torsdag 10. desember 2020

Helikopterstøy - Flyger vinner støyskadesak - Parat

 



Parat vinner erstatningssak for helikopterpilot

Piloten forklarte under rettssaken at en vanlig arbeidsdag kunne innebære hele syv timer med støyeksponering. Nå må Tryg Forsikring utbetale ham yrkesskadeerstatning som følge av hørselsskadene.
Med Parats hjelp vant en tidligere helikopterpilot erstatningssak mot Tryg Forsikring i Oslo tingrett onsdag. Piloten har som følge av yrket slitt med larmskade, men Tryg Forsikring har nektet å påta seg ansvaret for yrkesskadeerstatning. 
Av Helene Husebø Publisert dato 04.12.2020 15:40 redigert 04.12.2020 22:48

Ifølge dommen har Parat-medlemmet, som tidligere var ansatt som helikopterpilot i Bristow Norway, siden 2012 slitt med tinnitus som følge av en larmskade på jobb. Grunnet tinnitus har han ikke hatt mulighet til å fortsette i jobben sin som pilot. 

Syv timer daglig støyeksponering
Piloten forklarte under rettssaken at en vanlig arbeidsdag kunne innebære hele syv timer med støyeksponering. Ifølge dommen har også andre piloter uttrykt bekymring over både støy- og vibrasjonsnivået i cockpit.  

Advokat Øyvind Vidhammer fra Simonsen Vogt Wiig har ført pilotens sak på vegne av Parat. Han forteller at larmskaden ble godkjent av NAV som yrkesskade, men at Tryg Forsikring, som Bristow Norway hadde tegnet yrkesskadeforsikring med, ikke ville erkjenne ansvar for Parat-medlemmets hørselsskader. 
– Tryg mente for det første at det ikke var dokumentert en larmskade, og mente de at skaden var konstatert før piloten ble ansatt i Bristow Norway, altså før Trygs ansvarsperiode, sier Vidhammer.

Rett på erstatning
Oslo tingrett fant det sannsynliggjort at piloten er påført en larmskade med tinnitus som omfattes av lov om yrkesskadeforsikring. 
– Tingretten konkluderte dessuten med at konstateringstidspunket for larmskaden var i Trygs ansvarsperide. Avgjørende for det er når symptomer på larmskaden viste seg hos lege første gang. Retten er enig med piloten i at første legebesøk der symptomer på larmskaden viste seg første gang, var etter at han hadde tiltrådt hos Bristow Norway. Tryg Forsikring er dermed ansvarlig for yrkessykdommen i henhold til yrkesskadeforsikringsloven, sier Vidhammer. 

Oslo tingrett ga Parat-medlemmet medhold, og Tryg Forsikring er dermed ansvarlig for utbetaling av erstatning og saksomkostninger til piloten. 
– Det er også verdt å merke seg at Oslo tingrett ikke finner grunn til å legge nevneverdig vekt på Tryg Forsikrings egne interne rådgivende leger, ettersom disse i kraft av sin rolle anses å ha en for stekt tilknytning til selskapet, sier advokat Vidhammer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.