lørdag 14. februar 2015

Sverige og Finalnd skal øve med USAF Europe over Østersjøen

Sverige i gemensam stridsövning med USA

Flygvapnets JAS/Gripen-piloter kommer att samöva med amerikanska stridsflyg över Östersjön i vår, avslöjar Svenska Dagbladet.
Nya krav ställs på det svenska flyget och marinen i Östersjöområdet efter att ryskt flyg och ryska ubåtar varit inne på området.
– Tre olika typer av stridsflyg gör övningen avancerad i sig med en offensiv och en defensiv sida i manövrerande strid, säger den svenske flygvapenchefen Micael Bydén till Svenska Dagbladet.
Den ökade spänningen i Östersjöområdet innebär höjda krav på det svenska flygvapnet.
När generalen Frank Gorenc, den amerikanska flygvapenchefen i Europa, bjöd in det svenska flygvapnet till samövningar var det svenska flygvapnet inte sena att tacka ja.

"Naturlig utveckling"

– Det är en naturlig utveckling. Vi är en partner som de litar på, säger svenske flygvapenchefen Micael Bydén till Svenska Dagbladet.
Totalt kommer det att handla om mellan sex och tolv plan vid olika övningstillfällen under mars och april. USA skickar stridsflygplanet F16 från baser i Europa, Finland deltar med sina F18-plan och Sverige med Jas/Gripen.
Enligt Micael Bydén blir övningen mer avancerad i och med att tre olika typer av stridsflyg används.

Rysk aktivitet i Östersjön ligger till grund

Det är bland annat krisen i Ukraina och den ökade ryska aktiviteten i Östersjöområdet som ligger till grund för samövningen.
– Att bedriva sjöövervakning, att synas mer och vara med och hävda svenskt territorium blir en central fråga för oss under 2015. Det blir en av de viktigaste uppgifterna för marinen och flygvapnet i och med den militära upptrappningen från både Ryssland och Nato i Östersjön, säger Bengt Forssman, fartygschef på minröjningsfartyget HMS Ven till Svenska Dagbladet.
Vid flygövningen över Östersjön kommer de amerikanska F16-planen från US Airforces in Europe (USAFE) att stationeras på Ämaribasen i Estland, nära huvudstaden Tallinn och Östersjökusten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.