torsdag 7. desember 2023

Sveriges og USAs forsvarsavtale - Expressen


Sveriges forsvarsavtale med USA er lite verdt uten et sterkt norsk forsvar. Dersom Sverige skal motta støtte fra USA, må en anta at slik støtte i hovedsak vil komme via Norge. Det er vi ikke forberedt på. Igjen; Norge må gjenskape Kystartilleriet  og utstyre dem med nødvendige våpen for å sikre kysten vår. Tipper at Gram vil vente på at Sverige tar den regningen. (Red.)


USA och Sverige fördjupar försvarssamarbetet med ett nytt avtal.

Avtalet gör att USA får tillgång till 17 svenska baser och anläggningar.

Avtalet skapar bättre förutsättningar för Sverige att få stöd från USA, säger försvarsminister Pål Jonsson.

 

Sverige och USA har skrivit under ett nytt avtal om försvarssamarbete.

Avtalet ger USA:s militär tillgång till ett stort antal svenska baser.

– Det kommer att skapa bättre förutsättningar för Sverige att kunna få stöd av USA vid händelse av krig eller kris, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till

 TTJens MöllerCecilia Anderberg

 

Nato-processen går trögt, men det svenska och amerikanska försvarssamarbetet fördjupas. Natten mot onsdagen kom beskedet att Sveriges försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s dito Lloyd Austin skrivit under ett avtal om utökat samarbete.

Avtalet innebär att USA får tillgång till 17 svenska baser, militäranläggningar och övningsfält. Syftet är att göra det möjligt för USA och i förlängningen Nato att hjälpa till med att försvara Sverige och länderna runt Östersjön.

– Vi har redan haft ett nära och bra samarbete med USA. Med det här kommer det att bli ännu starkare, säger Pål Jonson till TT.

AVTALET I KORTHET

 Ett nytt avtal om försvarssamarbete mellan Sverige och USA ger amerikansk militär tillgång till 17 svenska baser, militäranläggningar och övningsfält från Kiruna i norr till Ronneby i söder.

 Syftet med avtalet är att förenkla för USA, och i förlängningen Nato, att

snabbt kunna komma till Sveriges hjälp vid kris eller krig.

 Norge har sedan tidigare ett liknande avtal. Danmark och Finland är på väg med något liknande. 

 Det finns en ”militär logik” bakom valet av baser – och det är inte säkert att alla 17 kommer att tas i anspråk, enligt försvarsminister Pål Jonson. 

 För att gälla måste avtalet godkännas av riksdagen med tre fjärdedelars majoritet. 

Det amerikanska försvarsdepartementet skriver i ett uttalande att avtalet kommer att ge USA och Sverige möjlighet att utveckla sitt nära säkerhetssamarbete inför Sveriges inträde i Nato.

”Sverige är en stark och kapabel försvarspartner som står för Natos värderingar och som kommer att stärka alliansen när deras anslutning till Nato är slutförd”.

Lloyd Austin konstaterade på X natten mot onsdag att han haft ett ”produktivt möte” med den svenska försvarsministern.

”Det känns bra att möta en sann partner och en framtida Nato-allierad, särskilt med de stora säkerhetsutmaningar som vi står inför i Europa och i hela världen”, skriver Austin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.