tirsdag 4. juli 2023

Andøya - Beredskapen på besøk og litt til

 

Jeg innleder med en betraktning: Riksrevisjonen synes å være fritatt for å granske det største pengesløseriene i forsvarets historie:  Flyttingen av 333 skv. til Evenes. Den siste regningen kommer til å bli fordelt over flere år og plassert på forskjellige konti slik at det blir umulig for menigmann å finne ut av det. En fullt ferdig flyplass med det som må regnes som forholdsvis moderne bygningsmasse, i alle fall brukbar,  og med  voldsomme utbyggingsmuligheter, fraflyttes. Du og jeg må betale for det. Utover det synes ikke Forsvarets forum å være interessert i saken, altså avslutting av P-3 epoken.


Beredskapsflyene fra Evenes var parkert her en del timer. De var tynt armert vil jeg si; ikke noe i våpenrommet i buken og bare èn AIM-9  hver så det ut til. Stealth konfigurasjon var åpenbart ikke nødvendig for beredskapsflyene. De var ikke lette å komme inn på, og 20m fikk holde. På Le Bourget tidligere i måneden, kom jeg på fem meters hold. Vel, her er noen bilder.

Som du ser hedrer Avinor 333 skv. på denne dagen







Godt bevoktet

Pussig refleks inne i venstre inntak på denne, noe du ikke ser på bilde 3 ovenfra. Jeg har blåst opp bildet, men finner ikke ut av det. Har du peiling sender du meg en melding. 

"Litt til" kommer senere. 

---ooo00O00ooo---

Senere er her!
Jeg er gjort oppmerksom på at flyene har påmonterte såkalte Luneburg lens radar reflector Disse gir et radarekko og fungerer som radarreflektor. Disse må fjernes av tekniker på bakken dersom nødvendig. Det "speilet" som står i inntaket vet jeg ikke noe om foreløpig.





Flytorpedoer og Snake Eye jernbomber. Det var for øvrig konstant kø ved kiosken til skvadronen



Luftforsvarets Flygeskole var på besøk og hadde et lite show. US Navy P-8 i bakgrunnen tok i mot besøkende.




Allison T-56 motorer







Skipperen har jeg dessverre ikke navnet på, men han i nødluken heter Leif Otterholm og har fløyet Orion i 33 år, de ssiste årene som Nav. og TACCO











AW101 SAR Queen

Rolf Liland arbeider aktivt for å få en maskin ned til Bodø og Norsk Luftfartsmuseum hvor han er leder. Han var speaker under hele seremonien her på Øya.


Danskenes Challenger som opererer mye i Østersjøen og ved Grønland.

Evenes, 133 Luftvings base  - Google Earth - Kartet er ikke oppdatert med forsvarets utbygging i sørvest.
Mitt bilde, som jeg tok lørdag på vei hjem, viser disse konstruksjonene og er derfor ikke brukt her.
Du ser uten videre at her blir det trangt......

Denne basen ligger 1 t fra Narvik og 1 t fra Harstad.  Enten blir de som jobber på basen spredd eller de pendler. Ved Andøya flystasjon bodde absolutt alle rett ved basen med Andenes innenfor gåavstand. Dette førte til et særdeles godt samhold samt at vi var med i lokale lag, organisasjoner og i lokalpolitikken. Ikke nok med det, men vi hadde også faste besetninger, noe som var en ytterligere fordel. Trivsel mener jeg sterkt førte til at vi utmerket oss når vi øvde sammen med andre NATO land.







































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.