mandag 15. juli 2024

Norge bør kjøpe store droner i følge kronikk i Forsvarets forum



Kjøp av store, ubevæpnede droner må vurderes veldig nøye. Hva skal de brukes til? Hvilken type bør velges? Hvilke operative begrensninger kan eksistere, spesielt vindforhold for avgang og landing? Hvor skal de stasjoneres for å få maks utnyttelsesgrad? Bør det være stealth droner? Vil MALE droner være bedre egnet for oss?

Ang. stasjoneringssted kan det være en ide å tenke nytt, nemlig NATO. Det er flyplasser i Nord Sverige og ditto i Finland som har fine flyforhold, dog strengere vintre enn i det kystnære Norge. Esrange ved Kiruna med jernbane til Narvik er et godt alternativ. 

Australia har nylig fått sin første Triton. Det vil være naturlig å kontakte dem for erfaringsinnhenting, selv om det sannsynligvis allerede er på plass siden vi er med på å spleise på NATOs Global Hawk på Sigonella. Husk at Norge har en veldig bratt læringskurve foran oss etter at Forsvarssjef Sverre Diesen skerv i sin forsvarsstudie av 2007 at Norge ikke slulle befatte seg med droner. Hittil har det bare vært små, håndholdte. (Red.)


Sjekk saken her: https://tinyurl.com/y3hpntyb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.