mandag 9. februar 2015

Solaordfører vil ha svar om Flystasjonen


Sola-ordfører protesterer mot snik-nedlegging

Sola kommune er bekymret for framtiden til den militære virksomheten på flyplassen på Sola.

Av Jan-Petter Helgesen

SOLA

Det er ordfører Ole Ueland (H) som i et brev til forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) frykter for den videre driften ved den tidligere flystasjonen. Han viser til en rekke artikler i Stavanger Aftenblad den siste tiden. Ordføreren skriver at artiklene bekrefter og dokumenterer forhold rundt den militære virksomheten som gir grunn til bekymring.

Ueland minner om da Solas ble nedlagt som egen flystasjon 1. august 2009 ble det gjentatte ganger gitt forsikringer om at militær aktivitet knyttet til såkalte restoppgaver som beredskapsbase og mottak av militær aktivitet for Natos Joint Warfare Centre på Jåttå i Stavanger og Natos kalibreringsstasjon Foracs på Rennesøy, skulle videreføres. Dette ikke minst for å oppfylle Norges forpliktelser overfor våre allierte, skriver ordføreren i Sola.  

Svar som støtter dette synspunktet er gitt av både forrige og nåværende regjering. Det er også blitt understreket både av statsråden og hennes statssekretær Øystein Bø (H) at Sola skal være implementeringsbase for de nye redningshelikoptrene av typen AW 101 som er bestilt.

-Selv om brevene har gitt kommunen trygghet om at dagens aktiviteter skal videreføres, leser vi i Aftenbladet at Sola ikke lenger kan eller skal ta imot militære fly, ei heller i forbindelse med norske eller allierte øvelser, skriver Ole Ueland som ikke ser det som relevant støtte at allierte fly må henvises til den sivile del av flyplassen. Det kan i den forbindelse bemerkes at et britisk C-130 Hercules transportfly før helgen måtte parkere på den sivile siden på grunn av nyordningen

I det stille

I brevet heter det videre at ordføreren reagerer på at endringene skjer gradvis og i det stille og ikke i en åpen prosess der ansatte og Sola som vertskommune får mulighet til å engasjere seg i saken. Dette mener Ueland bør gjøres både ut fra militærfaglige og beredskap- og arbeidsplasshensyn.

Han viser ellers til at det allerede er foretatt betydelige reduksjoner i drift og vedlikehold på den militære del av flyplassen. Beredskapen er svekket samtidig som Norge ikke oppfyller sine vertskapsforpliktelser overfor Nato.

Må stanses

Ordføreren i Sola ber derfor statsråden om å stanse og reversere de forsvarsmessige oppgavene ved Sola. Ine Marie Eriksen Søreide bør videre sørge for at aktivitetene drives i tråd med hva som tidligere er forsikret. Ueland ber også statsråden sikre tilstrekkelige ressurser til drift ved den tidligere flystasjonen på Sola.

Han sier seg ellers glad for at de nye redningshelikoptrene skal innfases på Sola. I den forbindelse vurderer Ueland det som viktig at det er en viss militær aktivitet ved flyplassen med gode vakt- og sikringstjenester.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.