søndag 5. juni 2022

En beskrivelse fra en lang reise fra en venn av meg som bor nær ZRH og skulle hjem fra New Zealand

 Hei Per,

Joda 20 timer er langt, men det er bare en del av turen. Vanligvis liker jeg ikke å ta layovers, jeg liker å komme frem dit jeg skal fortest mulig. Dessuten blir ofte layover for korte til å få gjort noen fornuftig, og for dyre til at det er moro.

Denne siste turen gikk således:

TRG - AKL 0:40 Innenriks New Zealand

AKL - SYD 4:00 New Zealand til Australia

SYD - YVR 15:30 Australia til Vancouver Canada

YVR - EWR 6:00 Canada til Newark

EWR - ZRH 8:00 Newark til Zurich

Total flytid ca 33 timer

Total reisetid ca 6 døgn. Vi var innom Newark, N.J. noen dager, og 2 dager i Sydney (ufrivillig). 

Det er mulig å gjøre turen fra ZRH til AKL på under 28 timer flytid (36+ timer reisetid), men da må forbindelsene være gode.

Over Stillehavet på langdistanse er det vanligvis Boeing 787-9 Dreamliner som flyr. Behagelige fly og så lenge det ikke er et USA registrert flyselskap, er setene gode å sitte i. Alt annet enn economy blir alt for dyrt på slike lange reiser. Jeg er vant til det, i de siste 40 årene frem til min pensjon, var jeg i et langdistanse fly (over 10 timer) nesten ukentlig. Da var det både 1., Business og Economy som gjaldt. Siden jeg er flink til å sove på fly spiller det liten rolle hvor jeg sitter. Dagens seter kan man bikke litt bakover, men ikke mye. Det er vel derfor det er billig å fly for tiden. Siste tur til NZ kostet CHF 1’200.- (NOK 12’000) round trip. 

Når man skal fra sentral Europa til New Zealand spiller det ingen rolle hvor du flyr. Over sydpolen eller nordpolen, over Arabia eller USA, selv over Brazil eller Japan, blir det stort sett like langt. Det er ofte litt kortere og billigere over USA, dessverre. USA er et drittland (eller shithole country som en tidligere president brukte om noen andre land). De har ikke transit haller som i andre land, du må inn i USA og så 5 minutter senere ut igjen, og det tar tid, papirer og en masse styr. 

Jeg reiser for tiden, og så lenge helse og penger holder, til min datter i NZ hvert halvår. Hun har bodd og arbeidet over nesten hele kloden, og vi har sjelden vært fra hverandre mer enn 3 måneder av gangen. Så dette er ikke helt greit for meg. Jeg har et bedre forhold til min datter enn noe annet menneske. 

I mine aktive dager tenkte jeg hver gang jeg gikk ombord i et langdistansefly; “Hvorfor gjør jeg dette?” Har aldri likt det, og det blir bare verre med årene. Så kommer all denne idiotiske sjekkingen i tillegg. Sjekk-in, passkontrollen, security, gate etc. I Kina blir du sjekket 9 ganger fra du kommer til flyplassen til du sitter i flyet. Antallet sjekkinger er sjelden under 5 uansett hvor du er. Dette er noe irriterende hærk. 

Jeg har et Bluetooth headset med noise cancelation og forbindelse til min iPhone hvor jeg lytter til opera og klassisk musikk under flyturen. Jeg ser aldri på filmer eller lytter til den musikken de serverer om bord, selv om den er blitt utrolig rikholdig de siste årene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.