tirsdag 5. september 2017

Aksjonen foran Stortinget i dag - Kan bli omkamp - Betinger at AP kommer i regjeringen - NRK

Samlet protest mot regjeringens forsvarskutt
Flere hundre demonstranter fra tre aksjonsgrupper samlet seg til protest mot kutt og endringer i langtidsplanen for Forsvaret.

Emrah Senel byline
 Oppdatert i dag, for 3 timer siden
Demonstrantene fra «Bevar Andøya flystasjon», «Styrk Heimevernet» og «Bevar 339-skvadronen og hovedbasen for helikopter på Bardufoss» protesterte tirsdag ettermiddag mot Forsvarets langtidsplan, som Høyre, Ap og Frp har vedtatt sammen.
Aksjonsgruppene er misfornøyde med de respektive avgjørelsene rundt Heimevernet, Sjøheimevernet, Andøya Flystasjon og flytting av helikoptrene fra hovedbasen på Bardufoss.
– Dette er tryggheten til det norske folk vi nå er samlet om. Spesielt hardt rammet blir Nord-Norge, sier appellant Hilde Flobergseter fra «Bevar Andøya flystasjon».
Innbyggerne på Andøya samles for å bevare flystasjonen
– Erna, Siv og Jonas, Vi trenger flere HV-soldater, ikke færre. Styrk Heimevernet, sier en annen appellant, til stor applaus fra de oppmøtte.

Slo sammen kreftene
Aksjonsgruppene mener at avgjørelsene er fattet på sterkt sviktende grunnlag både militærfaglig, økonomisk og samfunnsmessig.
Demonstrantene mener beslutningene må omgjøres, og protesterte i dag mot nedleggelser, nedbemanning av mannskaper, kostnadskutt og det de mener er pengesløseri i forbindelse med unødvendige flytteprosesser.
Totalt har «Bevar Andøya Flystasjon», «Styrk Heimevernet» og «Bevar 339 skvadronen og hovedbasen for helikopter på Bardufoss» 70.000 medlemmer på sine Facebook-sider.
De har demonstrert hver for seg tidligere. Tirsdag slo de sammen kreftene og gikk til en felles protest.
LAGT NED: I november i fjor besluttet Stortinget å legge ned Flystasjonen på Andøya. Avgjørelsen ble møtt med dyp skuffelse.
FOTO: BENTE H JOHANSEN/NRK
Betydelige kutt
Langtidsplanen lover 165 milliarder kroner mer til Forsvaret de neste 20 årene. Planen inneholder også betydelige kutt.
I den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret legges det opp til at Heimevernet skal kuttes fra 45.000 til 38.000 soldater. Samtidig skal Sjøheimevernet bort.
Forsvarsforliket mellom regjeringspartiene og Ap om Forsvarets langtidsplan innebærer også at flystasjonen på Andøya blir nedlagt når dagens Orion overvåkingsfly erstattes av nye overvåkingsfly.
Regjeringen foreslo også å flytte Luftforsvarets 339-skvadron med Bell 412-helikoptrene i utkastet til Forsvarets langtidsplan. Regjeringen mente flyttingen ville styrke beredskapen og spesialstyrkenes operative evne.
·        Les også: Nå er de enige om Forsvarsplanen
ANDØYA: Innbyggerne på Andøya har ved flere anledninger demonstrert mot vedtaket om å flytte Andøya flystasjon. Dersom flystasjonen legges ned, vil 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben.
FOTO: JOHN INGE JOHANSEN / NRK
87 millioner til sikring av forsvarsbygg
Samtidig setter regjeringen av 87 millioner kroner til sikring av Forsvarets bygninger og infrastruktur som fiberkabler i statsbudsjettet for neste år, skriver NTB.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte budsjettlekkasjen under et pressemøte hos Heimevernets distriktsstab på Lutvann i Oslo tirsdag.
– Vi har siden 2012 brukt cirka 1,1 milliarder kroner på grunnsikring av objekter i Forsvaret. I tillegg er det også brukt 450 millioner kroner til elektroniske sikringssystemer, sier Søreide.

I tillegg foretas det investeringer for rundt 900 millioner kroner for å erstatte dagens radiolinjenett med fiberkabler, noe som ifølge forsvarsministeren vil redusere antallet skjermingsverdige objekter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.