mandag 5. juni 2023

Overraskende klage på Forsvaret fra Rødt - Teknisk Ukeblad

 

Han kunne like gjerne ha tatt med ubåter og fregatter som også sto på hastelisten til Storberget. (Red.)


Moxnes mener regjeringen skroter luftvern-anbefaling

Rødt-leder Bjørnar Moxnes anklager forsvarsminister Bjørn Arild Gram for å ha gitt opp forsvarskommisjonens anbefaling om å styrke luftvernet raskt.

Kritisk: Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Kritisk: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Ole Berg-Rusten
4. juni 2023 - 09:50

Forsvarskommisjonen la i mai fram en rekke anbefalinger som skal bidra til å styrke Norges forsvarsevne. Et av tiltakene kommisjonen anser som et «kritisk minimum», er å fremskynde en planlagt oppgradering av Norges luftvern.

Moxnes anklager regjeringen for allerede å ha gitt opp denne anbefalingen. Beviset finner Rødt-lederen i et svar han fikk fra forsvarsminister Gram under årets siste spørretime.

– Gir opp i startgropen

Der spurte Moxnes hvordan regjeringen har tenkt å følge opp rådet fra kommisjonen.

I sitt svar viser Gram til at rapporten fra kommisjonen vil være et av flere viktige innspill til regjeringens arbeid med langtidsplanen for Forsvaret (LTP), som skal legges fram i 2024.

Dermed blir det ingen fremskynding av oppgraderingen av luftvernet, konkluderer Moxnes.

Moxnes medgir at det er et langt løp å følge opp alle anbefalinger kommisjonen har kommet med om Norges luftvern.

– Men forsvarsministeren gir opp allerede i startgropen om regjeringa ikke tar grep før langtidsplanen for Forsvaret, som tidligst blir behandlet i slutten av 2024. Da er det for sent å fremskynde tiltak som er planlagt til 2025, sier Moxnes.

Alvorlig lufttrussel

Forsvarskommisjonen skriver i sin rapport at en styrking av luftvernet i Forsvaret er svært kostbart og vil ta tid, men at lufttrusselen er såpass alvorlig at det er noe myndighetene må ta tak i:

«Under kritiske tiltak bør en som et minimum fullfinansiere og fremskynde den planlagte oppgraderingen av den eksisterende NASAMS-luftvernkapasiteten. Anslått kostnad er 5 milliarder kroner utover allerede finansiert oppgradering».

I regjeringens anskaffelsesplan for forsvarssektoren er denne oppgraderingen planlagt påbegynt i 2025.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.