lørdag 6. mai 2017

Norwegianaksjen gjorde et byks i går - DN


Flyselskapet Norwegian er kraftig opp på Oslo Børs fredag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Flyselskapet Norwegian er kraftig opp på Oslo Børs fredag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Luftfart

Norwegian gjør pessimistene til skamme

Betydelig bedre inntjening per passasjer i april måned sender Norwegian til himmels på børsen. Det bør bekymre flertallet av analytikerne, som har hatt en salgsanbefaling på aksjen.
Les også børskommentar om fredagens utvikling i aksjemarkedet: Brutal short-skvis i Norwegian – vær advart om at det kommer flere
Flyselskapet fraktet flere enn 2,6 millioner passasjerer i april, en oppgang på 15 prosent fra samme måned i fjor, som ikke hadde påskeuken. Norwegian hadde en vekst i passasjertrafikken på 22 prosent, og en yield på 0,41 kroner. Yield er en betegnelse på selskapets inntekt per passasjerkilometer.

NORWEGIAN AIR SHUTTLE ASA

«Dette er drevet av betydelig bedre realisert yield på sterk ytelse gjennom påsken», skriver meglerhuset i en oppdatering fredag.

Flyfinansiering trekker opp

Norwegian annonserte torsdag etter børsslutt at de har sikret finansiering til av seks fly av typen 737 MAX 8 med levering i 2017. I tillegg vil tre fly av typen Boeing 737-800 bli finansiert gjennom en salg-tilbakeleieavtale ifølge selskapet
Pareto skriver at gjennom denne finansiering vil Norwegian dekke mesteparten av sitt investeringsprogram, såkalt capex, for 2017, noe som bør redusere bekymringer knyttet til finansieringen av ekspansjonen til selskapet, ifølge TDN Finans.
Meglerhuset er det klart mest optimistiske av alle som følger selskapet, ifølge Bloomberg-data, og har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen med et kursmål på 480 kroner de neste 12 månedene. Norwegian-aksjen handles i dag til omtrent 232 kroner aksjen.
Også DNB Markets, som har salgsanbefaling på Norwegian-aksjen, trekker frem meldingen om finansiering som positivt.
«Selv om selskapet virket svært trygge på førstekvartalspresentasjonen om at de ville sikre AFIC-finansiering om kort tid, tror vi nyheten er positivt ettersom investorene har vært mindre overbevist», skriver DNB Markets i en oppdatering ifølge TDN Finans.
Meglerhuset har et kursmål på aksjen på 210 kroner, og er sammen med de internasjonale storbankene Morgan Stanley og Barclays blant de mest pessimistiske av meglerhusene som følger selskapet. DNB Markets ønsker ikke å kommentere dagens kursoppgang overfor DN. Saken fortsetter under grafikken. 

Analytikerne snur

Av 17 meglerhus som følger selskapet har ni salgsanbefaling, fire har en hold-anbefaling og fem anbefaler å kjøpe aksjen. Det gjennomsnittlige kursmålet blant disse er 245 kroner, ifølge Bloomberg-data. 
Selskapet har i lang tid vært en yndling for analytikere, men så langt i år har trenden snudd.
 I april ble det klart at halvparten av analytikerne anbefaler å selge aksjen, en andel selskapet ikke har opplevd siden 2005.
Norwegian er det klart mest shortede på Oslo Børs, som betyr at det er selskapet der flest investorer har veddet på at aksjekursen skal falle.
Norwegian-aksjen er opp 8,3 prosent til 237,50 knappe tre timer før børsens stengetid fredag.
Shorthandel
Shorthandel, shorte eller shorting innebærer å låne aksjer som deretter selges med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt. Så leveres aksjene tilbake. Den som låner ut aksjene krever en rentekompensasjon for dette.
Eksempel: Man selger aksjen for 100 kroner og kjøper tilbake aksjen for 80 kroner. Gevinst 20 kroner, minus renten man må betale til den som låner ut aksjene.
Én årsak til å shorte er at man satser på kursfall. Men hvis kursen i stedet stiger, risikerer investoren tap ved å kjøpe aksjene tilbake på høyere kurser enn salgskursen.
Shortsalg kan være en del av en sikringsstrategi, for eksempel for en investor som har eierandeler i obligasjonslån som kan konverteres til aksjer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.