Langt møtebord med statsministeren på enden lengst unna. De mange møtedeltakerne sitter på hver side av bordet.
Møte med forsvarsindustrien 13. november 2024. Foto: Håvard Strand / Forsvaret

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen stiller nye krav til hva som trengs for å ivareta vår sikkerhet og beredskap. Regjeringen samarbeider tett med forsvarsindustrien for å skalere opp produksjonen. Det vil vi fortsette med. Det er viktig for at vi skal kunne møte norske, allierte og ukrainske behov. Vi hadde et godt møte med forsvarsindustrien i dag, og jeg opplever at virksomhetene er klare for å vise handlekraft og innovasjonsevne også fremover, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Ukraina står i en krevende situasjon der tilgang til forsvarsmateriell er avgjørende. Regjeringen har iverksatt tiltak for flere milliarder kroner for å øke produksjonskapasiteten i norsk forsvarsindustri.

– Vi har lagt frem en ny langtidsplan som innebærer et umiddelbart og langsiktig forsvarsløft. Vi har bevilget direkte økonomisk støtte til norsk forsvarsindustri gjennom tilskudd, medfinansiering og forhåndsbestillinger. Veikartet som vi lanserte for en måned siden er en annen viktig milepæl. Der har vi sammen med industrien synliggjort behovene, retningen for det videre arbeidet og en rekke tiltak som vi følger opp, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Norsk forsvarsindustri er verdensledende på flere områder. Norske luftvernsystemer, missiler, rakettmotorer og sikre kommunikasjonsløsninger er viktige for mange allierte. I tillegg utvikler en rekke mindre teknologiselskaper egne innovative løsninger og produkter, blant annet innenfor sensor-, kommunikasjons- og undervannsteknologi.

Statsministeren og forsvarsministerens møte med industrirepresentantene bygger på en dialog som startet i februar, og som resulterte i et veikart med om lag 40 tiltak som skal bidra til økt produksjonskapasitet.

Oppdaterer strategien for forsvarsindustrien

Veikartet inngår i et større arbeid regjeringen har startet med å oppdatere den forsvarsindustrielle strategien fra 2021. På grunn av det kritiske behovet for å øke produksjonskapasiteten i norsk forsvarsindustri, besluttet regjeringen å ferdigstille veikartet samtidig med at strategien oppdateres. Forsvarsministeren peker på at den nåværende strategien må videreutvikles for å møte dagens utfordringer og fremtidige behov.

– Vi oppdaterer den forsvarsindustrielle strategien for å styrke utholdenheten og forsyningssikkerheten, bygge en robust nasjonal industribase og sikre aktiv norsk deltakelse i internasjonalt samarbeid. Jeg setter stor pris på innspillene vi fikk i dag, sier Gram.

Forsvarsministeren besøkte Odesa for to uker siden. Han mener kapasiteten i Norge må økes, samtidig som han råder industrien til å bidra aktivt for å støtte opp om Ukrainas forsvarsindustri.

– Dette er en krig der industriell kapasitet kan avgjøre utfallet. Vi har full tillit til at norsk forsvarsindustri vil fortsette å levere. Regjeringen vil hjelpe til, slik at vi sammen kan trygge Norge og bistå Ukraina i deres frihetskamp, sier Gram.

Norsk industrikontakt på plass i Kyiv

Som et ledd i denne innsatsen etablerte regjeringen nylig en forsvarsindustriattaché i Kyiv. Denne rollen skal bidra til tettere dialog mellom norske selskaper og ukrainske myndigheter, for å sikre at norsk produksjon av forsvarsmateriell oppfyller kravene på fronten.

– Vi har styrket tilstedeværelsen i Kyiv for å sikre en god flyt av informasjon mellom norske og ukrainske myndigheter, forsvar og forsvarsbedrifter. Dette vil sikre at vi ikke bare produserer mer, men også leverer riktig utstyr, sier forsvarsministeren.

Oversikt over regjeringens tiltak for å støtte norsk forsvarsindustri