Midt i desember kunne Aftenbladet avsløre at en Statoil-topp og lederen av et helikopterselskap var siktet av politiet for grov korrupsjon. Begge ble arrestert, og begge nektet for realitetene i siktelsen. Der ble det påstått at den Statoil-ansatte hadde medvirket til at en kontrakt ble tildelt Norsk Helikopterservice, mot at sønnen hans fikk helikopterpilotutdannelsen i Canada. Fredag bekreftet politiadvokat Tor Arvid Bruskeland ved Økonomiseksjonen i Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet at saken er oversendt Statsadvokaten med forslag om henleggelse.
For Norsk Helikopterservice fikk siktelsen den konsekvensen at Statoil sa opp en intensjonsavtale om et redningshelikopter (SAR - search and rescue) verdt 220 millioner kroner. Avtalen skulle trådt i kraft 10. januar i år.
Etter at Statoil gikk bort fra intensjonsavtalen, ble 18 av de 19 ansatte i selskapet sagt opp. Norske Helikopterservice har forberedt et søksmål mot Statoil som følge av at avtalen ble kansellert.
– Jeg kan bekrefte at det forberedes søksmål. Statoils kansellering av kontrakten hang i stor grad sammen med mistanken mot daglig leder i helikopterselskapet. Den har vi ment har vært ubegrunnet, og nå mener politiet det samme, sier advokat Dag Steinfeld, som representerer Norsk Helikopterservice.

– Tar til vett

Nå avventer Steinfeld og Norsk Helikopterservice hvordan Statsadvokaten vil vurdere saken og om det endelige utfallet blir henleggelse.

– Vi håper Statsadvokaten raskt tar stilling og avklarer saken. Så får vi håpe at Statoil revurdere sin kansellering av avtalen. Det står om helikopterselskapets eksistens og 19 arbeidsplasser. Jeg håper og tror at Statoil tar til vett, sier Steinfeld.
LES OGSÅ:

Erstatter ikke reservehelikopter

Talsperson Morten Eek vil ikke kommentere om Statoil vil oppheve kanselleringen av intensjonsavtalen med Norsk Helikopterservice.
– Avtalen ble kansellert under omstendighetene da politiet besluttet å starte etterforskning etter at vi fant det riktig å dele informasjonen som hadde framkommet hos oss, sier Eek.
Intensjonsavtalen mellom Statoil og Norsk Helikopterservice handlet om at helikopteselskapet skulle stille med et reserve SAR-helikopter.
– Nå har vi SAR-kapasitet til å oppfylle gjeldende krav. Vi mangler ett reserve SAR-helikopter per i dag. Det betyr at hvis det skjer noe uforutsett med de andre, vil vi måtte justere aktiviteten i henhold til det.
– Hvordan vurderer Statoil et eventuelt søksmål?
– Jeg noterer meg den informasjonen, og har ingen ytterligere kommentar. En varsling hos oss medførte en intern granskning, og i desember besluttet vi at det var riktig å dele informasjon med politiet. Med bakgrunn i den informasjonen var det politiet som besluttet å ta ut en siktelse mot en ansatt hos oss og en ansatt i helikopterselskapet.
– Hva skjer med suspensjonen av den Statoil-ansatte?
– Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer rundt det. Nå avventer vi beslutningen til Statsadvokaten i politisaken, og så vil vi fullføre den interne granskningen vi stilte i bero, sier Eek.
Advokat Inger Marie Sunde vurderer et erstatningskrav mot Staten etter etterforskningen av den daglige lederen i Norsk Helikopterservice.
Aasland, Jarle

Erstatningskrav

Advokat Inger Marie Sunde har representert den daglige lederen i Norsk Helikopterservice. Hun forteller at han reagerte med lettelse over at saken snart kan være over, etter at politiets anbefaling ble kjent.
– Vi har aldri vært bekymret for at det ville ende med en korrupsjonstiltale, men det har vært en belastning for ham å leve med anklagen hengende over seg. Nå håper vi at Statsadvokaten kan prioritere saken og snarlig henlegge den endelig, sier Sunde.
LES OGSÅ:
Helt fra hun først fikk innblikk i saken, og etter å ha vært til stede på avhør, sett dokumenter og lest siktelsen, har Sunde fortsatt ikke kunne se hvordan det kunne være noe i anklagen om korrupsjon.
– Og når en ser de veldig alvorlige konsekvensene den har fått for min klient og hans selskap, har anklagen vært maksimalt uheldig. At den førte til at Statoil kansellerte kontrakten, var dramatisk, fordi mange av min klients dyktige medarbeidere dermed sto uten arbeid. For ham har det vært en kjempebelastning, sier Sunde.
Hun vurderer nå å kreve erstatning fra Staten på vegne av sin klient.
– Ja, det vil være naturlig å med en erstatning for uberettiget straffeforfølgelse, sier Sunde.
Advokat Tor Inge Borgersen representerer den suspenderte Statoil-ansatte. Fredag kommenterte han saken til Aftenbladet.
– Jeg er ikke overrasket over at saken tar denne vendingen. Min klient har hele tiden visst at han ikke har gjort noen galt, sa Borgersen.