onsdag 11. januar 2023

Statens Pensjonsfond Utland - Store investeringer må til i forsvar av fondet og landet


Jeg har aldri fått noe klart svar fra noen vedr. spørsmålet om investeringer i forsvarsmidler er inflasjonsdrivende. I morges passerte oljefondet en verdi på 13 000 000 000 000,-.  Vi kan bruke ca. kr. 400 milliarder av dette i følge handlingsregelen. Fondet har steget med 1 500 milliarder etter at krigen begynte. Jeg har forstått at vi bruker 1,7% av de 3% Stortinget har bestemt vi kan bruke. Det sies at øket bruk kan være inflasjonsdrivende. Det er på ingen måte sikkert. Les dette: https://tinyurl.com/mry6vv39 


Fondets verdi per kl 0930 i dag

Forsvarskommisjonen ble etablert i desember 2021, altså før krigen brøt ut den 24. februar 2022, og har følgende mandat:

Regjeringen har bedt kommisjonen om spesielt å vurdere syv hovedområder:

  1. Hva betyr utviklingen i sikkerhetssituasjonen for våre sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg?
  2. Hvordan bør Forsvaret og forsvarssektoren videreutvikles og organiseres?
  3. Hva er sammenhengen mellom sammensatte trusler og andre sikkerhetspolitiske og militærstrategiske utviklingstrekk?
  4. Hvordan kan forsvarssektoren best bidra til vern om Norges sikkerhet i lys av at utfordringsbildet treffer flere samfunnsområder og mange sektorer?
  5. Hvilke muligheter og utfordringer representerer den teknologiske utviklingen for Norges sikkerhet og for utvikling av forsvarssektoren?
  6. Hvordan vil klima og miljøendringer påvirke forsvarssektoren og den sikkerhetspolitiske situasjonen i årene fremover?
  7. Hvilke mekanismer, kapabiliteter og roller må prioriteres i forsvarssektoren for å bedre forstå, motvirke og forsvare nasjonale sikkerhetsinteresser mot et bredere utfordringsbilde?

Forsvarskommisjonen vil begynne sitt arbeid så raskt som mulig etter 1. januar 2022 og skal levere sin endelige rapport i form av en offentlig utredning (NOU) til forsvarsministeren senest 3. mai 2023. Kommisjonens skal i sine vurderinger ta høyde for realistiske økonomiske rammevilkår. Utredningen vil være et sentralt innspill i regjeringens videre arbeid med langtidsplanlegging i forsvarssektoren.

---ooo00O00ooo---

For undertegnede ser det ut som om mandatet gikk ut på dato den 24.2.22.  Vi ser nå at krigen blir for en stor del en dronekrig og at panservåpen og MANPADS får voldsom fokus sammen med tunge presisjonsvåpen. Har tanks utspilt sin rolle?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.