østersjøen før den kommer til St. Petersburg 30. juli.
Dmitrij Donskoj er den eneste Tyfon-ubåten som fortsatt er i drift. Den ble opprinnelig bygget for å sørge for at Sovjetunionen ville være forberedt på gjengjeldelse i tilfelle landet ble utsatt for et atomangrep. Ubåten er utstyrt med 20 missiler og opptil 200 atomstridshoder.
– Jeg blir bekymret når en 40 år gammel atomubåt med to relativt store reaktorer om bord skal seile så langt langs norskekysten og inn i Østersjøen. Nordiske myndigheter må sørge for at de har eksakte tidspunkter for reisen slik de kan gjøre forberedelser. Det er også nødvendig å få forsikring om at det ikke er noen atomvåpen om bord, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til nettstedet.
Den russiske marinen venter kun på en godkjenning fra president Vladimir Putin, som er ventet å gi sitt klarsignal om en måneds tid.
VIDEO: Dette er ubåten Dmitrij Donskoj.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.