onsdag 10. april 2019

Russisk øvelse starter vest av Andøya i morgen - Aldrimer.no

Fareområdet aktiveres i morgen. Hver dag stopper aktiviteten kl 19 UTC. Da bør Orion ta en kikk der ute. Men det spørs. De har neppe kapasitet. (Red.)

Russiske krigsskip på vei mot norskekysten

09/04/2019  By Kjetil Stormark






VED TROMSØFLAKET: Det russiske krigsskipet Peter den Store fra Nordflåten ble fotografert av mannskapet på et norsk cargoskip da slagkrysseren passerte Tromsøflaket utenfor norskekysten ved 11-tiden tirsdag. Verdens største overflategående kampfartøy holdt 21 knop og hadde en sørvestlig kurs. Samtidig er statsminister Erna Solberg i St. Petersburg for å ha samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Foto: ROGER HAUGEN
To store russiske krigsskip har satt kursen for norskekysten og det varslede prøveskytingsfeltet utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen. Slagkrysseren Peter den Store, verdens største kampfartøy, er ved 16-tiden tirsdag nesten kommet så langt sør som til kysten av Tromsø, opplyser forsvarskilder.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Samme dag som statsminister Erna Solberg skal ha et bilateralt møte og spise middag med Russlands president Vladimir Putin under «Arctic Forum» i St. Petersburg, har to av den russiske Nordflåtens største krigsskip satt kursen mot kysten av Norge.
Varslede missiltester
Russland har varslet missiltester utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen, i tidsrommet 11. – 14. april, dvs med start natt til torsdag denne uken.
De to fartøyene som har satt kursen mot Norge, er to store krigsskip fra den russiske Nordflåten.
Missilkrysseren Peter den Store er Nordflåtens ubestridte flaggskip og verdens største overflategående kampfartøy, en betegnelse som utelater hangarskip og amfibiske landingsskip. Slagkrysseren, av såkalt Kirov-klasse, har en voldsom kampkraft. Det 252 meter lange fartøyet har et mannskap på 744, pluss 82 offiserer og 18 som drifter Ka-27-helikoptrene ombord.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
FARTØY NUMMER TO: Krysseren Marshall Ustinov fra den russiske Nordflåten skal være fartøy nummer to som har satt kursen for norskekysten. Foto: MIL.RU
Slagkrysseren er allerede kommet meget langt på sin seilas med retning mot det varslede skytefeltet utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen. Ved 16-tiden skal fartøyet snart befinne seg vest av Tromsø, hevdes det fra normalt velinformert hold overfor Aldrimer.no.
Norske sjøfolk observerte og tok bilder av det russiske krigsskipet da det passerte Tromsøflaket på kysten mellom Tromsø og Hammerfest ved 11-tiden tirsdag. Da holdt det russiske marinefartøyet 21 knops hastighet, med en sørvestlig kurs.
Tromsøflaket strekker seg langs kysten fra Tromsø og nordover til Hammerfest.
Kaptein Roger Haugen på containerskipet «Norbjørn», som går i trafikk mellom Svalbard og Tromsø, tok bilder av det russiske marinefartøyet med telelinse da det befant seg 2,8 nautiske mil unna.
— Bildene ble tatt med en 75-300 mm linse, forteller Haugen til Aldrimer.no.
Det betyr at slagkrysseren Peter den Store snart er framme i området der Russland har varslet missiltester senere denne uken.
Peter den Store skal også ha selskap av krysseren Marshall Ustinov, av såkalt russisk Slava-klasse, som også skal ha satt kursen sørover fra Barentshavet og mot kysten av Norge. Det er uvisst hvor langt dette fartøyet hittil er kommet.
— Skal ut og seile
Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) vil ikke direkte kommentere hva slags informasjon Forsvaret selv har innhentet og sitter med om russiske marinebevegelser av kysten av Norge. Men talsmann ved FOH, oberstløytnant Ivar Moen, sier følgende:
TALSMANN: Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Foto: FOH
— Vi uttaler oss ikke om andre lands militæraktivitet. Men etter hva vi har sett fra åpne russiske kilder, skal Nordflåten ut og seile med Slava-en (krysseren Marshall Ustinov, red. anm) og Kirov-en (missilkrysseren Peter den Store, red.anm) i Barentshavet. Vi ønsker ikke å spekulere ytterligere i aktivitet i dette Notam-feltet utenfor kysten av Norge. Men åpne russiske kilder har meldt at disse to fartøyene skal ut og seile, sier Moen til Aldrimer.no.
— Har Forsvaret egne ressurser i området for å følge med på eventuell aktivitet?
— Dette er en aktivitet som foregår utenfor kysten vår. Dette er selvsagt en aktivitet som Forsvaret kommer til å monitorere. Vi har satt av adekvate ressurser for å følge med på det som skjer, sier Moen og legger til, på generelt grunnlag:
— Når det kommer fly ut fra Kola, flyr vi opp med egne fly. Og når det er aktivitet utenfor kysten, følger vi selvsagt nøye med på denne aktiviteten.
Artilleritester
Ifølge nettsidene til det russiske forsvarsdepartementet har Peter den Store (Piotr Veliky på russisk) de siste dagene gjennomført en serie artilleritester i Barentshavet. Mannskapet ombord i den atomdrevne slagkrysseren skal ha benyttet de russiske artillerisystemene AK-130 og AK-630 for å trene på å beskyte mobile og hurtiggående overflatemål og sjøminer.
Mannskapet på fartøyet skal også ha gjennomført antiubåtoperasjoner blant annet ved hjelp av Ka-27-helikoptrene som er stasjonert på Peter den Store, opplyser Nordflåtens pressekontor.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
MISSILTESTER: Russland har varslet militære missiltester av kysten av Norge, i havet utenfor Lofoten og Vesterålen, i perioden 11. – 14. april i år. Skytefeltet som er blokket ut i Notam-varselet, er markert i rødt til venstre. Faksimile: ALDRIMER.NO
«I nær framtid vil mannskapet på krysseren Peter den Store gjennomføre en serie av øvelser på antiubåtoperasjoner og luftforsvar, samt gjennomføre stridsøvelser ved praktisk bruk av ulike våpensystemer», skriver pressekontoret.
Notam-varsel
Slik lyder NOTAM-varselet (Notice to airmen, red.anm) som russiske luftfartsmyndigheter har utstedet om den planlagte missiltesten utenfor kysten av Norge:
A1192/19: Danger area restriction activated
TEMPO DANGER AREA ACTIVATED DUE RUSSIAN NAVY ROCET TEST PSN: 693000N
0085000E – 701900N 0085000E – 701900N 0105000E – 693000N 0101500E –
(693000N 0085000E)
REF MSG FROM MAIN AIR TRAFFIC MANAGEMENT CENTER OF RUSSIA
LOWER: Surface, UPPER: FL660
FROM: 11 Apr 2019 03:00 GMT (05:00 CEST) TO: 14 Apr 2019 19:00 GMT (21:00 CEST) 
SCHEDULE: DAILY 0300-1900

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.