– Først og fremst er det beklagelig og spesielt beklagelig overfor alle de som har blitt stranda og ikke kommet seg på ferie. Det har vi jobbet vanvittig med for å unngå. Det har vært helt forferdelig, sier konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos.
Han har innkalt til pressekonferanse for å snakke om kaoset som oppsto i starten av feriemåneden juli.
Minst 18 avganger ble kansellert forrige helg og frustrerte feriepassasjerer kom seg ikke dit de skulle blant annet fordi det manglet piloter.
– Vi kan ikke garantere at det ikke blir flere kanselleringer. For to dager siden ble det kansellert flere hundre flighter i Europa, og det kan skje med Norwegian også, at vi må kansellere, sier Kjos.

Visste om pilotmangel i desember

Norwegian bekreftet denne uka at de ikke har tilstrekkelig bemanning til å fly alle avgangene som er satt opp, og at de baserte noe av driften sin på å kjøpe fridager fra pilotene.
Bjørn Kjos sier selskapet allerede i desember visste at det ville være pilotmangel i sommer.
– Fra desember har dere visst om at dere hadde for få piloter og crew. Du har altså basert sommerflyprogrammet på overtid som premiss for det. Er ikke det en høy risikodrift?
– Vi har hatt samme driftsopplegg i år som vi har hatt siden 2002 og det har fungert i 14 år. Og det ville fungert i år også. Det antall fly vi leide inn, det ville dekket mangelen. Folk ønsker jo å selge fridager, de får jo dobbelt betalt. Vi forventet ikke at folk ville slutte å selge fridager, sier Kjos.

Ny avtale med pilotene

Tirsdag satt ledelsen og fagforeningen i krisemøte, og etter åtte timer med forhandlinger, ble de enige om å forlenge fridagsavtalen for å løse bemanningsproblemet. Flyselskapet vil også ansette 50 nye piloter i Skandinavia for å øke grunnbemanningen.
Norwegian presenterte tirsdag passasjertallene for juni. Statistikken viste at over 30 prosent av avgangene i juni måned var forsinka eller innstilt.
Selskapet gir dårlig vær og flystreiker lenger sør i Europa mye av skylden for at ikke alle avgangene har gått som de skal.
– Vi har som policy at vi ikke skal kansellere på grunn av disse streikene, men dette har kommet på toppen av at du mangler crew, sier Kjos.