lørdag 14. mai 2022

Sola flyplass gjør klar for elfly som enda ikke er sertifisert - Stavanger Aftenblad

 

Stavanger lufthavn først ut i Norge: – Starten på en omstilling

Fredag formiddag åpnet Stavanger lufthavn, Sola sitt nye solcelleanlegg. Åpningen representerer starten på en elektrifisering av flyene i Norge.


Anette Sigmundstad, lufthavndirektør på Stavanger lufthavnm, Sola og Tom Henning Slethei, ordfører i Sola kommune (Frp). Ordføreren klipte snora, og erklærte med det nye anlegget åpent.

·          

Magnus R. Kolstad

Journalist

Publisert: Publisert:

I går 20:07

 

– Det handler om de små stegene, sa Anette Sigmundstad under talen sin etter den offisielle åpningen av solcelleanlegget på flyplassen.

Lufthavndirektøren refererte til flyplassens nokså ambisiøse plan fra 2016: målet om å være fullstendig selvforsynt med fornybar energi innen 2025.seks år senere, står solcelleanlegget endelig klart. Stavanger lufthavn er dermed Norges første flyplass med eget bakkemontert solcelleanlegg.

– I dag er en milepæl i en viktig prosess. I dag tok vi det første steget i en større satsing, sa hun fornøyd i talen.

Også statssekretær Jakob Bjelland (Sp) i Samferdselsdepartementet kom med lovord.

– Rogaland er langt framme i elektrifiseringen. De var tidlig ute med elbiler. Nå er de tidlig ute med flysektoren. Det stiller regjeringen seg fullstendig bak, sa han etter åpningen.

Elektrisk flyplass

Retningen lufthavndirektøren refererte til i talen sin, er en delvis elektrifisering av flysektoren. Mye av Stavanger lufthavn er allerede elektrisk; el-flybusser, el-taxier og hurtigladestasjoner er allerede å finne i området. – Men nå er det bare noen få år til de første elektriske flyene kommer. Innen 2025 må vi være klare til testing, og i 2026 vil de første el-flyene være klare, sier Ingvald Erga, fagansvarlig for miljøet rundt Stavanger lufthavn.

Da må flyplassen ha mye strøm. Og med dagens skyhøye strømpriser er solcelleanlegg blitt en lukrativ måte å produsere strøm på – som samtidig tilfredsstiller Norges mål om drastiske kutt i klimagassutslipp.

LES OGSÅ

Stor etterspørsel etter solceller: – Forskjellen nå er at det faktisk er lønn­somt

 

Solcelleanlegget kostet rundt 8,5 millioner kroner og omfatter nesten 4300 kvadratmeter med solcelleflater. Det skal produsere omtrent 800 MWh (800.000 kWh) strøm i året, som tilsvarer den årlige strømbruken til rundt 40 husstander.

Anlegget vil dermed dekke sju prosent av flyplassens strømforbruk.

Men det er ikke hele historien. Solcelleanlegget slik det er nå, er nemlig bare en brøkdel av det flyplassen har planer om å bygge i lengden. – Anlegget er på fem mål (5000 kvadratmeter journ.anm.), men vi har plass til 200 mål, sier Erga.

– Så dere skal bygge ut mer?

– Ja, det er det vi håper på. Planen er å tilpasse utbyggingen til forbruket vårt. Vi ville tjent veldig lite på å produsere mer strøm enn vi bruker, da vi enten måtte ha lagret den strømmen i dyre batterier eller solgt den for en billig penge.

– Hva skal til for at dere utvider?

– At strømforbruket blir høyere. Når de første el-flyene kommer, ønsker vi å ha større anlegg.

– Når vil anlegget slik det er nå, være nedbetalt?

– Det spørs på strømprisen. Holder prisen seg der den er nå, vil det ikke ta mer enn seks – sju år. Blir strømmen billigere, snakker vi rundt 11 år.

– Økonomisk, miljøvennlig og avlastende

– Dette er en god investering og representerer en positiv utvikling. Når vi bygger mer solcellekraft, avlaster det andre strømkilder som Lysebotn kraftverk, sier ordføreren i Sola kommune, Tom Henning Slethei (Frp). Mye av overføringsnettet i regionen er sprengt, som gjør nettleia dyr. Det skyldes dårlig infrastruktur. Dette solcelleanlegget bidrar til bedre infrastruktur, sier han.

– Hva syns du om prosjektet i seg selv?

– Jeg er sunt skeptisk til bærekraftsprosjekter. De kan fort bli urealistiske. Når det er sagt, gir jeg tommel opp til dette prosjektet. Flyplassen gjør en god jobb med å utvikle seg gradvis, sier Slethei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.