søndag 3. september 2017

Catalinaen på Sola er ferdig restaurert


Catalina gjenoppbygget etter 30 år

 

På Flymuseet i Sola Sjø, september 2008 - Foto: Per Gram

Etter 30 års dugnadarbeid har Flyhistorisk museum, Sola, avsluttet restaureringen av museets amfibiefly av typen PBY-5 Catalina.

Av Jan-Petter Helgesen

SOLA SJØ

At arbeidet var ferdig ble nylig markert med festlighet i hangaren til flymuseet i Sola sjø. Blant inviterte gjester som fikk se det flotte gjenoppbyggingsarbeidet, var ordfører Ole Ueland (H) i Sola.

Det var i 1988 flymuseet overtok det to-motors Catalina-flyet fra en bonde på Jylland i Danmark. Bonden ønsket å bli kvitt vraket som han hadde hatt liggende på gården i mange år.

Flyet hadde tidligere tilhørt det danske flyvåpen. Det var av samme modell som Luftforsvarets 333. skvadron hadde operert fra Sola gjennom hele 1950-årene. Flyene holdt til i samme hangar som flymuseet og Catalina-flyet er plassert i dag.

Det restaurerte flyet er ført tilbake til og malt slik 333. skvadrons Catalinas så ut for 60 år siden. Det var tidligere snakk om det ikke var plass til å montere hele vingene i museumhangaren. Det er nå gjort slik at det restaurerte flyet er fullført i sin opprinnelige størrelse.

Det var i 1961 den siste av fem norske Catalina forlot Sola. Flyene havnet senere i den etiopiske marinen som brukte dem til maritim overvåking i Rødehavet med base i Asmara i Eritrea som den gang var etiopisk territorium.

Catalina-flyene ble  først bygget allerede i 1932. Flytypen ble senere utviklet og forbedret fra flybåt til amfibiefly.

.På Sola ble flytypen i 1961 erstattet av ni Grumman HU-16B Albatross som var i norsk tjeneste inble inntil 1969. Da mottok Luftforsvaret seks fabrikknye Lockheed P-3B Orion. 333. skvadron var da flyttet fra Sola til Andøya.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.