tirsdag 15. februar 2022

Sea King til Flymuseet på Sola - Gammel nyhet blir som ny i Stavanger Aftenblad

 

Stavanger Aftenblad og flynyheter - Følger ikke med i timen

Nyheten om at Flymuseet på Sola ville motta en Sea King kom den 16. januar. Samme dag, etter tips fra journalist og forfatter Jan-Petter Helgesen, ble det lagt ut på  denne bloggen. Stavanger Aftenblad synes ikke lenger å være  interessert i luftfart i særlig grad. Skjerpings. (Red.)


Sea King og Sea Queen - Foto: Jarle Aasland

Tuva Gorset Kristoffersen

Journalist

Publisert: Publisert:

I går 16:28

– Flymuseet på Sola kan ikke være uten et slikt helikopter når de fases ut av redningstjenesten. Det er en viktig historie for Sola, gjennom veldig mange år, sier Egil Endresen i Venneforeningen til Flyhistorisk museum.

Helikoptret har utført mange store redningsoppdrag i nesten 50 år. Det har hatt en betydelig rolle for hele kysten. I 2020 tok det nye redningshelikoptret SAR Queen over. Redningsskvadronen 330 driftet Sea King, og drifter det nye.

Flymuseet vet ikke hvilket halenummer de vil få, eller når de vil få helikopteret. Det var snakk om et Sea King 070, men dette blir det antakelig ikke. Solabladet har omtalt saken tidligere.

– Vi håper på et helikopter som er mer relevant for det som har foregått på Sola, sier Endresen.

Museet håper helikopteret kan fly til museet og har uttrykt ønske om et helikopter som har deltatt i en eller flere av de større redningsaksjonene her i distriktet. Da vil museet kunne fortelle hva helikoptret har vært med på til de besøkende.

Tre helikoptre er tatt ut og skal fordeles på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø, Forsvarets Flysamling på Gardermoen og Flyhistorisk museum Sola.

Museet holder på å utvide med et nytt bygg, noe helikopteret har vært en årsak til. Det var ikke plass i det nåværende bygget. De holder samtidig på å restaurere et AS 332 Super Puma som skal bli ferdig til nybygget blir ferdig.

– Vi håper å kunne åpne det nye museet med både et helikopter som har gått i nordsjøtrafikken og et redningshelikopter. Begge ting som er vesentlig for Sola, og derfor i vårt museum, sier han videre.

I dag har samlingen to helikoptre. Et Bell 47, som var et av de første kommersielle helikoptrene, og militær helikopteret Bell UH-1B. Når nybygget er klart, planlegger de å stokke om og samle helikoptrene på et sted.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.