fredag 14. oktober 2022

Dronespionen - Oppdatering fra VG


Siste kl 22.00: Vedkommende har filmet 4TB med filer hvorav mye er kryptert. Dersom han ikke bidrar til å åpne filene tipper jeg at påtalemyndigheten vil påtale vedkommende siden noe av filmingen i Norge har vært ulovlig. (Red.)


GRENSESTASJON: Grensen mellom Russland og Norge over Storskog i Finnmark. Arkivbilde fra 28. september i år. Foto: Mattis Sandblad / VG

Russer tatt med droner varetektsfengsles i to uker

Mannen ble stanset på Storskog med droner og flere elektroniske lagringsenheter. Han har forklart at han har fløyet droner i hele landet.

·         LINE FAUSKO

·         VILDE ELGAAEN

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres ...

Det kommer frem i kjennelsen fra Indre og Østre Finnmark tingrett fredag.

– Han ble stoppet på Storskog 11. oktober på vei ut av Norge. Det var en vanlig kontroll av tollvesenet og politiet der man oppdaget droner i bagasjen hans, sa politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør til NRK torsdag.

Noe av begrunnelsen retten gir for å fengsle mannen i to uker, er den store mengden med materiale politiet må gjennomgå.

– Siktede har oppholdt seg i og reist gjennom Norge siden august 2022. Siktede ble stanset på Storskog med to droner og 4 terrabyte lagrede bilde- og filmfiler hvor deler er kryptert, og siktede har forklart at han har fløyet droner i hele landet, heter det i kjennelsen.

Retten skriver også at mannen har flere identitetsbevis - to russiske pass og ett israelsk.

Dét, i tillegg til at han ikke har noe tilknytning til Norge og ble tatt på vei ut av landet, mener retten gir grunnlag for å frykte at mannen vil unndra seg straff om han ikke fengsles.

I kjennelsen kommer det frem at siktede har forklart at han var uvitende om forbudet.

Aktuelt at PST kobles inn

Den russiske statsborgeren er siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften.

Den trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, og sier at russiske selskaper eller borgere ikke har lov til å fly i Norge.

Det er også aktuelt at siktelsen bli utvidet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) koblet inn i saken.

– PST er i tett kontakt med lokalt politi og den innledende etterforskningen vil bidra med å avklare om etterforskningen skal overtas av PST eller fortsette hos lokalt politi. Det er en fortløpende vurdering. Det er umulig for meg å si nå, sa kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til VG torsdag kveld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.