fredag 8. oktober 2021

Space - Andøya Space får mer penger - Bladet Vesterålen

 

ESA - European Space Agency, ser seg om etter kun ett oppskytingssted av såkalte smallsats, små satellitter. Hvordan Andøya Space ligger an er vanskelig å si, men det er mange konkurrenter som også har fått store kontrakter med amerikanske selskaper. Stortinget ga i juni 2020 et betinget tilsagn til Andøya Space om inntil 282,6 millioner kroner i egenkapital og 83 millioner kroner i tilskudd for å etablere en oppskytningsbase for små satellitter på Andøya. For å få utbetalt finansieringen, måtte Andøya Space dokumentere at egenkapitalen vil gi staten en finansiell avkastning som tilsvarer det en rasjonell markedsinvestor ville ha akseptert. (Kopiert fra High North News) 

Svenskenes Esrange, som nevnes i artikkelen, ligger også godt an i konkurransen. De har jernbane og forskning via universitetet i Kiruna, og feltet oppdateres slik du kan lese under.

Også med i kampen er UK med Spaceport på SaxaVord, på Shetland. Der samarbeider de bl.a. med Lockheed Martin, og hevder de vil skyte opp Smallsats i 2022.  Uansett, lykke til Andøya! (Red.)

Foto: Andøya Space

Regjeringa blar opp – nå kan bygginga av satellittbasen starte

ANDØY: All usikkerhet feies nå til side. Regjeringa legger pengene på bordet, og sikrer etableringa av satellittbasen på Andøya.

Andøya Spaceport - Norconsult

Fredrik Sørensenfredrik@blv.no

Publisert: 08.10.2021 09:49Sist oppdatert: 10:08

– I dag gir vi klarsignal, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse ved Norsk Romsenter fredag formiddag.

365 millioner

Det var i mai i fjor det ble klart at regjeringa vil gi 365 millioner til Andøya Spaceport, til realisering av satellittbase i Børvågen. Dette i form av ei investering på 282,6 millioner kroner – samt 83 millioner kroner i statsstøtte. Forslaget ble lagt fram som en del av tredje fase med økonomiske korona-tiltak i mai, og fikk bred tilslutning i Stortinget.

Regjeringa vil gi 365 millioner til Andøya Spaceport

Næringsminister Iselin Nybø (V) uttalte den gang at forutsetninga for finansieringa er at dette kan gjøres som ei lønnsom investering, og innenfor rammene til statsstøtteregelverket i EØS. Det har etter dette pågått et intenst arbeid, både i departementet og hos Andøya Space, for å få de nødvendige avklaringene på plass.

Pressekonferanse

Og nå kan altså alle som har heiet på Andøy-prosjektet sprette champagnen.

Fredag klokka 09.45 inviterte statsminister Erna Solberg (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) til pressekonferanse ved Norsk Romsenter – for å lansere en nyhet. Til stede var også Odd Roger Enoksen, administrerende direktør i Andøya Space, på det som skulle bli en historisk dag for konsernet.

Nærings- og fiskeridepartementet har den seneste tida vurdert en revidert forretningsmodell fra Andøya Space – og nå har regjeringa konkludert:

– I dag markerer vi startskuddet for norsk romvirksomhet 2.0, sa statsminister Solberg på pressekonferansen.

Det betyr at spaden nå går i jorda i Børvågen – og at målet om å gjennomføre første oppskyting allerede neste år fremdeles er innafor rekkevidde.

– Vi forventer at dette kan gi 150 nye arbeidsplasser på Andøya, sa næringsminister Iselin Nybø på pressekonferansen.

Administrerende direktør i Andøya Space, Odd Roger Enoksen, takket både ansatte i eget konsern og departementet.

– Det er en stor dag å være romfartsdirektør på, sa Enoksen, som gjentok målet om å gjennomføre første oppskyting allerede neste år.

– Hjertelig takk for gaven vi har fått i dag. Vi skal ta godt vare på den, sa Enoksen, tydelig beveget.

Langsiktige avtaler

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, har Andøya Space tidligere i år skrevet langtidskontrakter med to tyske selskaper som skal skyte opp satellitter fra Børvågen: Rocket Factory Augsburg (RFA) for en periode på ti år, og Isar Aerospace for 20 år.

Selskapene har forpliktet seg til et visst antall oppskytinger per år.

Maks uttelling

Bladet Vesterålen har også omtalt planene om å etablere et innovasjonssenter i Andøy – kalt Newspace North – for å få maksimal uttelling av den svære etableringa.

Andøy kommunes omstillingsprogram, Samskap, er ferdig med et forprosjekt, der man i korte trekk har sett på mulighetene for å skape ringvirkninger ved etableringa av satellittbasen i form av mer innovasjon og verdiskaping, flere arbeidsplasser og mer teknologiutvikling.

Konklusjonen i forprosjektet er krystallklar: innovasjonsselskapet Newspace North AS må etableres så raskt som mulig, og aller helst nå i høst.

Det ventes nå at dette arbeidet intensiveres i tida som kommer.

Også svenskene satser

Andøya-nyheten kommer for øvrig dagen etter at P4 Norbotten meldte at satellittoppskytinger fra Sverige kan bli en realitet.

Planene er nemlig klare for en stor oppdatering av Esrange-basen utenfor Kiruna, og finansieringen er nå sikret, melder nyhetskanalen.

Swedish Space Corporation (SSC) og Nordiska investeringsbanken har nylig inngått en låneavtale på over 120 millioner svenske kroner. SSC tror at basen kan sende opp sin første satellitt i jordbane mot slutten av 2022.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.